Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas slēpošanas kūrorti jau labu laiku atklājuši slēpošanas sezonu un no aktīvās atpūtas cienītājiem jau saņemti pirmie atlīdzību pieteikumi par gūtajām traumām, portālu "Delfi" informē kompānijas "If Apdrošināšana" pārstāvji. Pašlaik lielākais atlīdzības pieteikums par slēpošanas laikā notikušu negadījumu saņemts no klienta, kurš kalnos Austrijā salauza kāju un nokļuva slimnīcā. Viņš saņems 15 242 eiro.

Minētā summa iekļauj gan rēķinu par slimnīcā pavadīto laiku, gan atlīdzību par cietušā transportēšanu no kalna ar helikopteru, kā arī cietušā transportēšanu uz Latviju. Par slēpošanas negadījumiem Austrijā saņemti arī divi citi kompensāciju pieteikumi – vienā gadījumā Latvijas iedzīvotājam, kurš salauza kāju tika kompensēta medikamentu un kruķu iegāde 172 eiro apmērā, kā arī atlīdzināti salīdzinoši nelieli izdevumi par palīdzību, novedot cietušo no kalna. Cietušajam vīrietim bija arī EVAK karte, kas nodrošina nepieciešamās vai neatliekamās medicīniskās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Savukārt otrā gadījumā kādai Latvijas iedzīvotājai, kura uz kalna salauza roku, tika kompensēti izdevumi 132 eiro apmērā.

"Kādam Latvijas iedzīvotājam, kas slēpošanas laikā Čehijas kalnos guva traumu, sagriežot ar slēpi kāju, bijām spiesti atteikt apdrošināšanas atlīdzību, jo viņš bija iegādājies polisi un tajā nebija norādījis, ka plāno slēpot. Savukārt kādai Latvijas iedzīvotājai kompensējām izdevumus par viesnīcu un prāmja biļetēm par negadījumu, kad atgriežoties no slēpošanas Zviedrijā viņa benzīntankā nokrita, gūstot galvas traumu. Tāpēc viņai nācās meklēt mediķu palīdzību un iegādāties jaunas biļetes mājupceļam," informē "If Apdrošināšana" pārstāve Ilma Svekre.

Kompānijas apkopotā informācija liecina, ka decembra otrajā pusē un janvāra sākumā visbiežāk Latvijas iedzīvotāji iegādājušies ceļojumu apdrošināšanu braucieniem uz Austriju, Itāliju, Vāciju, Zviedriju, Lielbritāniju un Turciju. Iedzīvotāji aktīvi centušies izmantot gada nogales brīvdienas, kad arī izglītības iestādēs ir brīvdienas, lai kopā ar ģimenēm ceļotu un aktīvi atpūstos.

"Tipiskākās traumas, kādas tiek gūtas nodarbojoties ar ziemas sporta aktivitātēm, protams, ir ekstremitāšu kaulu lūzumi, muskuļu un saišu sastiepumi. Lielākā daļa šo traumu ir saistītas ar iemaņu trūkumu un neuzmanību vai pašu pārgalvību. Savu lomu tajā nospēlē arī mūsu mazkustīgais dzīvesveids ikdienā. Pareizi nenovērtēta slodze bez attiecīgas sagatavotības un iesildīšanās mēdz beigties ar lielākām vai mazākām traumām jau atpūtas pirmajās dienās," aicina Ilma Svekre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!