Foto: F64
Katrs Ziemassvētkus svin citādāk. Vienam svētki asociējas ar krāšņām eglītēm, bagātīgi klātiem galdiem un dāvanu kalniem, citiem – sanākšanu kopā ģimenes lokā un silta dzēriena malkošanu, taču nav noslēpums, ka jebkāda svinēšana prasa lielāku vai mazāku līdzekļu ieguldījumu. Finanšu eksperti no "Revolut" apkopojuši, ar kādām summām jārēķinās svētku svinētājiem ārzemēs, iezīmējot dārgākās un lētākās valstis.

Digitālās banku alternatīvas eksperti apkopojuši, cik dažādās pasaules vietās izmaksā taksometru pakalpojumi, galvenais svētku akcents jeb eglīte, kā arī daudzu iecienītais tītars.

Taksometru pakalpojumi

Ja svētku svinēšana ieilgst pēc pusnakts, jāsāk domāt, ar kādu transporta līdzekli nokļūt mājās. Daudzi šajā gadījumā izvēlas taksometru pakalpojumus, kura cenas, protams, atkarīgas no maršruta garuma, piemēram, Londonā trīs kilometru garš brauciens ar taksi izmaksātu nedaudz vairāk nekā 10 eiro.

Lētākie takši Eiropā, veicot trīs kilometru garu distanci, ir Viļņā (vidēji 1,80 eiro), Sofijā (vidēji 2,15 eiro) un Varšavā (aptuveni 3,48 eiro). Par šādu braucienu visdārgāk būtu jāmaksā Cīrihē, Šveicē – tur šoferītim būtu jāatstāj aptuveni 22 eiro. Tāpat par braucienu būs jāšķiras no paprāvas summas arī Londonā un Oslo – attiecīgi aptuveni 11 un deviņiem eiro.

Foto: F64

Ziemassvētku eglītes

Ziemassvētku eglīšu cenas var pamatīgi atšķirties, ņemot vērā dažādās šķirnes, lielumus u.c. Piemēram, Lielbritānijā vidējā eglītes cena sasniedz 29 eiro, bet ir iespējams iegādāties svētku kociņu arī par 115 eiro! Latvijā vidējā cena eglītei ir 23 eiro, kaimiņvalstī Lietuvā situācija ir līdzīga – tur par eglītes iegādi vidēji jāšķiras no 22 eiro.

Turpretī Itālijā cilvēki nereti izvēlas mājās ienest mākslīgo eglīti, jo mums ierastā svētku rota tur maksā vidēji 70 eiro. Arī Šveicē cena ir visnotaļ augsta – vidēji 35 eiro, bet Zviedrijā vidējā summa sasniedz 30 eiro.

Foto: Shutterstock

Vislētākās Ziemassvētku eglītes Eiropā, aprēķinot vidējo cenu, var iegādāties Bulgārijā (13 eiro), Rumānijā (15 eiro) un Polijā (15 eiro).

Ziemassvētku pusdienas

Cilvēka dabā ir kārtīgi paēst, un Ziemassvētkos kārtīgu maltīti notiesā pat tie, kuri visu gadu ieturējuši "slaido līniju". Ievērojami līdzekļi Ziemassvētku budžetā tiek atvēlēti tieši ēdieniem, kas vēlajās pusdienās vai vakariņās tiek celti galdā. Britu ģimenes šīm pusdienām vidēji iztērē aptuveni 197 eiro, no kuriem aptuveni 23 eiro tiek samaksāti par tītaru. Daudzās ģimenēs siltā galda galvenais ēdiens ir tieši pildīts tītars, kuru Latvijā var iegādāties vidēji par 15 eiro.

Vislētākās Eiropas valstis, kurās iegādāties tītaru, ir Ukraina, Polija un Rumānija – attiecīgi vidēji četri, pieci un astoņi eiro. Turpretī visdārgāk putns izmaksā Norvēģijā, kur vidējā cena sasniedz 39 eiro. Diezgan dārgs šāds pirkums būs arī Nīderlandē (vidēji aptuveni 35 eiro).

Runājot par svētku dārzeņu plates neatņemamu sastāvdaļu – burkāniem, kilograms burkānu Latvijā vidēji maksā 0,37 eiro, Anglijā – aptuveni 0,51 eiro, taču Šveicē par tādu pašu daudzumu burkānu nāktos iztērēt 2,23 eiro.

"Revolut" ir starptautisks digitālās banku alternatīvas uzņēmums, kurš sadarbojas ar līdzīgām kompānijām dažādās pasaules valstīs. Izmantojot kontaktus, tika iegūta informācija par lielākajiem tirgotājiem konkrētajā valstī un veikta cenu analīze, tādējādi iegūstot vidējās konkrētās preces vai pakalpojuma izmaksas šajā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!