Foto: Publicitātes attēli
Latvijas krāšņie parki un dārzi ar vērienīgu pasākumu programmu piedāvā interesentiem apbrīnot šķirņu dažādību, iepazīt ainavu arhitektūras augstākos sasniegumus un paplašināt zināšanas dārzkopībā. Par aizraujošiem piedzīvojumiem gādās parku un dārzu saimnieki, kas apvienojušies, lai kopīgiem spēkiem radītu jaunu tūrisma produktu – maršrutu "Dārza pērles". Jau šovasar piedāvājumā tējas baudīšana muižas parkā, zāļu diena vēsturisku koku ielokā un citi notikumi. Lūk, spilgtākie notikumi.

Pasākumi tiek rīkoti parkos un dārzos, kas piedalās Igaunijas-Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" realizēšanā. Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Projektā iesaistījušies stādaudzētavu, daiļdārzu, kolekciju dārzu, vēsturisko muižu parku un dendroparku pārstāvji, pastāstīja projekta "Dārza pērles" sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Beņķe.

Kalsnavas arborētums

Arborētumā mājas rod vairāk nekā 300 sugu un šķirņu skuju koku, kā arī gandrīz 200 peoniju šķirņu. Neaizmirstams skats uz vairāk nekā 1000 paraugu plašo kolekciju paveras no 25 metrus augstā skatu torņa.

Jau 16. jūnijā – Peoniju svētki. Vadītāja Gundega Skudriņa apmeklētājus gaidīs no pulksten 9 līdz pat 18. Programmā Aijas Andrejevas, Didža Meldera un Kašera sapņu fabrikas uzstāšanās. Būs arī
stādu izsole un tirgus, mājražotāju un amatnieku tirgus, darbnīcas un spēles lieliem un maziem.

Foto: Publicitātes attēli

Lēdurgas dendroparks

29. jūlijā pulksten 14 apmeklētāji aicināti piedalīties Zāļu dienā Lēdurgas dendroparkā, kuras laikā varēs doties pļavā kopā ar zāļu sievu Intu Brikmani, lai iepazītu augus un to maģiskās spējas veselības veicināšanai un stiprināšanai. Būs iespēja iemācīties arī pirts gudrības – kā gatavot pirtsslotu un ko ievērot, ejot pirtī. Noslēgumā karsta zāļu tēja pie sildošā ugunskura.

Parka stāsts sākas 1973. gadā, kad tā teritorija kokus, krūmus un ziemcietes sāka stādīt Arvīds Janitens. Tiek lēsts, ka parkā atrodamas vairāk nekā 900 koku un krūmu sugas, pasugas, varietātes un šķirnes.

Jaunrūjas

Rukšānu ģimenes vārds Latvijas dārzkopjiem un dārzu entuziastiem nav svešs. Daudzi jau viesojušies Pārgaujas novada "Jaunrūjās". Ik gadu zinošie saimnieki rīko pasākumu sēriju, kas veltīta dažādām kultūrām. Atvērto durvju dienu laikā viesi gaidīti apmeklēt lekcijas, iegādāties stādus un baudīt kultūras programmu. Par tradīciju kļuvusi zupas ēšana.

16. jūnijā norisināsies peoniju diena, 7. jūlijā – hostu un ūdensrožu diena, savukārt 4. augustā flokšu diena. Apmeklētāji gaidīti no pulksten 10 līdz 17.

Lodziņu ģimenes kolekcijas dārzs

llva un Jānis Lodziņi savam dārzam vietu raduši vēsturiskā ģimenes īpašumā Raunas pievārtē. Īpaši plašas ir filadelfu, hortenziju, fizokarpu, bērzu, šķirnes priežu un graudzāļu kolekcijas. Dārza uzturēšanā iesaistījusies arī ģimenes jaunākā paaudze.

Foto: Publicitātes attēli

22. jūnijā festivāla "Rodam Raunas novadā" laikā apmeklētāji gaidīti no pulksten 12 līdz 17. Festivāls kļuvis par Raunas novada tradīciju, lai veicinātu vietējo uzņēmēju atpazīstamību. 2019. gadā tematika ir koks un moto "cilvēks kokam rada". Kolekcijas dārza apmeklētāji aicināti gūt iedvesmu sava dārza iekārtošanai un zināšanas šķirņu aprūpei.

Vecgulbenes muižas parks

Vecgulbenes muižas parka stāsts sākās jau tālajā 17. gadsimtā, bet 27. jūlijā pulksten 11 un 14 parka apmeklētājus priecēs un izglītos viesi no Krievijas, Gruzijas, Irānas un Turcijas, kas Latvijā ieradīsies, lai izrādītu pasaules kultūru dažādās tējas baudīšanas tradīcijas. Tējas dzeršanas tradīcijai ir vairāk nekā 4000 gadu vēsture. Dalība izglītojošajā programmā ir bez maksas.

Nacionālais botāniskais dārzs

Dārzu entuziasti jau izsenis iecienījuši tematiskos gadatirgus Nacionālajā botāniskajā dārzā, kas notiek reizi mēnesī no aprīļa līdz oktobrim. Gadatirgi pulcē tirgotājus, mājražotājus un amatniekus no Latvijas un Lietuvas. Šī ir lieliska iespēja palutināt sevi un iegādāties pārdomātas dāvanas tuviniekiem. Gadatirgus programmā vienmēr arī muzikālais pavadījums, izzinošas lekcijas un radošās darbnīcas, kā arī spēles. Šī gada gadatirgu kalendārā tuvākā rosība gaidāma 15. jūnijā, kad norisināsies Zāļu diena, kā arī 13. jūlijā, kad būs Rožu diena.

Spāres muižas Rakstnieku parks

1930. gadā trīspadsmit Latvijas literārie darbinieki Spāres muižas teritorijā iestādīja kokus. Kopš parka atjaunošanas 2014. gadā ik gadu stādījumi tiek papildināti, radot jaunu tradīciju. 24. augustā parka paredzēts pasākums ar lekciju programmu, tikšanās ar Latvijā iecienītiem rakstniekiem, kā arī pašdarbnieku kolektīvu priekšnesumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!