Foto: Vida Press

Titāniks bija tā laika ekskluzīvākais tvaikonis, kas vilināja daudzus augstākās sabiedrības pārstāvjus doties tā pirmajā ceļojumā uz Ņujorku. Kuģi un tā pasažierus apvij daudz leģendu, skandalozu un skumju stāstu.

Mūsdienu naudas izteiksmē, biļete pirmajā klasē maksāja aptuveni 80 tūkstošus eiro, tādēļ pirmās klases pasažieri baudīja neredzētu greznību. Tomēr, kuģis pavēra jaunas iespējas arī otrās un trešās klases pasažieriem. Daudzi to izmantoja, lai dotos labākas dzīves meklējumos uz ASV. Lai ceļotu trešajā klasē, bija jāšķiras aptuveni no 1000 eiro mūsdienu naudas izteiksmē.

Pirmās klases pasažieri bija tie, kam pirmajiem tika nodrošināta vieta glābšanas laivā, bet, neraugoties uz to, daudzi nogrima okeāna dzelmē kopā ar vareno kuģi.

Lūk, daži no šī notikuma varoņu stāstiem.

Foto: Publicitātes foto

Bendžamins Gugenheims no filmas un dzīvē

Dzimis ASV kā piektais dēls turīga kalnrūpniecības magnāta ģimenē, mantojis no tēva ievērojamu kapitālu, un arī pats bija uzņēmējs. Bendžamins bija precējies trīs meitu tēvs, bet darījumu dēļ daudz ceļoja un uzturējās Eiropā. Uz Titānika viņš atradās kopā ar savu mīļāko – franču dziedātāju Leontīni Obāru. 

Bendžamins Gugenheims bija no prominentākajiem kuģa pasažieriem, kura tēls iekļauts neskaitāmās filmās par Titāniku. Piedalījies glābšanas darbos, lai sievietes un bērnus nogādātu laivās, Gugenheims devies atpakaļ kuģa telpās. Nostāsti liecina, ka viņš, tērpies savā labākajā smokingā, kopā ar sulaini pēdējo reizi redzēti, dodoties kuģa lielo kāpņu virzienā.

Titānika stīgu orķestris

Režisors Kamerons savā slavenajā filmā ļoti precīzi atainoja kuģa orķestra rīcību liktenīgajā naktī. Stīgu orķestri astoņu cilvēku sastāvā vadīja vijolnieks Voliss Henrijs Hartlijs, kurš, kuģim grimstot, turpināja spēlēt, lai kaut cik nomierinātu pasažierus. Izdzīvojušie pasažieri vēlāk stāstīja, ka orķestris spēlējis līdz pat beigām. Visi tā dalībnieki gāja bojā, bet šis stāsts kļuvis par vienu no zināmākajām ar Titāniku saistītajām leģendām. Kā liecina nostāsti, pēdējā orķestra spēlētā dziesma bijusi "Nearer, My God, to Thee".

Vijolnieka Hartlija mirstīgās atliekas tika atrastas, un viņš tika apglabāts dzimtajā pilsētā Kolnē, Lielbritānijā. Bēru procesijā piedalījās tūkstošiem cilvēku, viņa piemiņai uzcelts piemineklis. Vēl ilgi pēc mūziķa nāves viņa vārdā nosauktas ielās, skvēri un citi sabiedriski objekti.

Īsts un aizkustinošs mīlasstās - Izidors un Ida Strausi

Šī laulātā pāra rīcība simbolizē cēlu rīcību un mīlestību līdz pat mūža galam. Izidors Strauss bija vācu izcelsmes amerikāņu uzņēmējs, "Macy's" universālveikala līdzīpašnieks. Uz Titānika pāris atradās, jo atgriezās ASV pēc Eiropā pavadītas ziemas. Kad pēc sadursmes ar aisbergu kļuva skaidrs, ka kuģis grimst, abiem laulātajiem tika piedāvāta vieta glābšanas laivās. Neraugoties uz savu cienījamo vecumu, Izidors atteicās kāpt laivās pirms citiem vīriem. 

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Ida atteicās pamest vīru. Kā vēsta aculiecinieki, pāris pēdējo reiz redzēts uz klāja, rokās sadevušies. Izidora mirstīgās atliekas tika atrastas un ar godu apbedītas, bet viņa sieva Ida pazuda dzelmē.

Pulkvedis Džons Džeikobs Astors IV

Slavenas miljonāru dzimtas atvase, pulkvedis Astors no ASV bija viens no tā laika turīgākajiem pasaules iedzīvotājiem, un tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku uz Titānika klāja. Savas dzīves laikā viņš paguva piedalīties vairāku mehānisku iekārtu būvē, piemēram, izstrādājot velosipēda bremzes un attīstot turbo dzinēju, kā arī Ņujorkā atvērt viesnīcu Astoria. Pulkveža titulu viņš ieguva Spānijas – Amerikas karā. 

1909. gadā viņš izšķīrās no savas pirmās sievas Eivas un šokēja sabiedrību, apprecot 18 gadus veco Medlinu Forsu, kura bija tikai gadu jaunāka par Astora dēlu. Ar Titāniku laulātais pāris atgriezās no Parīzes. Pulkvedis līdz pēdējam brīdim atteicās pamest kuģi, neticot, ka tas tiešām nogrims. Visbeidzot viņš aptvēra situācijas nopietnību, un iesēdināja sievu glābšanas laivā, bet pats gāja bojā. Viņam bija 47 gadi.

Foto: Publicitātes foto

Par šiem un citiem Titānika pasažieriem var uzzināt izstādē, kas apskatāma Rīgā.

Izstāde "Titanic The Exhibition", kas ir lielākā Titānikam velītā izstāde, apskatāma Sporta Manēžā Rīgā (Maskavas ielā 160). Tā būs atvērta trīs mēnešus, katru dienu no pulkst. 11.00 līdz 20.00 (pēdējā ieeja plkst. 19.00). Tajā redzamie artefakti pieder Lielbritānijas uzņēmumam "White Star Memories", kas ir lielākais ar "Titāniku" saistīto objektu kolekcionārs pasaulē.

Pieaugušajiem biļete ieejai izstādē izmaksās 13,95 eiro, bērniem 7,95 eiro. Studentiem un pensionāriem biļetes cena būs 9,95 eiro. Pieejamas arī ģimenes biļetes par 29,95 eiro (2 pieaugušie un 1 bērns) vai par 39,95 (2 pieaugušie un 2 – 5 bērni).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!