Foto: DELFI
Lauku tūrisma uzņēmumi – viesu mājas, kafejnīcas, restorāni un citi – prognozē, ka šogad viesu skaits pieaudzis par 12 – 13 %, liecina Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" apkopotie dati. Neskatoties uz iepriekš prognozēto, krietni pieaudzis viesu skaits no Krievijas, sasniedzot 23 % no visiem ārvalstu ceļotājiem.

Pieaug interese no Krievijas

Tieši tūristi no šīs kaimiņvalsts pašlaik Latvijas laukus apskata visaktīvāk, atstājot otrajā vietā līdzšinējos līderus – vāciešus (20%), kam seko kaimiņi lietuvieši un igauņi. Šie gan vēl ir tikai pašu uzņēmēju sniegti neoficiāli dati.

Interesanti, ka pagaidām notikumi Ukrainā, kā arī Eiropas Savienības un Krievijas sankciju karš Latvijas lauku tūrismu neietekmējot. "Esam gatavi, ka kaut kas mainīsies, bet šobrīd to nejūtam," pēc konsultācijām ar vietējiem uzņēmējiem atzina Asnāte Ziemele, "Lauku ceļotājs" vadītāja.

Iespējams, ka šīs sankcijas pat varētu nākt par labu dažiem Latvijas uzņēmējiem, jo Krievijas tūrfirmas, tukšo veikalu plauktu un restorānu ietekmē, jau esot sākušas piedāvāt gastrotūres uz Baltijas valstīm, jo šejienes pavārmāksla novērtēta atzinīgi, pastāstīja Ēriks Dreibants, 3 Pavāru restorāna šefpavārs. Tāpat arvien pieprasītāks pakalpojums Krievijas iedzīvotājiem kļūstot bērnu nometnes Latvijas laukos, jo mūsu uzņēmēju piedāvājums esot konkurētspējīgs cenas ziņā, kā arī piedāvā atpūtu pie dabas, kas Krievijā bērnu nometņu rīkošanai dažādu noteikumu dēļ ir ierobežots, skaidroja Ziemele. Tā kā pieprasījums audzis strauji, "Lauku ceļotājs" apkopojis arī Latvijas uzņēmēju piedāvājumu tieši ārvalstu bērnu nometņu rīkošanai – tas pieejams jaunajā informatīvajā ceļvedī Go Rural Latvia.

Vairāk lielo pasākumu

Lauku saimnieki, kas pēdējos gados bija visai skeptiski, atkal sāk raudzīties nākotnē optimistiski, atzīstot, ka šovasar darba netrūkstot. Kā pozitīvu tendenci "Lauku ceļotājs" min to, ka krietni audzis lielo korporatīvo pasākumu skaits lauku viesu mājās un viesnīcās, turklāt palielinājies arī to dalībnieku skaits. Protams, pašlaik visaktuālākā ir kāzu svinēšana. "Lielu daļu kāzu, kas tiek svinētas lauku viesu mājās, organizē ārzemēs dzīvojoši latvieši, kas precas šeit, jo tas ir lētāk," skaidroja Asnāte Ziemele. 

Lai mazinātu sezonalitāti un aicinātu vēl vairāk vietējo ceļotāju apmeklēt Latvijas laukus, šajā rudenī paredzēts organizēt arī jau otrās Latvijas Lauku atvērtās dienas. Tās notiks no 20. – 21. septembrim, un paredzēts, ka tajās ikviens interesents varēs apmeklēt saimniecības, cept maizi, lasīt ābolus, pat izslaukt kazu, apmeklēt bišu dravas un daudz ko citu. Šo pasākumu jau otro reizi organizē "Lauku ceļotājs", kas prognozē lielu vietējo tūristu interesi.

Mājražotājiem mainīs likumus

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ceļotāji iekļauj savos maršrutos Latvijas un citu valstu laukus, ir iespēja nogaršot vietējos labumus un iepazīt tradīcijas. Tomēr Latvijā šīs iespējas ir krietni ierobežotas, un pašlaik vēl ir vairāki jautājumi likumdošanā, kas jāsakārto, lai, piemēram, mājražotāji varētu ērti izplatīt savu produkciju. Plānots, ka jau tuvākajā laikā, Saeimā tiks iesniegts "Lauku ceļotāja" un Zemkopības ministrijas kopīgi izstrādāts likuma projekts Alkoholisko dzērienu aprites likuma papildināšanai, lai tajās vietās, kur mikrouzņēmumā mājražotāji paši gatavo un tirgo alkoholiskos dzērienus mazos apmēros, nevajadzētu ieviest videonovērošanu.

Savukārt Eiropas Savienības atbildīgajām iestādēm nosūtīts projekts normu pārskatīšanai, lai mājražotāji varētu nodot daļu savas produkcijas citiem mājražotājiem, mazumtirgotājiem vai ēdinātājiem, jo pašlaik likums paredz, ka to drīkst pārdodot tikai gala patērētājiem, kas sarežģī, piemēram, restorānu iespējas iegādāties zivis vai gaļu no vietējām mazajām saimniecībām. Zemkopības ministrija jau esot lūgusi atļauju šādi realizēt 35% no mājražotāju produkcijas, informēja ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare. Tomēr par to, vai atļaut šādu atkāpi, vēl jālemj Eiropas Savienības atbildīgajām institūcijām, savukārt līdz šim pieņemtas līdzīgas normas citās valstīs paredz, ka mājražotāji šādi drīkst realizēt tikai 25 % produkcijas.

Fotogalerija: pasākums "Aktualitātes lauku tūrismā" un kulinārās kartes prezentācija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!