Pirms simts gadiem, 1914. gada 6. oktobrī, dzimis viens no pasaules slavenākajiem ceļotājiem un ceļojumu aprakstītājiem, norvēģis Tūrs Heijerdāls (Thor Heyerdahl).

Viņš kļuva pazīstams visā pasaulē ar savu 1947. gada ekspedīciju ar pašbūvētu plostu Kon-Tiki, oburājot astoņus tūkstošus kilometru Klusajā okeānā no Peru līdz Tuamotu arhipelāgam Franču Polinēzijā. Ekspedīcijas mērķis bija pierādīt okeāna šķērsošanas ceļojumu iespējamību senatnē, jo plosts tika veidots no senos laikos pieejamajiem materiāliem. Viņš veica arī vairākus citus līdzīgus ceļojumus, piemēra, 1953. gadā uz Galapagu salām, bet divus gadus vēlāk uz Lieldienu salām. Viņš sarakstījis populārzinātniskas grāmatas, un vairākas no tām ir tikušas izdotas latviski, arī pie mums kļūstot ļoti populāras.

Izglītību Tūrs ieguvis Oslo universitātē, kur studēja zooloģiju. 1936. gadā viņš kopā ar pirmo sievu (Heijerdāls bija precējies trīs reizes) pārcēlās uz dzīvi Klusā okeāna salā Fatu Hiva, kur pavadīja gadu, pētot dzīvnieku valsti. Interesanti, ka pats Heijerdāls atzinis, ka visa lielā ceļošana un atklājumi sākušies kā protests pret pārāk mīlošajiem un aizsargājošajiem vecākiem, jo viņš bijis vienīgais bērns ģimenē, rakstīja New York Times. Lai pretotos vecāku piesardzībai, viņš kopā ar savu suni jau bērnībā devies garās pastaigās un ekspedīcijās, bieži pat vētras vai negaisa laikā. Savukārt interesi par zinātni veicinājusi viņa māte, kas norvēģu pasaku vietā devusi zēnam lasīt Darvina evolūcijas teoriju, rakstaThe Washington Post.

2.pasaules kara laikā viņš dienēja Norvēģijas armijā, nonākot arī Lielbritānijā, bet pēc kara sāka nodarboties ar antropoloģiju, lai pierādītu savu teoriju par to, ka Polinēzijas iedzīvotājiem ir ģenētiska saikne ar peruāņiem. Lai to pierādītu un izpētītu, viņš uzbūvēja savu slaveno plostu Kon-Tiki un devās lielajā ceļojumā pāri okeānam. Ceļā viņš ar komandu pavadīja 101 dienu. 

Visu mūžu Tūrs ar ekspedīciju palīdzību centies pierādīt, ka daudzi agrākie ģeogrāfiskie un vēsturiskie pieņēmumi un apgalvojumi ir kļūdaini, ko arī veiksmīgi izdarījis. Viņš bijis arī aktīv zinātnisko ekspedīciju atbalstītājs finansiāli. 

Pasaules lielākais ieguvums neapšaubāmi bija tas, ka Heijerdāls savus ceļojumus aprakstīja interesantās grāmatās, kas vēlāk kļuva par vairāku paaudžu iemīļotu lasāmvielu. Viņa grāmata par Kon – Tiki tulkota 65 valodās un visur kļuvusi par bestselleru. 

Tūrs Heijerdāls nomira no vēža 87 gadu vecumā 2002. gadā Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!