Foto: Unsplash
Šis gads tūrisma nozarē ir nozīmīgs, jo robežas atkal pilnībā ir atvērtas un cilvēki steidz ceļot, kur vien vēlas. Tomēr, lai gan lielākā daļa pasaules atkal ir pieejama un viss šķiet atgriezies ierastajās sliedēs, ne visi tūrisma objekti pārdzīvojuši pandēmijas laiku. Daži šo laiku izmantojuši, lai restaurētu telpas un modernizētu infrastruktūru, bet citi savas durvis aizvēruši uz visiem laikiem. Tāpēc, pirms plāno savu nākamo ceļojumu, noskaidro, vai visas vietas, ko vēlies apmeklēt, joprojām ir atvērtas.

Pazemes muzejs Losandželosā


Mākslinieku pāra Noa un Karonas Deivisu radītais Pazemes muzejs (The Underground Museum) ieguva atpazīstamību kā vieta, kas atbalsta un aizstāv dažādu rasu mākslinieku darbus.

Nelielais muzejs atradās mazzināmā apkaimē "Bernal Heights", te bija arī grāmatnīca un kopienas centrs, un tas neatlaidīgi darbojās arī pēc Noa nāves 2015. gadā. Tomēr pandēmija nesaudzēja Pazemes muzeju un, neskatoties uz tādiem augsta līmeņa faniem un atbalstītājiem kā Bejonse, Treisija Elisa Rosa un Džons Leģends, muzejs 2022. gadā durvis slēdza. CNN ziņo, ka iemesli tam nav zināmi un nav arī skaidrs, vai muzejs tiks atvērts citur un citā formātā.

Jurong putnu parks Singapūrā


2022. gada augustā pēc vairāk nekā 50 gadu ilgas darbības lielākais putnu parks Āzijā paziņoja par slēgšanu. Tomēr parks nepazūd – tā iemītnieki apvienosies ar citiem savvaļas un dabas objektiem Singapūrā, lai izveidotu jaunu ekotūrisma centru pilsētvalsts ziemeļu daļā.

Jaunais projekts tiek saukts par Mandai atjaunošanas projektu (Mandai Rejuvenation Project), un voljeru, kas savulaik saucās "Putnu paradīze", plānots atvērt šogad. Citas projekta daļas tiks atvērtas 2024. gadā un 2025. gadā, raksta CNN.

Foto: Shutterstock

Dublinas Rakstnieku muzejs


Oskars Vailds, Semjuels Bekets, Viljams Batlers Jeitss – daži no nozīmīgākajiem autoriem angļu valodas literatūrā nāca no Īrijas, un Dublinas Rakstnieku muzejs bija šī literārā mantojuma glabātājs. Tāpat kā daudzi tūristu apskates objekti visā pasaulē, muzejs 2020. gada martā tika slēgts, tomēr atkal tas vairs nekad neatvērās.

Īrijas nacionālā tūrisma organizācija "Failte Ireland", kurai muzejs piederēja un kurš to pārvaldīja, 2022. gada paziņoja, ka muzejs slēgts uz visiem laikiem, apgalvojot, ka tas "vairs neatbilst mūsdienu muzeja apmeklētāja prasībām pieejamības, prezentācijas un interpretācijas ziņā," raksta CNN.

Peldošais restorāns "Jumbo" Honkongā


Pēdējie gadi nav bijuši saudzīgi arī pret savulaik pasaulē lielāko peldošo restorānu "Jumbo" Honkongā. Neparastais restorāns rādīts desmitiem filmās un televīzijas seriālos, to apmeklēja tādas personības kā karaliene Elizabete II, uzņēmējs Ričards Bensons, aktieri Toms Krūzs un Džou Žuņfa (Chow Yun-fat), taču gadu gaitā tas kļuva mazāk populārs gan vietējo, gan tūristu vidū, norāda CNN.

