Foto: PantherMedia/Scanpix
Atgriežoties no ceļojumiem, mēs gribam atvest līdzi kādu skaistu lietu, kura mums atgādinātu par apceļoto valsti un ļautu gremdēties patīkamās atmiņās. Tomēr ir lietas, kuru ievešana Eiropas savienības valstīs no tā sauktajām trešajām valstīm ir aizliegta. Un atrunas par likuma nezināšanu šeit nelīdzēs, jo, kā zināms, likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības.

Kāds vācu tūrists Bangkokā bija iegādājies nelielu pudeli alkohola, kurā bija ievietota čūska, bet kāds cits ceļotājs no Šeišelu salām mēģinājis ievest koraļļus. Lidostas muitas darbinieki konfiscēja abus suvenīrus, jo, kā izrādījās, iegādājoties un pārvedot tos uz citu valsti, abi tūristi bija pārkāpuši Vašingtonas konvencijas prasības, kas paredz sugu aizsardzību. Nav informācijas, cik lielu naudas sodu lika maksāt šajos gadījumos, taču naudas sods par šādu pārkāpumu var sasniegt pat 40 tūkstošus eiro.

Vācijas un arī citu Eiropas Savienības valstu lidostās bijuši gadījumi, kad piemēroti sodi arī par tādiem suvenīriem, kā kokgriezumi, ziloņu ilkņi un dažādu dzīvnieku ragi, ko tūristi iegādājušies kādā no eksotiskajām valstīm. Lidostu darbinieki norāda, ka cilvēkiem būtu jāizvairās iegādāties un pārvadāt arī tādas lietas, kā dažādu dzīvnieku ādas, bruņurupuču čaulas, krokodilu, čūsku vai ķirzaku ādas.

Stingrs aizliegums pastāv uz cēlkoka palisandra pārvadāšanu. Vēl jāuzmanās ar dažādiem medicīnā izmantojamiem līdzekļiem, piemēram, Ķīnas ārstniecības līdzekļiem, kas satur apdraudēto dzīvnieku un augu sastāvdaļas. Uzmanība jāpievērš arī, ceļojot no Vidusjūras reģiona valstīm, kur piedāvā iegādāties koraļļus un lielās gliemenes.

Lidostu darbinieki iesaka: ja rodas šaubas, vai suvenīrs pieder pie lietām, ko ir atļauts pārvadāt, labāk ir atteikties to iegādāties, citādi var nākties par to dārgi maksāt. Taču, ja kāre pēc kādas lietas nav pārvarama, informāciju par to, ko drīkst un ko nedrīkst pārvadāt, šķērsojot Latvijas robežu jūs varat atrast brošūrā
"Ceļotāja ABC"
.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!