Foto: PantherMedia/Scanpix
Franču blogeris Gijoms Lerū šobrīd ceļo pa Latviju un vaļsirdīgi atzīst, ka mums ir tieši tas, ko mūsdienās cilvēki meklē.

Blogeris Gijoms Lerū (Guillaume Le Roux) ar Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) atbalstu strādā Latvijā no 11. līdz 21. oktobrim, iepazīstot Liepāju, Dobeli, Jelgavu, Tukumu, Jūrmalu, Siguldu, Cēsis un Valmieru.

Pirmo reizi Latvijā francūzis ieradās ar "LiveRiga" atbalstu pagājušajā gadā, lai sagatavotu materiālu par Rīgu – nākamo Eiropas kultūras galvaspilsētu. Interesenti var viņā portālā www.716lavie.com paši izlasīt, ar kādiem ne visai jaukiem stereotipiem blogeris šurp toreiz braucis un tāpēc vēl jo vairāk bijis pārsteigts, ka realitāte parādījusi ko citu, daudz simpātiskāku, nekā cerēts, un Rīgas restorāni bijuši īsts atklājums. Kad par tiem publicējis savus blogus, interese bijusi neticami liela un franču iecienītā gardēžu žurnāla "Saveurs" žurnāliste nolēmusi ar mūsu virtuvi iepazīties pati, brīvā brīdī soloties atceļot uz Latviju ar visu ģimeni.

"Tas ir kā domino spēlē, kur viens kauliņš parauj nākamo," saka Gijoms Lerū, paužot pārliecību, ka Rīgas restorāni ir trumpis, ar ko varam iegūt franču interesi. Pēc gadiem pieciem – francūzis domā - viņi tieši ar šādu mērķi šurp braukšot: "Es to zinu. Es to jūtu." Latvijā esot viss, ko meklē mūsdienu cilvēki.

Blogeris tincināts skaita pa punktiem: pirmkārt, ēdiens. Cilvēki vēlas ēst ekoloģisku pārtiku un par to maksā arvien dārgāk. Latvijā produkti, pēc Gijoma Lerū vārdiem, ir labi. Aizej uz tirgu un nopērc. Otrkārt, mūsdienu cilvēki arvien vairāk novērtē iespēju būt dabā. Parīzē būvējot aizvien jaunas autostāvvietas, bet Rīga ir viens liels, zaļš parks. Treškārt, dabu Latvijā var brīvi baudīt. Francūzis ļoti cer, ka tā būs arī turpmāk. Ceturtkārt, Latvijā ir ļoti vienkārši un viegli ceļot. Satiksme ir laba, transports kursē laikā, viss funkcionē, un visur ir bezvadu internets. Vari braukt autobusā un ar datoru strādāt! Cilvēki esot draudzīgi un izpalīdzīgi.

Par to, kāpēc pagaidām franči par Latvijas apceļošanu lielu vēlmi neizrāda, Gijoms Lerū atbild ar pretjautājumu – "ar ko jums asociējas Austrālija? Ķenguriem, karstumu, Sidnejas operu - labi. Ar ko Itālija? Ar pastu, Leonardo, Florenci – labi. Ar ko frančiem asociējas Latvija? Blogeris atbild pats: Latvija viņiem nozīmē - pelēks, pelēks, pelēks. Vai varbūt, viņaprāt, mūsu valsts lielākajai daļai franču neasociējas ne ar ko, un Gijoms Lerū par Latvijā pieredzēto gatavo blogus, lai situāciju mainītu uz labu.

Gijomam Lerū patīkot ceļot mierīgi, iedziļinoties un strikti nesekojot programmām, kas izrēķinātas pēc minūtēm. Viņš pat sevi salīdzina ar sūkli, kas ceļojumos uzsūc iespaidus un tad kā zelta skalotājs atlasa no tiem spilgtākos un vērtīgākos, ar kuriem dalīties savos blogos.

Kaut gan šajās rudens dienās vairāk līst, nekā spīd saule, Gijoms Lerū ne par ko nesūdzas un mūsu valstī gūto iespaidu vidū izceļ visspilgtākos. Sevišķi viņam sirdī iespiedusies Dobele un ne tikai tāpēc, ka tieši tobrīd bijis saulains, stāsta TAVA sabiedrisko attiecību speciāliste Inta Briede. Viņam bijusi iespēja nesteidzīgi satikties ar sirsnīgiem cilvēkiem, tūrisma informācijas centra darbinieces bijušas ļoti profesionālas un izprotošas, un neaizmirstamus iespaidus žurnālists guvis viesu mājā "Auru cīruļi" ar fantastisku pirti, proti, tieši to, kas mūsdienu steigā un spriedzē rada brīnišķīgu atbrīvotības un harmonijas sajūtu. Viesu mājas saimnieks teicis – viņu māja un pirts esot pārāk vienkārša, lai to piedāvātu ārzemju ciemiņiem, bet Gijoms Lerū nepiekrīt: "Tur viss ir. Tīrs, glīts. Tieši tas ir luksuss."

Francūzim ļoti paticis arī "Ezera mājā" Liepājas pusē. Apkārt mežs, klusums, pie mājas - dārzs. Neticami, ka varot būt tādas vietas.

"Jāseko līdzi Gijoma Lerū blogiem, un tajos droši vien ieraudzīsim arī, piemēram, iespaidus Karostas cietumā, kur lietainajā dienā bijis ļoti drūmi, gājienu uz Kungu ielas kvartālu pa tumšo, spokaini tukšo Liepāju un daudz ko citu," sola Briede.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!