Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējos gados palielinājies terorisma gadījumu skaits, kas ietekmējis arī norises tūrisma nozarē, tomēr par spīti tam pērnā gada finanšu dati rāda, ka 2015. gads bijis īpaši veiksmīgs zemo cenu aviokompānijām. Arī Latvijas ceļotāju vidū iecienītā zemo cenu lidsabiedrība ceturtdien, 7. janvārī paziņoja, ka sasniegusi rekordu, pārvadājot 101,4 miljonus pasažieru gada laikā.

"Ryanair" izdevies gada laikā palielināt pārvadāto pasažieru skaitu par 17 % salīdzinājumā ar 2014. gadu, kad īru aviokompānija pārvadāja 86,4 miljonus pasažieru.

Īpaši labi "Ryanair" veicies decembra mēnesī, pārvadājot 7,5 miljonus ceļotāju, pasažieru skaita pieaugums bijis par 25 % vairāk nekā gadu iepriekš un par 50% vairāk nekā 2013. gadā. Tas esot izdevies pateicoties zemajām biļešu cenām, augstajam lidmašīnu noslogojumam un galamērķu skaita pieaugumam, skaidro "Ryanair" mārketinga vadītājs Kenijs Džeikobs.

Arī aviokompānija "EasyJet" jau paziņojusi, ka pērn tai izdevies palielināt pārvadāto pasažieru skaitu.

"EasyJet" pērn pārvadājis 69,8 miljonus pasažieru, kas ir par 6,9% vairāk nekā 2014. gadā, kad šī lidsabiedrība pārvadāja 65,3 miljonus pasažieru.

"Ryanair" un "EasyJet" ir lielākās zemo cenu aviosabiedrības pasaulē, kas veic starpvalstu lidojumus. Savukārt, ja pieskaita arī iekšzemes lidojumus, tad abas minētās aviokompānijas ieņem sesto un astoto vietu pasaulē, jo tās izkonkurē ASV un Ķīnas zemo cenu lidsabiedrības.

Jau ziņots, ka pērn 18% no Rīgas lidostas apkalpotajiem pasažieriem pārvadājusi tieši aviokompānija "Ryanair". Tas ir par 2% vairāk nekā 2014. gadā. "Ryanair" 2015. gadā sāka veikt reisus no Rīgas uz Berlīnes Šonefeldes lidostu. "Ryanair" no Rīgas piedāvā 14 lidojumu galamērķus.

Vēl joprojām visvairāk pasažierus Rīgas lidostā apkalpo nacionālā aviokompānija "airBaltic". Pērn lidostā "Rīga" apkalpoti 5 162 675 pasažieri, no kuriem 49% atvedusi lidkompānija "airBaltic". Lai arī vēl nav publiskoti oficiālie dati par "airBaltic" 2015. gadā pārvadāto pasažieru skaitu, tas būs līdzīgs kā 2014. gadā – aptuveni 2,6 miljoni pasažieru. Aviosabiedrība, kas pērnā gada nogalē tika pie jauna investora, vadoties pēc jau veiktajām biļešu rezervācijām jau prognozējusi, ka šis gads varētu būt veiksmīgs un nest pasažieru skaita pieaugumu, jo audzis pieprasījums pēc lidojumiem Igaunijā un Lietuvā. Pašlaik "airBaltic" no Rīgas piedāvā vairāk nekā 60 galamērķus.

Tāpat Rīgas lidostā palielinājies ungāru zemo cenu aviosabiedrības "Wizz Air" pārvadāto pasažieru skaits – šī lidkompānija uz Rīgu atvedusi 9% pasažieru. No Latvijas "Wizz Air" pašlaik piedāvā lidojumus 11 virzienos uz sešām valstīm.Ungāru kompānija jau paziņojusi, ka kopumā pērn pārvadājusi vairāk nekā 19,17 miljonus pasažieru, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš. Arī decembrī "Wizz Air" pārvadāto pasažieru skaits kopumā audzis par 22% salīdzinājumā ar 2014. gada decembra mēnesi, liecina publiskotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!