Tokijā tūristus sagaida visai paliels skaits neparastu un salīdzinoši mazpazīstamu atrakciju, piemēram, pasaulē vienīgais lenteņu muzejs un nūdeļu muzejs, kurā atrodama pasaulē lielākā ātri pagatavojamo nūdeļu iepakojumu kolekcija. Taču viens no pilsētas tūrisma objektiem pielīdzināms katastrofu zonai – šeit ik pusstundu nodārd itin spēcīga zemestrīce. Tiesa gan, mākslīgi radīta, vēstī CNN.

Tokijas Zemestrīču simulācijas centrs atrodas ceturtajā stāvā vienā no pilsētas ugunsdzēsēju stacijām. Tas atvērts ikvienam interesentam, un divu minūšu ilgas zemestrīces pieredzēšana ir bezmaksas pasākums.

"Ir noteikts, ka Tokijas iedzīvotājiem obligāti jāapmeklē kursi, lai labāk sagatavotos iespējamajai katastrofai," atzīst viena no apmācības instruktorēm.

Datora kontrolētās zemestrīces šeit atveido pazemes grūdienus, kuru stiprums ir 6,2 balles pēc Rihtera skalas. Šāda zemestrīce kopā ar pēcgrūdieniem tiek simulēta ik pusstundu, izņemot nedēļas nogales un otrdienas. Līdzīgi zemestrīču simulācijas centri atrodas arī Tačikavas un Hondžo pilsētās.

"Centrs kļuvis populārs gan pieaugušo, gan bērnu vidū," stāsta instruktore. "Taču tam visam ir arī nopietnā puse. Skolēni apgūst, kā pasargāt sevi un novērst ugunsgrēku izcelšanās iespējamību pēc zemestrīces. Mēs izmantojam arī dūmu labirintu un tuneli, kurā cilvēki tiek pieradināti atrasties dūmos, lai viņi varētu labāk sagatavoties situācijai, kad nepieciešams izkļūt no piedūmotas ēkas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!