Beidzot klāt ilgi gaidītās valsts svētku brīvdienas, kad it visur notiks interesanti pasākumi. Lai kaut nedaudz atvieglotu izvēli, kurp doties, Tūrismgids.lv izveidojis īsu brīvdienu ceļvedi.

Staro Rīga


Foto: Publicitātes attēli

Piektdien, 14.novembrī, sāksies gaismas festivāls "Staro Rīga 2014", kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā būs īpaši krāšņs, piedāvājot apjomīgus starptautisko mākslinieku objektus un oriģinālus Latvijas gaismas mākslinieku veidotus gaismas mākslas darbus. Gaismas festivāls norisināsies piecu vakaru garumā no 14. līdz 18.novembrim, ik vakaru no plkst. 18 līdz 23.

Festivāla pamatprogrammā iekļauti 22 objekti, un festivāla maršruts vedīs caur Vecrīgu un pilsētas centru.

Papildus festivāla pamatprogrammai, šogad ikviens aicināts iesaistīties vērienīgā līdzdalības akcijā "Rīgas karnevāls", padarot krāšņāku namu vai iestāžu fasādes un savus logus. Savu objektu, sākot ar pirmdienu, 10.novembri, ikviens var reģistrēt gaismas festivāla mājaslapā.

Šogad pirmo reizi festivālā būs kustīga gaismas objektu parāde - multimediāls gaismas uzvedums "Gaismas slepenā dzīve", kas būs skatāms katru festivāla dienu no 14. līdz 17.novembrim plkst.19.00, 20.00 un 21.00 īpašā maršrutā Vecrīgu un 18.novembrī plkst. 21.15 pēc svētku uguņošanas Krastmalā. Šis latviešu mākslinieku radītais vērienīgais gaismas uzvedums ir tāds, ko droši varēs rādīt arī citur pasaulē.

Ar pasākumu programmu var iepazīties Delfi.lv sadaļā Kultūra.

Mākslas tirgus, Durbes vīna degustācija un izsole Liepājā


Foto: Publicitātes foto

Radošā telpa "Ideju bodē" Liepājā jau sāk gatavoties Ziemassvētkiem, un turpmāk tās telpās ik sestdienu iepazīstinās ar liepājnieku un kurzemnieku darinātām dizaina precēm, mākslas darbiem un apģērbiem. Šo sestdien no plkst. 11.00 līdz 17.00 notiks mākslas tirgus, savukārt pulksten 17.00 ikviens tiek aicināts uz Durbē gatavotu mājas vīnu degustāciju, bet pulksten 18.00 sāksies Dzintara lapsas fonda organizētā mākslas darbu izsole "Ziemassvētki sākas tagad".

Labdarības akcijas mērķis ir iegūt finansiālus līdzekļus fonda mājvietas iekārtošanai. Fonds ir iecerējis izveidot publiskas darbnīcas bērniem un viņu vecākiem. Plānots izveidot andelnīcu, tējnīcu un nelielu hosteli Jaunliepājas sirdī – Annas tirgus laukumā, tāpēc fondam ir nepieciešami līdzekļi, lai sākumā varētu realizēt ideju par publiskām darbnīcām un nākotnē arī visu pārējo. 

Fondu šajā akcijā atbalsta tādi Latvijas mākslinieki, dizaineri un to zīmoli, kā Baiba Linga Bērziņa (Latvianlights), Marta Ģibiete (Ledene), Anna Markēviča (Albumeria), Mārtiņš Sīlis,Viktorija Fomenko (VIKAFO), Egons Peršēvics, Gita Ruģēna, Emīlija Lielā (EM.), Roberts Mežainis, Ilze Vainovska (Noķerts Liepājā), Ilze Karlsone, Ivonna Kalita, Līga Ķempe, Evita Goze, Andrejs Kalnačs, Ilze Ķībure, Rūta Briede, ansamblis Manta un daudzi citi Latvijas radošie cilvēki. Izsoli atbalsta arī Vīdnera konditoreja, kas būs sarūpējusi gardu kūku un kādu pārsteigumu ikvienam, kas ieradīsies uz izsoli.

