Foto: instagram.com/dezeen/SumitomoForestry

Japānas galvaspilsētā Tokijā plānots celt augstāko koka ēku pasaulē, kuras būvniecība varētu noritēt līdz pat 2041. gadam. Idejas autori – uzņēmums "Sumitomo Forestry" – ir pārliecināti, ka projekta realizēšanas gadījumā tā būs ne tikai augstākā koka ēka pasaulē, bet arī augstākais debesskrāpis Japānā.

Tokija ir viena no tām vietām uz pasaules kartes, par kuru iedomājoties, acu priekšā parādās liela cilvēku plūsma, trokšņi, veikali, dažādas krāsas, kā arī augsti debesskrāpji. Parasti mūsdienās lielajās pilsētās būvē augstas celtnes no metāla u.c. materiāliem, taču ar šīs koka ēkas būvniecību tiks vērsta uzmanība uz koku kā labu un izturīgu izejmateriālu.

Arī šī celtne kā liela daļa citu koka debesskrāpju uzskatāma par hibrīda ēku, jo papildus kokam tiks izmantots arī metāls. Koka un citu izmantoto materiālu attiecība šajā projektā plānota 9:1. Plānotā koka celtne Tokijā būs gandrīz četras reizes augstāka stāvu ziņā par šī brīža pirmās vietas ieguvēju - 18 stāvus augsto "Brock Commons Tallwoods House" Vankūverā, Kanādā, raksta "Deezen". (Par to un vēl citām koka ēkām pasaulē lasi šajā rakstā).

Tokijas projektam dots nosaukums "W350", un to plānot pabeigts 2041. gadā – tieši tad, kad kompānija "Sumitomo Forestry" atzīmēs savu 350. gadadienu. Ēkai paredzēti 70 stāvi un tā sliesies 350 metru augstumā.

Kā izskatās šī koka celtne plānojuma stadijā, apskati "Youtube" publicētajā video.

Uzņēmuma paziņojumā minēts, ka ēkas mērķis ir radīt dabai draudzīgu vidi, dodot cilvēkiem sajūtu, ka atrodas mežā ("mežs pilsētā"). Augstajai celtnei tiks izbūvēti dažādu platumu un garumu balkoni, kurus papildinās zaļās dabas rotas, kompleksu kopumā plānots izmantot dažādām vajadzībām – tajā būs gan biroju telpas, gan veikali un viesnīcas, gan augstas klases dzīvokļi u.c.

Taču, ja Tokiju plāno apmeklēt vēl pirms 2041. gada, uztraukumam nav pamata – šajā pilsētā ir lērums citu dažādu interesantu vietu un debesskrāpju, ko apskatīt. Starp citu, tieši Tokija tiek dēvēta par vienu no pilsētām, kuru vērts apmeklēt kaut reizi dzīvē. Kas tajā ir tik īpašs, atradīsi šajā rakstā (materiālā aprakstītas arī vēl citas vietas, uz kurām ceļošanas entuziastiem noteikti vērts kādreiz aizbraukt).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!