Izgreznoto trīsstāvu kuģi slēdza 2020. gada martā, un tā uzturēšanas izmaksas pandēmijas laikā bija augstas. Arī mēģinājumi restorānu pārdot vietējam uzņēmējam izgāzās, tādēļ kuģis bija ceļā uz Dienvidaustrumāzijas kuģu būvētavu, taču galamērķi tā arī nesasniedza, jo nelabvēlīgu apstākļu dēļ nogrima netālu no Parasela salām Dienvidķīnas jūrā.

Foto: Shutterstock

11. septembra piemiņas muzejs Ņujorkā


Pirms tika atvērts Nacionālais 11. septembra memoriāls un muzejs (National September 11 Memorial & Museum), tā vietā bija 11. septembra piemiņas muzejs. Šo "klusāko un introspektīvāko brālēnu" 2006. gadā atklāja to cilvēku tuvinieki, kas gāja bojā Pasaules tirdzniecības centra uzbrukumos 1993. un 2001. gadā, norāda CNN. Nelielā telpa Manhetenas lejasdaļā bija traģēdiju skarto cilvēku pulcēšanās vieta, un tajā atradās personiski priekšmeti, ko ziedoja izdzīvojušie un upuru ģimenes.

Ņemot vērā finansiālos zaudējumus pandēmijas laikā, muzejs tika likvidēts 2022. gada vasarā, un līdz ar to – beigušās arī kopienas godināšanas ekskursijas, kuras interesentiem vadīja 11. septembra traģēdijā izdzīvojušie.

Muzejs "TeamLab Borderless" un Edo-Tokijas muzejs Tokijā


Divi muzeji Japānā šobrīd piedzīvo pārmaiņas un pēc pandēmijas atceltajiem ierobežojumiem joprojām uz laiku ir slēgti.

Edo-Tokijas muzejs ir tradicionāls vēstures muzejs, kurā var izglītoties un padziļināti izzināt japāņu kultūru. Tas atvērts 1993. gadā un visplašāk zināms ar tajā esošo pilna izmēra kabuki teātra kopoju. Muzejs paziņojis, ka tas būs slēgts vismaz trīs gadus, kamēr tiks veikts remonts, lēšot, ka atvēršanu var sagaidīt 2025. gada beigās vai 2026. gada sākumā.

Foto: Unsplash

Savukārt "TeamLab Borderless" muzejs, kuru radījuši "ultratehnologi", piedāvā absolūti digitālu pieredzi, un Ginesa rekordu grāmata to kronējusi par pasaulē visvairāk apmeklēto muzeju. Šobrīd muzejs pārceļas uz jaunām telpām projektā "Toranomon-Azabudai", ko šogad plānots pabeigt. Pēc atklāšanas tas būs augstākais debesskrāpis Japānā. Muzeja atvēršanas datums vēl nav paziņots.

Okeāna laineris "Karaliene Mērija" Longbīčā


Kopš tas pirmo reizi tika ielaists ūdenī, laineris "Karaliene Mērija" kļuva par ātrāko okeānā, bet, kad 1967. gadā milzu kuģis devās "pensijā" Kalifornijas dienvidu krastos Longbīčā, tas piedzīvoja otru elpu – sāka darboties kā restorāns, viesnīca un kļuva par iecienītu vispārīgu tūrisma objektu. Nu pienācis laiks, kad kuģim steidzami nepieciešams remonts, ziņo CNN.
Foto: Shutterstock
Longbīčas pilsēta, kurai pieder kuģis, apgalvo, ka kuģa remontdarbu veikšanā jāiegulda vismaz pieci miljoni ASV dolāru (4,74 miljoni eiro). Lielais glābšanas laivu svars nodarījis neatgriezeniskus bojājumus kuģa konstrukcijai un tos plānots noņemt, cerībā, ka vēsturiskās laivas labprāt paņems kāds muzejs, vēsturiskā biedrība vai cits interesents.

Pagājušā gada 12. decembrī tika paziņots, ka, lai gan viesnīca un restorāni apmeklētājiem joprojām būs slēgti, atkal notiks ekskursijas pa ierobežotām kuģa daļā, turklāt – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!