Uz izsoli aicināti gan pašu mākslas darbu autori, gan tie, kas vēlas savā īpašumā iegūt skaistus mākslas darbus un dizaina preces, tādējādi atbalstot mājvietas iekārtošanu Dzintara lapsas fonda organizētajam aktivitātēm bērniem un ģimenēm.

Pasākumu norises vieta: Teodora Breikša iela 41/41a, Liepāja.

Valsts svētkiem veltītie pasākumi ārzemēs

Foto: F64

Latviešu kopienās ārpus Latvijas par godu Latvijas Republikas proklamēšanas dienai šogad notiks vairāk nekā 100 svētku sarīkojumi vismaz 23 pasaules valstīs.

Daudzviet koncertos dejos un dziedās latviešu pašdarbības kolektīvi, tāpat pasākumos uzstāsies arī populāri mākslinieki no Latvijas. Piemēram, Oslo valsts proklamēšanas gadadienai veltītajā 15. novembra pasākumā dziedāts Igo, savukārt Edinburgā 18. novembrī uzstāsies aktieris Rūdolfs Plēpis. Kopenhāgenā klausītājus priecēs vīru koris "Gaudeamus", bet Luksemburgā - Ieva Akuratere un Ilze Grunte.

Latvijas dzimšanas dienas svinības notiks ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā,Islandē, Itālijā, Īrijā, Jaunzēlandē, Kanādā, Krievijā, Lielbritānijā,Luksemburgā, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Ungārijā, Vācijā, Zviedrijā un citur.

Vairāk informācijas par Latvijas valsts svētku pasākumiem ārzemēs: www.latviesi.com

Latviešu filmu diena Latgales vēstniecībā Gors un Jūrmalā


Foto: Publicitātes attēli

Vēso rudens laiku varētu būt patīkami un patriotiski pavadīt siltās telpās, noskatoties kādu jaunu latviešu filmu. Svētdien, 16. novembrī, Latgales vēstniecībā GORS notiks jau par tradīciju kļuvusī latviešu filmu diena, kurā varēs noskatīties jauno animācijas filmu – pasaku visai ģimenei "Zelta zirgs".

Tāpat latviešu filmu dienā tiks izrādīta dokumentālā filma par režisori Māru Ķimeli "Māra" un dokumentālā filma "Nāc ar mani padejot", kas tapusi "X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku" laikā.

16. novembrī plkst. 12.00 būs skatāma režisora Reiņa Kalnaeļļa animācijas filma "Zelta zirgs", kas tapusi pēc Raiņa lugas "Zelta zirgs" motīviem. Plkst. 14.00 būs režisores Kristas Burānes dokumentālās filmas "Māra" izrāde, bet plkst.15.30 notiks režisora Dzintara Dreiberga dokumentālās filmas "Nāc ar mani padejot" seanss. 

Vairāk informācijas: www.rezekne.lv

Arī Jūrmalas Kultūras centrā svētdien tiks rādīts latviešu kino. Plkst. 13.00 varēs noskatīties Animācijas Brigādes animācijas filmu šī gada programmu "Kā mēs braucām lāci lūkoties?" - Berlīnes kinofestivālos nominēto filmu parādi: "Jāņtārpiņš", "Jaunā suga", "Zīļuks", "Korida", "Eži un lielpilsēta", "Sārtulis", "Vāsa" u.c. Kā arī būs iespēja noskatīties animācijas filmu "Kraukšķītis", kas veidota pēc Margaritas Stārastes grāmatiņas motīviem.

Savukārt plkst. 15.30 tiks rādīta režisores Antra Cilinskas pilnmetrāžas dokumentālā filma "4. maija republika", kurā tiek meklētas atbildes uz jautājumiem par to, kas un kāpēc ir noticis ar mūsu valsti tās visjaunākajā vēsturē - divdesmit neatkarības gados, un kas notiks turpmāk.

