Foto: Shutterstock

Katru dienu ejam pa galvaspilsētas ielām, reizēm pat nepievēršot uzmanību, kas atrodas ap mums. Bieži, kad kāds ārzemnieks jautā, ko šeit apskatīt, ir grūti ko ieteikt, jo viss taču it kā zināms. Vai tiešām? Daudziem šķiet, ka brīvā dienā jābrauc tālu prom, lai uzzinātu ko jaunu un apskatītu ko interesantu. Vērienīgajā projektā "Rīgas maršruti" portāls "Tūrisma Gids" atklāj, ka tā vis nav, un iepazīstina ar Rīgu no jauna gan mūs pašus – Latvijas iedzīvotājus, gan visus, kas grib to apskatīt.

"Rīgas maršruti" ir interaktīvs projekts, kurā ikviens sev var izveidot maršrutu pa labi pazīstamām vietām sirmajā Rīgā, pirms tam izlasot par tām interesantu un vizuāli bagātu materiālu. Projekta idejas un tekstu autore Andra Briekmane uzsver, ka šie stāsti atšķiras no ierastajiem vēstures stundu materiāliem: "Mēs iepazīstinām ar stāstiem, ko parasti vēstures stundās nedzirdēsiet, bet, kas palīdz iepazīt un ieraudzīt Rīgu pavisam citādu, manuprāt, daudz dzīvāku un tuvāku. Tas ir veids, kā man būtu gribējies, lai vēsturi māca un rāda skolā, lai gribētos iesaukties – hei, bet te taču ir bijis tiešām skaisti un vērienīgi! Un ir jau vēl joprojām, tikai ar dažiem "bet"!

Vai zināji, ka Daugavā starpkaru periodā bija moderna peldētava, kur bija pat velonovietnes un citas ekstras? Vai to, ka Operā jau pirms simts un vairāk gadiem varēja lielās dekorācijas uz skatuves uzvest ar zirgu tieši no ielas? Vai, ka zem Vecrīgas ielām, ieskatoties notekās, arī šodien var ieraudzīt Rīdzenes upi burbuļojam? Tikai jāzina, kur skatīties. Šie ir daži mazi fakti, kas ņemti no "Rīgas maršrutu" stāstiem, bet tieši tie parāda, cik mūsu Rīgai ir daudz noslēpumu."

Kopumā šajā projektā plānots stāstīt par 48 objektiem un apkaimēm, kas veido Rīgu. Pirmā projekta daļa jau noslēgusies, un ikviens var izveidot savu maršrutu pastaigai pa Vecrīgu, kā arī iepazīt autoru jau izveidotos maršrutus.

Savukārt tagad katru piektdienu sekos stāsti par Rīgas apkaimēm, kas bieži tikušas uzskatītas par nomalēm, bet patiesībā glabā gan stāstus, gan pašas savu atmosfēru un vietu pilsētas veidošanas vēsturē.

Visi stāsti tiek veidoti, izmantojot un meklējot interesantas arhīva fotogrāfijas, kinodokumentu fragmentus un ekspertu stāstus. Tieši eksperti palīdz atklāt Rīgas noslēpumus arī nelielos video, pastāstot mazzināmus faktus un uzverot ikdienā nepamanītas detaļas.

"Rīgas maršrutu" mērķis ir rādīt pilsētas slavenākos objektus, atklājot svarīgus un neparastus sīkumus, par ko lielākā daļa garāmgājēju nemaz nezina vai sen aizmirsuši, lai uz valsts simtgadi paši varētu lepni ikvienam izrādīt to, cik bagāta un skaista ir mūsu sirmā Rīga.

Ieskaties arī tu "Rīgas maršrutos" un Latvijas jubilejas gadā patiešām ieraugi Rīgu ar tās cakām un rētām, pērlēm un neveiksmēm, parkiem, namiem un zudušajiem dārgumiem, kuru vietā nu slejas kas pavisam cits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!