Foto: AFP/Scanpix
Slavenais Florences doms piedzīvo pamatīgu tīrīšanu un no tā sienām tiek novākti gadsimtiem seni grafiti, bet tagad apmeklētājiem savus uzrakstus tiks ļauts atstāt pavisam oficiāli – digitālā formātā īpašos ekrānos, ziņo "Associated Press".
Foto: AFP/Scanpix

Katedrālē pērn sākts pilotprojekts, ļaujot Džoto di Bondones projektētajā zvanu tornī nevis rakstīt uz sienām, bet atstāt digitālas ziņas, lai aizsargātu 14. gadsimta celtni. Līdz šim tur jau atstātas vairāk nekā 18 tūkstoši digitālu ziņu, un, projekta veiksmes iedvesmoti, katedrāles saimnieki ceturtdien, 23. februārī, paplašinājuši to arī pašā Filipo Brunelleski celtajā doma kupolā.

Foto: AFP/Scanpix

Kāds no tā labums? Projekta īstenotāji sola, ka grafiti tiks saglabāti mūžīgi, kamēr uz sienām atstātie tiek likvidēti. Apmeklētāji, kas pieveic 463 pakāpienus līdz doma kupolam, var izmantot skārienjutīgo ekrānu vai lejuplādēt lietotni savā viedtālrunī, lai atstātu savu virtuālo ziņu uz kupola sienas. Visus ierakstus varēs apskatīt arī autogrāfu mājaslapā.

Foto: AFP/Scanpix

Lūk, kā izskatās virtuālais grafiti uz senās baznīcas sienas, izmantojot aplikāciju, ko var lejuplādēt jebkurā viedtālrunī.

Foto: AFP/Scanpix

Florences doms ir slavenākā Toskānas sakrālā celtne. Tās kupola griestus rotā izcilā Džordžo Vazāri gleznojumi, bet tās autors, kā jau minēts, ir viens no talantīgākajiem renesanses arhitektiem Brunelleski.

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!