Vairāk informācijas: www.jurmala.lv

Valkā atklās pieminekli Kārlim Ulmanim

Sestdien, 15. novembrī, plkst.13.00 Valkā, Lugažu laukumā, atklās pieminekli pirmajam Latvijas Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim.

Pieminekļa atklāšana Valkā ir simbolisks notikums, jo tieši Valkā K.Ulmanis veidojis "Latvijas Zemnieku savienību" un jau 1917.gadā pierobežas pilsētā aktualizējis jautājumu par Latvijas neatkarības pieprasīšanu.

1917. gada beigās Valkā dibināta latviešu partiju politiska organizācija – Latviešu Pagaidu nacionālā padome (LPNP), kas pieņēma deklarāciju par apvienotas un autonomas Latvijas izveidošanu Vidzemes, Kurzemes un Latgales latviešu apriņķos. Tāpat, 1918.gada novembrī Valkā tika pieņemts lēmums, ka ir nepieciešams publiski deklarēt Latvijas valsts neatkarību, kas arī tika izdarīts 1918.gada 18.novembrī Nacionālajā teātrī Rīgā, uz kuru tika atvesta deklarācija no Valkas.

Nozīmīgajā ceremonijā piedalīsies arī eksprezidenti Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers. Tāpat uzrunas teiks ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis. Uz svinīgo pasākumu ieradīsies NBS Goda sardze un NBS štāba orķestris.

Dinozauri pārņems Tartu

Foto: Publicitātes foto

Tikai dažus desmitus kilometrus aiz Valkas, Tartu, šonedēļ atklāta grandioza izstāde. Ja vēlaties atgriezties vairāk nekā 65 miljonu senā pagātnē un sastapt dinozaurus, tad tagad tas ir iespējams Zinātnes centrs AHHAA Igaunijas pilsētā Tartu izstādē "Ahhaa, dinozauri!". Dinozauri būšot tik reali, ka pat grūti noticēt, ka tie nebūs īsti, sola izstādes veidotāji.

Dinozauru izstādē varēšot apskatīt arī visu laiku mežonīgāko plēsēju - septiņus metrus lielo Tyrannosaurus rex, kura iespaidīgo ilkņu varā neviens negribētu nokļūt. Tāpat izstāde piedāvās atgriezieties vēsturē un baudīt daļu no neticamās dinozauru dzīves.

Visi materiāli par zinātni centrā pieejami arī latviešu valodā. AHHAA zinātnes centrs ziemas sezonā strādā no plkst. 10.00 līdz 19.00.

Vairāk informācijas: www.ahhaa.ee

Uguņošana laivās uz Daugavas


Ik gadu tūkstošiem rīdzinieku un pilsētas viesu 18. novembra pievakarē dodas uz Daugavmalu skatīties svētku uguņošanu, kas ir skaists valsts svētku noslēgums. Tomēr diez vai daudzi ir iedomājušies, ka to varētu darīt arī peldus vai, pareizāk sakot, sēžot laivā gluži ekskluzīvā vietā – Daugavā. Šādu svētku svinēšanas veidu iesāka vairākas laivu nomas un piedzīvojumu aģentūras.

Braucienu paredzēts sākt ap plkst. 19.00 no Andrejostas un doties laivojumā pa kanālu, tādēļ esot vēlams ierasties nedaudz ātrāk, jo Valsts prezidenta uzrunas laikā visa satiksme pie Brīvības pieminekļa būs slēgta, tai skaitā arī ūdens satiksme pa Rīgas kanālu, brīdina brauciena organizatori. Iepriekš gan noteikti jāpiesakās, lai būtu zināms, cik laivas būs nepieciešamas.

Laivošanu valsts svētkos piedāvā, piemēram, "Jenču laivas", "Lūzumpunkts" , un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!