Foto: Shutterstock
2019. gadā postošā ugunsgrēkā cietušo Parīzes Dievmātes katedrāli apmeklētājiem un misēm plānots atkal atvērt 2024. gada beigās, informē "Euronews". Tas gan nozīmē, ka katedrāle vēl nebūs pilnībā atjaunota līdz vasaras olimpiskajām spēlēm, kas Parīzē notiks 2024. gada vasarā.

Uzreiz pēc ugunsgrēka Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka katedrāles restaurācija jāpabeidz līdz 2024. gada decembrim. Šobrīd restaurācija rit pēc plāna, bet atbildīgās amatpersonas uzsver, ka darīs visu, lai katedrāle tiktu atklāta noteiktajā termiņā.

Kultūras ministre Rima Abdul-Malaka sacīja – lai gan katedrāle tiks atvērta apmeklētājiem, tas nenozīmē, ka visi atjaunošanas darbi būs pabeigti. Viņa piebilda, ka daži atjaunošanas darbi joprojām notiks arī 2025. gadā.

Katedrāles atjaunošana


Katedrāle ir viens no Parīzes simboliem, tādēļ tās atjaunošana ir tik svarīga. Sarežģītais rekonstrukcijas process sākās 2022. gadā pēc vairāk nekā divu gadu ilgajiem sagatavošanās darbiem.

Valdība pieņēma lēmumu, ka 12. gadsimtā būvēto gotikas katedrāli jāatjauno atbilstoši tās vēsturiskajam izskatam. Tas nozīmē, ka tiks atjaunots arī 96 metrus augstais tornis, kas būvēts 19. gadsimtā.

Leģendāro torni un katedrāles centrālo daļu, kas iebruka ugunsgrēka laikā, plānots atjaunot jau šogad, kas kļūs par simbolu ēkas atdzimšanai. "Manuprāt, smailes atgriešanās Parīzes debesīs kļūs par simbolu, ka mēs uzvarēsim šo cīņu," par katedrāles atjaunošanu izteicies atbildīgais ģenerālis Džordžlins.

Aptuveni tūkstotis cilvēku strādā, lai tiktu atjaunota šī gotikas stila arhitektūras pērle. "Jāveic daudz dažādu darbu: gleznu, velvju un vitrāžu atjaunošana, kā arī pati fasādes rekonstrukcija un vēl neskaitāmi daudz citu darbu," skaidro Džordžlins.

Jauna izstāde

7. martā Parīzē tika atklāta bezmaksas izstāde "Parīzes Dievmātes katedrāle: būvlaukuma centrā". Tā godina simtiem amatnieku, kas strādā pie katedrāles atjaunošanas.

Izstāde atrodas pazemes telpā tieši pretī katedrālei, un tajā var apskatīt šobrīd notiekošos atjaunošanas darbus, kā arī amatnieku prasmes un zināšanas. Tāpat izstādē vērojami arī daži mākslas darbi, kas tika izglābti no ugunsgrēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!