Foto: Privātais arhīvs

Projektā "Tradicionālo augļu, dārzeņu un dekoratīvo augu šķirņu atjaunošana: vēsturisko dārzu tūrisms" jeb saīsināti – "Vēsturiskie dārzi tūrismā", apvienojusies dārzkopības un tūrisma profesionāļu komanda – Latvijas un Lietuvas dārzkopības institūti, muzeji un lauku tūrisma asociācijas, lai kopīgiem spēkiem radītu jaunu, uz vēsturisko dārzu vērtībām balstītu tūrisma piedāvājumu. Kopīgais mērķis ir izcelt dārzkopības tradīcijas un iesaistīt tūrisma piedāvājumā dārzus, kuros tiek audzētas tradicionāli Latvijas un Lietuvas dārzos sastopamās, kā arī mūsu dārzkopju selekcionētās augļu, dārzeņu, garšaugu un puķu šķirnes, informē Asnāte Ziemele, Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente.

Projekta mērķis esot, lai selekcionāri un dārzkopji atver savus dārzus apmeklētājiem un parāda mūsu vietējo, vēsturisko šķirņu priekšrocības un labās īpašības.

Tas tiek realizēts Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros no Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF). Kopējais projekta budžets visiem iesaistītajiem projekta partneriem (6 partneri) ir vairāk nekā 830,7 tūkstoši eiro, no tā vairāk nekā 706 tūkstoši eiro ir ERAF finansējums.

Projektā dārzkopības un tūrisma speciālisti apsekos dārzus, lai to saimniekiem palīdzētu ar konsultācijām par vēsturisko šķirņu saglabāšanu un stādījumu kopšanu, kā arī par sava dārza sagatavošanu apmeklētāju uzņemšanai. Kā paraugs Rundāles pils vēstures muzejā tiks izveidots vēsturiskais dārzs, informāciju piedāvās arī Latvijas un Lietuvas dārzkopības institūtu dārzi ar plašām seno augļu koku, dārzeņu un ziedu šķirņu kolekcijām.

Taps vairāki mārketinga izdevumi ar šķirņu aprakstiem, to audzēšanas tradīcijām Latvijā un Lietuvā, ražas pielietojumu dažādās mūsdienīgās ēdienu un dzērienu receptēs. Lai popularizētu vēsturiskos dārzus, tie tiks apvienoti sešos tematiskos tūrisma maršrutos. Tiks izdota īpaša vēsturisko dārzu karte ar dārzu aprakstiem, saimnieku konktaktinformāciju, vēsturisko dārzu apceļošanas maršrutiem, kā arī naktsmītnēm un citiem pakalpojumiem, kas nepieciešami dārzu apceļotājiem. Latvijas un Lietuvas lauku tūrisma asociācijas veidos īpašas vēsturiskajiem dārziem veltītas sadaļas savās mājaslapās.

Šobrīd projektā tiek apzināti dārzi un aicināti pieteikties sadarbībai to saimnieki. Vasarā plānota dārzu apsekošana, ko veiks gan dārzkopības, gan mārketinga partneri projektā, lai sagatavotu dārzus apmeklētājiem un informāciju mārketinga materiāliem.

Projekta partneri: Lietuvas dārzkopības institūts, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", Dobeles dārzkopības institūts, Rundāles pils muzejs, Kauņas rajona muzejs, Lietuvas Lauku tūrisma asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!