Skujenes pagastā 27. maijā jauno tūrisma sezonu pirmo reizi atklās atvērto durvju dienas pasākums "Skujene aicina". Rīkotāji aicina šajā dienā skatīt un iepazīt gan praktiskas lietas, gan kā vietējie dzīvo savās sētās, skolo bērnus un saimnieko mežos, gan kādas garšas un sajūtas rada. Ar tūrisma sezonas atklāšanas pasākuma norisēm "Tūrisma Gidu" iepazīstina Skujenes kopienas pārstāve Liene Margeviča.

Laikmetu griežos

Brauciens laika mašīnā nav nekāda fantastika! Skujenei ir pašai savs "braucamrīks" – Krāmu un seno lietu muzejs –, kas līku loču izvizinās pa pagātnes ceļiem un neceļiem. Turklāt šī ir viena no bagātīgākajām senu un ne tik senu lietu krātuvēm Latvijā. Atelpas mirklim Amatas upes krastā pieejamas ugunskura un telšu vietas, dabas taka un vides objekti.

Skujene lepojas arī ar vēsturisku vērtību – Skujenes pilskalnu un Skujenes viduslaiku pilsdrupām. Te saglabājušās Livonijas ordeņa laikā celtas pils un vēlāk celtu muižas ēku drupas. Pilskalns priecē kā laulību ceremoniju vai kāzu pieturvieta jaunlaulātajiem, telšu un piknika vieta ceļotājiem, informācijas punkts tūristiem. Savukārt Sērmūkšu muižas vareno ozolu aleja aicina gremdēties atmiņās un vēstures izzināšanā. Turpat rodama arī liecība par Latvijas sāpju ceļu – nacionālo partizānu bunkurs.

Sakrālais mantojums

Vienmēr balta, sarkano torni debesīs sliedama, ticīgos uz dievkalpojumiem sauc Skujenes baznīca, kas interesentus gaidīs arī maija pēdējā sestdienā, kad visā Latvijā notiks pasākums "Baznīcu nakts". Savukārt Kosas Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcā skolojies un vēlāk vadījis draudzi kādreizējais Rīgas un visas Latvijas metropolīts Augustīns. Ar viņa vārdu saistīta arī Ežu jeb Māļu pareizticīgo baznīca.

Daba un lauku sētas


Ikviena skujenieša pārliecība ir, ka viena no augstākajām virsotnēm Latvijā – Elkas kalns – ir vieta, kur sākas Gauja. Iztekas vietu iezīmē plāksne ar uzrakstu "Šeit sākas Gauja", un vīnogu selekcionāra Fazekaša ģimenes dāvātie vīnogu šķirnes "Gauja" vīnogulāji. Turpat netālu, pie Skujenes pamatskolas, iespējams doties interaktīvā izzināšanas tūrē pa Kokziņa taku, bet lauku burvību turpināt baudīt var viensētā Rembēni, kur gan lielus, gan mazus iepazīstina ar zirgiem un piedāvā izjādes, un skaistā latviskā sēta "Kalna Beigužēni".

Zinību pūrs


Skaistuma noslēpumus tūrisma sezonas atklāšanas dienā varēs iemācīties meistarklasē "Da ziepe", kas norisināsies "Ievkalnos" (Pērkoņos) pie Daces Vilciņas, bet amaranta audzētāju saimniecībā "Gusts Apinis" gūsti ieskatu virtuves gudrībās, turklāt dari to ar īsteni itālisku pieskaņu, jo Vidzemes pakalnu ieskautā Signes Šlosbergas pastas un eļļas spiešanas ražotne tiek dēvēta par Skujenes mazo Itālija. Turpat netālu atrodas Pasaules Dabas fonda demonstrējumu saimniecībā "Kalna Gavieši", uz kuru aicina saimnieks Ziedonis Vilciņš, lai piedalītos interesantās sarunās par mežu nozari.

Skujene ir viena no retajām vietām, kur sēnes aug pašā ciemata centrā – bioloģiskajā saimniecībā "ECO Fungus". Atvērto durvju dienā interesentiem būs iespēja satikt ražotnes īpašnieku un nogaršot šeit tapušos gardumus.

Skujenē radītu kārumu virtuves


27. maijā pievienojies brokastīs īstā skujeniešu gaumē – galds būs klāts Amatas upes krastā, kur atrodas Krāmu un seno lietu muzejs. Savukārt ainaviskā Elkas kalna virsotnē esošajā saimniecībā varēs baudīt tur radītus gardumus, malkot egļu dzinumu un bērzu sulu dzērienus, bet saimniecības "Ievkalnu" pagalmā – uz ugunskura gatavotu sātīgu zupu.

Pusdienas ieturēties šajā dienā aicina saimniecība "Gusts Apinis", kur atrodas Skujenē augušu, gatavotu un medītu labumu virtuve, bet desertu baudīt jādodas uz saimniecību "Indrāni", kur top tādi gardumi kā nekur citur pasaulē: liepziedu marmelāde, rupjmaizes konfektes šokolādē, viršu sīrups un citas lietas. Te varēsi iemalkot Vidzemes pļavās lasītu puķu tēju vai trejdeviņu zālīšu limonādi un mieloties ar īstu lauku torti.

Tirgus lustes


Skujenes Pilskalna pūnē iekārtojies suvenīru un floristikas veikals "Simts sīkumu etīdes", kurā iespējams lūkot pēc apkārtnes amatnieku un mājražotāju radītiem produktiem. Turpat ir arī tādu tirdziņš "Deko Dobe", kur dārznieces Gundas Kazerovskas aprūpē lekni zied un zaļo ziemciešu, rožu, vasaras puķu, garšaugu un krūmmelleņu stādi.

27. maijā uz pagalma izpārdošanu aicina saimniecība "Indrāni", ja tevi interesē rezerves daļas, saimniecības un amatniecības lietas, kara laika relikvijas, bet Skujenes centrā būs vietējās produkcijas stends "Skujenes garša".

Vakarā pēc dienas notikumiem, ēšanas un tirgošanās izklaide turpinās zaļumballē Skujenes estrādē.

Pilno programmu un notikumu norises laikus skati, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!