Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes laikā Tadzikistānā aktualizēts jautajums par virsotnes par Pamira kalnu virsotnes "Rīga" nosaukuma oficiālo atzīšanu no Tadžikistānas valdības puses. Tā portālu "Delfi" informē Alpīnistu kluba "Traverss" valdes priekšsēdētājs
Vladimirs Stepanovs.

Bērziņš tikšanās reizē pauda: "Ar prieku jāatzīmē, ka ceļotāji no Latvijas ir ļoti iecienījuši Tadžikistānas dabas krāšņumu un Pamira kalnu varenību. Mēs esam lepni, ka saskaņā ar tradīciju Latvijas alpīnisti ir devuši divām virsotnēm Latvijas un Rīgas vārdu".

Jau 2005. gadā Latvijas alpīnistu kluba "Traverss" ekspedīcija  uzkāpa 6218m augstajā Padomju Latvijas virsotnē, lai atjaunotu tās sākotnējo nosaukumu "Latvija". 
Jau Latvijas virsotnes ekspedīcijas laikā radās ideja par to, ka Pamira kalnos ir vairākas virsotnes virs 5000 metriem, kurās neviens pasaules vēsturē nav uzkāpis un daudzo pasaules pilsētu vārdos nosaukto virsotņu klāstā nav Latvijas galvaspilsētas Rīgas nosaukuma. Dažus gadus gatavojoties, apzinot dažādu pasaules valstu alpīnistu atskaites, tika nolūkotas dažas virsotnes Jazgulem grēdā.

2013. gada augustā Rīgas svētku laikā tika veikts pirmkāpiens virsotnē, kurai ekspedīcijas dalībnieki deva vārdu "Rīga" (5608 m). Atgriežoties Latvijā ar LR Ārlietu ministra Edgara Rinkeviča un valsts sekretāra Andreja Pildegoviča personīgu iesaisti tika uzsākta sarakste ar Tadžikistānas varas iestādēm par virsnotnes nosaukuma oficiālu atzīšanu, informē alpīnists Stepanovs.

Tadžikistānas puse jau bija uzsākusi procedūras virsotnes nosaukuma atzīšanai, taču Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons tikšanas laikā ar Latvijas prezidentu uzsvēra, ka apņemas paātrināt procesu, lai Latvijas galvaspilsētas vārds rotātu vienu no augstāko pasaules kalnu virsotnēm, tādejādi, ne tikai stiprinot Latvijas un Tadžikistānas iedzīvotāju draudzības saites, bet arī nesot valsts tēlu pasaulē, ierakstot Rīgas vārdu pasaules ģeogrāfijas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!