Foto: Vida Press
Pasaule ir tik dažāda un skaista! To parāda arī šīs brīnišķīgās alas, kas atrodamas gan ledājā, gan augstu kalnos vai dziļi zem zemes. Dažas no tām cilvēkiem devušas patvērumu jau gadsimtiem ilgi, citas savukārt miljoniem gadu dusējušas majestātiskā mierā gluži kā pazemes pilis, līdz kāds tās nejauši atklājis.

Kristāla alas

Kristāla alas 1905. gadā atklāja divi zēni - Karls Gibons (Carl Gibbons) un Edgars Holis (Edgar Hollis), kad rotaļājoties pazaudēja kriketa bumbiņu, kas iekritusi kādā nelielā spraugā zemē. 

Kad Vilkinsonu ģimene, kam kopš 1884. gada piederēja zeme, kur tas notika, to uzzināja, viņi uzreiz uzsākuši alu izpēti. Persijs Vilkinsons nolaida alā savu 14 gadīgo dēlu Bernardu ar velosipēda lukturīti izpētīt, kas pazemē slēpjas. Viņš pusaudzi piesējis pie garas virves, kas piestiprināta pie koka. 

Tas , ko Bernards pazemē ieraudzīja, bija Kristāla alas – klusuma un miera pilnu, pasakainu stalaktītu un stalagmītu valstību, kurā bija vairāki kristāldzidri ezeri ar dziļumu  vairāk nekā 15 metri. 

Šie veidojumi radušies pirms vairāk nekā 30 miljoniem gadu. 

Alu sistēma ir viens no slavenākajiem Bermudu objektiem, kas atrodas netālu no Harboras pils.
Alas ir aptuveni 500 metrus garas un 62 metrus dziļas. Tā kā tās atrodas zem jūras līmeņa, tad, ūdens līmenim ceļoties, daudzas no skaistajām vietām nav pieejamas. 

Vairāk informācijas: www.bermuda.com

Sof Omāra alas Etiopijā

Sof Omāra alas ir apbrīnojams dabisko alu komplekss. Tas radies, Vabas upei tekot no tuvējiem kalniem. Šī ir populāra reliģisko svētceļojumu vieta. 

12. – 13. gadsimtam divi svētie – Sof Omārs un Šaihs Huseins - no islama valstīm ieradušies Somālijas krastos. Viņi devušies augšup pa Vabas upi. Viņu liktenis, spējas un paveiktie brīnumi piesaistījuši arvien vairāk sekotāju. Sof Omārs apmeties šajās alās, kur skaitījis lūgšanas un mācījis ļaudīm islamu. 

Šīs ir vienas no lielākajām Āfrikas alām – tās sastāv no aptuveni 15 kilometrus garām galerijām, un trīsreiz gadā tajās sanāk svētceļnieku pūļi.

Erazema jeb Erasma ala Slovēnijas kalnos

Predjama ir viduslaiku pils Slovēnijā, kas kā ērgļa ligzda "pielipusi" pie klints 123 metru augstumā. Šī pils ir izbūvēta lielas alas tuvumā. 

Pie pils ieejas ir neliels tiltiņš, kas atdala to no alas, kura ieplānota kā pēdējais patvērums, ja pils tiktu ieņemta. Alā var iekļūt pa kāpnēm, tālāk tā sašaurinās, veidojot arku, pa kuru iespējams nokļūt kalna otrā pusē. Tādējādi briesmu gadījumā iespējams izbēgt. 

Leģenda vēsta, ka 15 gadsimtā bruņinieks Erazems Predjamskis (citos rakstos minēts arī kā Erasms) un viņa vīri to izmantojuši, lai austriešu karaspēka aplenkuma laikā pilī nogādātu ēdienu un citas nepieciešamās lietas, tādēļ spējuši turēties pretī un aizsargāt pili mēnešiem ilgi. Viņa vārdā nosaukta arī pils un ala.


Batu alas Malaizijā

Batu alas un tajās izbūvētiem tempļiem ir indiešu svarīgākā svētvieta Malaizijā. Tā ir viena no iecienītākajām tūristu apskates vietām, kas atrodas tikai 13 kilometru attālumā no galvaspilsētas Kualalumpuras. Savu nosaukumu alas ieguvušas no blakus esošās Batu upes.

Alau vecums ir aptuveni 400 miljoni gadu. Tās ir milzīgas un ļoti iespaidīgas - griestu augstums alās dažviet ir pat simts metri, bet pa atverēm tajās iespīd gaisma, apgaismojot arī skaisto altāri un skulptūras. Lai nokļūtu galvenajā alā, kuras nosaukums ir "Hramovoj", jānokāpj pa 272 pakāpieniem.

Alas Vatnajokula ledājā Islandē

Foto: Vida Press

Lai arī izskatās ledaini auksti, patiesībā šajā alā ir siltāk nekā ārā. Attēlos pat redzams, kā fotogrāfs Einārs Raners Sigurdsons iekur ugunskuru un sildās saules staros, kas iespīd alā zem viena no Eiropas lielākajiem ledājiem – temperatūra bijusi vien nedaudz zem nulles. Tai pat laikā ārpusē bijis tik auksts. ka sasalis netālu esošais ūdenskritums, savukārt iekšā esošais turpinājis plūst. 

Jāsaka, ka arī šo vietu piemeklē globālā sasilšana, un viena no alām gada laikā zaudējusi 10 metrus no griestu ledus, kā arī 30 – 40 metrus ledus no sienām.  Alas iestiepjas pat 300 metrus dziļi ledājā.

Siltums, kas viļņveidīgi "ceļo" pa alām, izveidojis arī brīnišķīgus rakstus uz to ledus sienām.
Alā esošās lāstekas sasniedz pat 1,5 metru garumu.

Dažas no ledājā esošajām alām ir pavisam netālu no ceļa, savukārt, lai sasniegtu citas nepieciešams pat džips, kas var pievārēt dziļu sniegu un upes. Tāpat dažās no alām nepieciešamas alpīnisma iemaņas. 

Parasti to sienas izskatās tumši zilas, bet, ja tajās iespīd lecošās saules stari, alas iezaigojas zeltā. 

Krubera (Voronja) ala Gruzijā

Šī ir pasaulē dziļākā ala, kuras dziļums sasniedz 2191 metri, tomēr iespējams, ka tas ir vēl lielāks, jo viss nav pilnībā izpētīts.

Tā atrodas Gruzijas rietumos pie Melnās jūras krasta. Pasaulē dziļākās alas titulu tā ieguva 2001. gadā, kad Ukrainas speleologi sasniedza 1710 metru dziļumu. Nākamais rekords tika sasniegts 2004. gadā, kad pētnieku ekspedīcija nokļuva 2080 metru dziļumā. Pašreizējais 2191 metra rekords tika sasniegts 2007. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!