Slīteres ceļotāju dienas šogad 6. un 7. jūnijā noritēšot ēdamlietu zīmē jeb "Knišels kož, zāl' aug, pavārs vār', sanāk draug'!", stāsta organizatori. Būšot pārgājieni dabā, veloapļi, laivošana, darbnīcas un degustācijas.

Slīteres ceļotāju dienu centrs būs Slīteres nacionālajā parkā, Dundagas novadā, bet pēcpusdienas norišu centrs — Kolkas "Ūšos" ar īpašajiem viesiem — Valtera restorāna pavāriem no Rīgas.

Tikai reizi gadā — Ceļotāju dienās — iespēja labu speciālistu vadībā iepazīt Slīteres apkārtnes unikālo vidi un nokļūt vietās, kas ikdienā tūristam nav pieejamas. Šogad apmeklētāji varēšot izzināt ēdamlietas - veselībai noderīgās lietas, lībiešu kulināro mantojumu, mežu un purvu radību ēdienkarti, barošanās ķēdes dabā un daudz ko citu.

To pārgājienos no plkst. 11.00 atklās un skaidros savas jomas lietpratēji:

  • Inita Dāniele no Latvijas Dabas muzeja atklāšot, ko ēd sēnes;
  • kopā ar Jāni Šlūki no Ķemeru nacionālā parka varēs pētīt, kurš kuru ēd vecos priežu mežos gar Vecroču upi;
  • purvu eksperte dr. biol. Līga Strazdiņa vedīšot rādīt, kurš purvā apēd visus;
  • meža ekoloģe dr. biol. Sandra Ikauniece mācīšot atpazīt uguns darbības pēdas mežā;
  • ēdājus un ēdamos abrāzijas līdzenuma malā varēšot meklēt kopā ar dabas pētnieku Vilni Skuju no Dabas aizsardzības pārvaldes;
  • "Ūšu" saimniece Dženeta Marinska vedīšot pa Kolkas zivsaimniecības vēsturi un piedāvāšot degustēt šprotes;
  • vides gide Ina Brauna aicināšot doties pa kangaru mugurām pētīt dižpriedes;
  • lībiešu kultūrvides eksperts Edgars Millers vedīšot pa Mazirbes līvu takām.

Ieplānoti arī divi velomaršruti — sestdien Kolkas pusē — pa lībiešu ciemiem un gar kādreizējā Dieviņezera krastu, svētdien — ap Dundagu Tāpat būšot arī laivu braucieni uz Kolkas bāku, pa Irbes upi un jūru, iespēja vizināties ar ūdensvelosipēdiem.

Ēdamlietu garšošana un darbnīcas būs arī Mazirbē — Lībiešu tautas namā un "Stūrīšos", kā arī Šlīteres bākas pagalmā.

Lielākā daļa pasākumu notiks Kolkas un Mazirbes apkārtnē, arī Šlīterē, svētdienas veloaplis — ap Dundagu. 

Ceļotāju dienu īpašie viesi: Valtera restorāna pavāri no Rīgas — ar Latvijas produktu klāstu un jaunām dabas oriģinālreceptēm un zaļo recepšu stāstniece Līga Reitere no Ventspils.

Sestdienas agrā pēcpusdienā varēs viesoties Kolkas "Ūšos" — vienā no ciema senākajām mājvietām, kur no plkst. 15.00 darbosies Valtera restorāna pavāri, no plkst. 18.00 zāļu sieva Līga Reitere, no plkst. 14.00 tirdziņš un no plkst. 18.00 — muzikāli priekšnesumi. Vakara vadītāja — Latvijas Nacionālā teātra aktrise Marija Bērziņa

Piedalīties aicinātas ģimenes ar bērniem, skolēni, dabas draugi, zaļā dzīvesveida piekritēji, saturīgas atpūtas dabā cienītāji un interesenti!

Vairāk informācijas: sliteresdiena.wordpress.com 

Tie, kas Dundagas novadā ieradīsies jau 5. jūnijā, no plkst. 18.00 varēšot baudīt Baznīcu nakts pasākumus Dundagas, Kolkas un Mazirbes luterāņu baznīcās un Kolkas Jūras Zvaigznes Dievmātes katoļu baznīcā. Vairāk: www.baznicunakts.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!