Foto: Publicitātes attēli
Pret garnadžiem nav pasargāti arī cilvēki, kas entuziastiski darbojas, lai radītu prieku sev un citiem. Tas ir stāsts arī par Baložu kūdras bānīša pārstāvjiem, kas šonedēļ piedzīvojuši nepatīkamu situāciju, saprotot, ka ir apzagti.

No Baložu kūdras bānīša depo, pēc šī brīža teritorijas apsekošanas un izvērtēšanas, pazudušas trīs lietas: vagonetes riteņpāris, vagona ratiņu bukšu vāki, kā arī mēģināts nozagt arī sliedes, no kurām daļa atrastas, "Tūrisma Gidam" pastāstīja biedrības "Bānīša Draugu klubs" valdes priekšsēdētājs Dāvis Bušs.

"Priekšmeti, kas dažam liekas tikai sarūsējusi metāla čupiņa, par ko var nopelnīt lūžņos, mums ir ar pavisam citu vēsturisko vērtību, jo tie nav veikalā iegādājami, tie nav viegli izgatavojami – tie vienkārši ir unikāli," teikts bānīša "Facebook" lapā. "Tas ir kā apzagt ziedojumu kasti, kurā līdzcilvēki ir saziedojuši mūsu visu sabiedrības kopīgas vērtības saglabāšanā – industriālais mantojums nav tikai mūsu vērtība, tā ir visas valsts vērtība, un jau tā daudz kas no tā nav saglabājies! Tas ir kā iespļaut sejā visiem tiem brīvprātīgajiem, kas daudzu gadu garumā ir veltījuši savas pūles, lai savāktu šo mantojumu un ielikuši savu fizisko darbu, lai to atjaunotu!"

Dāvis Bušs teic, šī nebūt nav pirmā reize, kad teritorijā uzdarbojušies garnadži. "2013. gadā, pirms sākam darboties, kūdras fabrika nolēma dzelzceļu likvidēt tieši tāpēc, ka dzelzceļu sāka intensīvi zagt, tad pieklusa. 2014. gadā no tikko atvesta jauna vagona, kuru izkrāvām vēlā naktī, tāpēc neievilkām depo, tika nozagti ceļa remonta instrumenti, 2015. gadā atkal nedaudz pazaga sliedes, tajā skaitā vienu nelielu posmu, ko tikko bijām remontējuši, 2017. gadā uzlauza ēdnīcas vagonu un nozaga patvāri – visdrīzāk iztraucēja un vairāk nepaspēja, un tad šī zādzība. Arī šoreiz var teikt "paveicās" – zagļus kāds būs iztraucējis, bet tēmējuši viņi bija zagt daudz," teic Bušs.

Baložu kūdras bānīša pārstāvji jau vērsušies policijā, taču aicina ikvienu būt vērīgiem un ziņot, ja redzeslokā nonāk šie objekti.

Baložu kūdras bānītis atrodas Pierīgā, un piedāvā unikālu ceļojumu turp, kur ceļi beidzas. Ar šaursliežu vilcieniņu var iebraukt kūdras purvā, apskatīt gan kūdras ieguvi, kūdru – Latvijas brūno zeltu, gan dažādas dabas un cilvēka mijiedarbībā radušās apkārtnes ainavas, tajā skaitā kūdras fabrikas industriālo vidi. Plašāk par šo tūrisma objektu lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!