Foto: Shutterstock
Joprojām ne visas pilsētas ir pieejamas ceļotājiem ar ratiņkrēslu. Taču pēdējos gados dažas pilsētas ir kļuvušas draudzīgas arī tūristiem ar kustību ierobežojumiem. Arvien vairāk tiek domāts par gludām ielām un pacēlājiem, kas ļauj brīvi pārvietoties pa pilsētu ratiņkrēslā. Dažās pilsētās arī pludmales ir pielāgotas ratiņkrēsliem.

Londona


Neskatoties uz to, ka Londona ir sena pilsēta, tā ir pārsteidzoši veiksmīgi labiekārtota cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Piemēram, Londonas metro – vecākajā pazemes dzelzceļā pasaulē, ceturtdaļai staciju ir nodrošināta ērta piekļuve ratiņkrēslos. Savukārt pieejamās stacijas var apskatīt lietotnē "Passenger Assistance".

Tāpat arī teju visi Londonas muzeji un apskates objekti ir pieejami cilvēkiem, kas pārvietojas ratiņkrēslā. Izņēmums nav arī teātri, kur ir izveidotas ratiņkrēsliem paredzētas vietas.

Foto: Shutterstock

Barselona


Barselona tiek uzskatīta par vienu no pieejamākajām un ērtākajām pilsētām Eiropā. Visi pilsētas autobusi un lielākā daļa metro staciju ir pieejamas cilvēkiem ratiņkrēslos. Arī ietves un bulvāri ir pielāgoti ratiņkrēsliem. Protams, arī slavenākie objekti – Svētās Ģimenes baznīca, Gueļa parks un Mila māja – ir pieejami ikvienam apmeklētājam.

Protams, ceļojums uz Barselonu nevar iztikt bez skaisto pludmaļu apskates. Tās droši var apmeklēt arī tūristi ratiņkrēslos. Pludmalēs ir izveidotas garas promenādes, pa kurām var pārvietoties jebkurš.

Foto: Shutterstock

Berlīne


Platas un kvalitatīvi bruģētās ietves, kā arī ērti pieejams sabiedriskais transports Vācijas galvaspilsētu padara par komfortablu pilsētu cilvēkiem ratiņkrēslos. Gandrīz visas apskates vietas un kultūras iestādes ir padarītas ratiņkrēsliem pieejamas. Var vērot pat elpu aizraujošo skatu uz Berlīni no jumta terasēm. Tāpat arī daudzas viesnīcas ir pielāgotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Foto: Shutterstock

Vīne


Pat neskatoties uz to, ka ar baroka pilīm un klasisko arhitektūru piepildītais Vīnes vēsturiskais centrs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, tas ir ļoti moderns un pieejams ikvienam. Lielākā daļa bruģakmeņu ir gludi. Savukārt autobusu un metro staciju pieejamība cilvēkiem ratiņkrēslos sasniedz pat 95 procentus. Iespaidīgās pilis arī tika labiekārtotas tā, lai būtu pieejamas visiem – Belvederes pils, kur var vērot Gustava Klimta darbus, Šēnbrunnas un Hofburgas pilis – gaidīti ir visi.
Foto: Shutterstock

Sidneja


Kaut arī sākotnēji var šķist, ka Sidneja ir nepieejama cilvēkiem ratiņkrēslos, jo tā ir plaša, bet populārākās apskates objektus iekļauj kāpnes, taču patiesībā tā nav. Sidneja ir viena no piemērotākajām pilsētām cilvēkiem ratiņkrēslos. Vilcieni, autobusi un prāmji ir brīvi pieejami visiem, savukārt lietotnē "Wheel Easy" var atrast visus apskates objektus, kas pieejami cilvēkiem ratiņkrēslos. Jāteic, ka lielākā daļa apskates objektu ir pieejama visiem. Pat slavenā Bondi pludmale piedāvā plašas promenādes, no kurām var baudīt aizraujošus skatus.

Foto: Shutterstock

Singapūra


Singapūrā ir vienas no skaistākajām pilsētu ainavām pasaulē. Savukārt modernas un koptas ietves, zemas apmales un gludas virsmas Singapūru padara komfortablu arī cilvēkiem ratiņkrēslos. Arī pārvietošanās pa pilsētu ir ērta. Singapūrā ir ļoti efektīva sabiedriskā transporta sistēma, kuras izmantošana ir piemērota visiem.

Teju visi tūrisma objekti ir brīvi pieejami ikvienam, tostarp Singapūras gaisa vagoniņš, kas ved pāri ostai uz Sentosas salu. Arī popularitāti guvusī "Gardens by the Bay" – ilgtspējīga oāze pilsētas vidū, ir piemērota apmeklētājiem ratiņkrēslos.

Foto: Shutterstock

Izmantotie avoti: "Travel Weekly", "Booking".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!