Foto: Shutterstock
Daudziem ceļošana saistās ne tikai ar brīnišķīgiem piedzīvojumiem, bet arī ar pašsajūtas pasliktināšanos, ko vienam izraisa pietūkušas kājas, citam gremošanas problēmas. Uztura speciāliste Liene Sondore norāda, ka nereti tās ir sekas nepiemērotas pārtikas uzņemšanai.

Lai vērstu ceļotāju uzmanību uz uztura niansēm un citām būtiskām lietām, kas var palīdzēt saglabāt mundrumu un labu pašsajūtu, sadarbībā ar pasažieru pārvadājumu sniedzēju Ecolines un Lieni Sondori piedāvājam padomus ceļotājiem.

Jāizvairās no sāļiem ēdieniem

Ceļojuma laikā būtu jāievēro līdzīgs ēšanas režīms, kāds tas ir mājās, piemēram, brokastis, pusdienas un vakariņas. Tā kā fiziskā aktivitāte ir ievērojami mazāka, ēdienam ir jābūt vienkāršam un jāēd ir mazām porcijām – tieši lielas porcijas var būt par pamatu kuņģa zarnu trakta darbības traucējumiem.

Priekšroka būtu dodama pilngraudu produktiem – rudzu, graudu maizei, sausmaizītēm. Laba izvēle ir aplejamās putras – auzu, griķu – kas papildinātas svaigu gurķi, burkānu, paprikas ripiņu – būs labs balastvielu avots un rūpēsies, lai brauciena laikā nebūtu vēdera aizcietējumi. Noteikti nav ieteicamas lietot ātri aplejamās zupas uz buljonu bāzes, pastas, biezeņus, jo to sastāvā ir daudz sāls, pārtikas piedevas un garšas pastiprinātāji, kas var veicināt šķidruma aizturi organismā un izraisīt tūskas uz kājām, rokām, sejas.

Līdzi ņemšanai laba izvēle būs kefīrs, paniņas vai līdzīgi dzērieni. Glāze šāda skābpiena produkta var būt nelielas maltītes aizstājējs.

Lai ceļojuma laikā izvairītos no tūskām, paaugstināta arteriālā asinsspiediena, vēl pirms došanās ceļā ir jāsamazina sālītu ēdienu lietošana – nātrijs ietekmē nieru spēju atbrīvot lieko šķidrumu. Uzturs ar samazinātu sāls daudzumu nesamazinās asinsspiedienu tiem cilvēkiem, kuriem tas ikdienā nav paaugstināts! No pārlieku liela uzņemtā sāls daudzuma iespējams izvairīties uzturā lietojot dārzeņus, augļus, piena produktus, liesu gaļu un zivis. Ieteicams vairāk gatavot mājās un sāls vietā izmantot garšaugus un garšsaknes.

Līdzņemšanai - veselīgi našķi

Sagatavojiet līdzi kārbiņu ar žāvētajiem augļiem un riekstiem – daži rieksti vai kāda žāvēta plūme būs laba uzkoda brīžos, kad kārosies kādu našķi!

Konfektes, cepumi, bulciņas ir lieki tauki un kalorijas, kas var veicināt svara pieaugumu, tādēļ tie noteikti nedrīkst aizstāt pilnvērtīgu un sabalansētu maltīti, nedz arī kļūt par laika kavēkli.

Alkohola lietošana parasti iet roku rokā ar sāļajām vai saldajām uzkodām, kas var ietekmēt svaru. Protams, pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt hipertensiju, sirds aritmiju, tauku šūnu koncentrāciju aknās, tūsku, un citas veselības problēmas, tāpēc ceļojuma laikā no alkohola lietošanas būtu jāatturas. Atcerieties, ka arī pats alkohols ir kalorijām bagāts un var veicināt arī svara pieaugumu!

Karstajā laikā, dodoties cēļā neaizmirstiet par šķidruma lietošanu – vislabāk slāpes ir remdēt ar ūdeni, nevis ar saldajiem, gāzētajiem dzērieniem. Padzerieties maziem malkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!