Pirmajā adventes nedēļā Austrumvācijas pilsētā Finstervaldē vienai no jaunākajām ielām piešķirts Salaspils vārds, informē Salaspils novada pašvaldības pārstāve Lolita Balcerbule.

Ielu atklāja abu pilsētu galvas. Savā uzrunā Salaspils mērs Raimonds Čudars atzīmēja, ka tas ir liels pagodinājums un dāvana, ka vienai jaunai un skaistai ielai ir piešķirts nosaukums "Salaspils iela". Kopā ar Finstervaldes birģermeistaru Jorgu Gampi viņš atklāja ielas nosaukuma zīmi, uz kuras attēlots Salaspils ģerbonis, bet novada piederība Latvijai apstiprināta ar valsts karoga attēlu. Uzraksts vēsta, ka draudzība starp Salaspili un ar Finstervaldi ilgst kopš 2002. gada.

Svinīgo brīdi atklāja četri Finstervaldes dziedoņi ar pilsētas himnu, kas bija papildināta ar īpaši sacerētu tekstu par godu jaunajai ielai. Atbildot šim sveicienam, Raimonds Čudars teica: "Finstervaldieši lepni dzied "Mēs esam Finstervaldes dziedoņi, un to zina katrs bērns." Arī mēs Latvijā esam lepni par savām kora dziedāšanas tradīcijām, tāpēc uzaicinu jūs nākamgad uz mūsu valsts simtgadei veltītajiem Dziesmu un deju svētkiem, lai nosvinētu tos visi kopā".

Salaspils iela ir izbūvēta pilnīgi no jauna – smiltīs, kā saka paši vācieši. Ielas garums ir 1292 metri. Kopējās būvdarbu izmaksas sasniedza gandrīz četrus miljonus eiro, un darbi ilga divus gadus. Finstervaldes Birģermeisters Jorgs Gampe atzinīgi vērtē būvnieku labi paveikto darbu, arī paši pilsētnieki, kas jauno ielu sākuši izmantot jau krietni pirms oficiālās nodošanas, slavē gan brauktuvi un apgaismojumu, gan ietves un veloceliņus.

Salaspils iela ir šobrīd ātrākais un ērtākais izbraukšanas ceļš uz tuvāko autobāni, bet paši vācieši saka, ka īsākais maršruts no Finstervaldes līdz netālajai pilsētai Masenei tagad ved "caur" Latviju. Finstervalde ir pilsēta Austrumvācijā, netālu no Čehijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!