Foto: Shutterstock
Pavadīt šovasar brīvdienas vai atvaļinājumu skaistajā Grieķijā ir divtik laba ideja, jo šogad vietējās viesnīcas nav cēlušas cenas par izmitināšanas pakalpojumiem, vēstī resurss "Redigo". Turpinājumā ieskats ievērojamākajos šīs viesmīlīgās valsts kūrortos, kur saulaino dienu skaits gadā mēdz pārsniegt trīs simtus!

Halkidiki pussala

Foto: Shutterstock

Halkidiki pussala dalās trīs reģionos - Kasandras pussala, Sitonija un Atona. Kasandras pussala, ko no divām pusēm apskalo Egejas jūras ūdeņi, ik gadus uzņem tūkstošiem tūristu. Šeit ir salīdzinoši blīvi apbūvēta piekraste, labi attīstīta tūrisma infrastruktūra. Neskaitāmas kūrorta pilsētiņas un tūrisma centri piedāvā daudzveidīgas ūdenssportošanas un izklaides iespējas. Te populārs transporta līdzeklis ir velosipēds un motocikls, daudzviet tiek piedāvāta īre. Kasandra nav no mierīgākajiem nostūriem, dzīve te kūsā visās diennakts stundās. Šī būs labāka izvēle ģimenēm ar bērniem, kas vēlas dažādas aktivitātes un izklaides.

Sitonijas pussala ir mierīgāka vieta, te kūrorti atrodas tālāk viens no otra. Sitonija piedāvā dabu un mieru. Te ievērojamā skaitā atrodami vēsturiski apskates objekti, klosteri, dažādas alas. Sitonija ir civilizācijas mazāk skarta. Šī būs labāka izvēle tiem, kas alkst miera un dabas. Sitonijas pussalu tās novietojuma dēļ mēdz saukt par Halkidikes vidējo "pirkstu".

Afonas pussala tiek dēvēta par Halkidikes pussalas trešo "pirkstu". Te atradušies tempļi, kas veltīti Zevam un Apollonam. Zeva svētnīca saucās Afosa, no tās arī parādījās pussalas nosaukums. Afona ir slavena ar tās pirmatnējo dabu un tīro jūru.

Šodien Svētā Afona ir nozīmīga vieta pareizticīgajiem no visas pasaules. 963. gadā te lika pamatus pirmajam lielajam klosterim, ar kura ierīkošanu nodarbojās svētais Afanasijs Afonskis, visas mūku dzīves iekārtas pamatlicējs Svētajā kalnā. Afonai jau daudzus gadus ir patstāvīgās mūku valsts statuss. Pārvaldi veic īpaša mūku apvienība, kurā ir 20 klosteru pārstāvji. Tūkstošiem svētceļotāju apmeklē Svēto kalnu katru gadu.

Santorini sala

Foto: Vida Press

Santorini dēvē par atdzīvojušos leģendu - tās ir unikālas, daudzkrāsainas, izkliedētas salas (sarkanā, melnā, baltā tonī), mežonīgas vulkāniskās ainavas, varenas klintis, gleznainas pilsētas un ciematiņi. Santorini atrodams arī vislielākais pasaulē jūras vulkāns, kurš joprojām ir aktīvs.

Santorini nav viena sala, bet neliela vulkāniskas izcelsmes salu grupa, kas ir izvietotas 200 km uz dienvidaustrumiem no kontinentālās Grieķijas. Salas arheoloģiskā un ģeoloģiskā unikalitāte nav apspriežama, uzskata tūrisma nozares eksperti. Ja skatīties kartē, tad pati sala atgādinot milža žokļus, kuri aprij mazās saliņas.

Tūristu interese pret Santorini aug ar katru gadu, tam proporcionāli attīstās salas infrastruktūra. Šodien te iespējama lieliska atpūta pat visprasīgāko ceļotāju gaumē. Salas pludmales ir kā košs kaleidoskops. Trīs no tām (Perissa, Kamari un Monolitos) ir patiesi izcilas - tās iezīmīgas ar melnām, vulkāniskāskām smiltīm un dziļiem ūdeņiem. Netālu atrodas salas slavenie tūrisma centri ar viesnīcām, kafejnīcām, pludmales bāriem, restorāniem un tavernām. Santorīni nakts izklaides vilina uz šejieni jauniešus, kas brauc uz Tiru, salas galvaspilsētu, kā arī uz vietām, no kurienes var redzēt unikālu nogrimušā vulkāna panorāmu.

Rodas sala

Rodas pievilina ar savu skaistumu. Tā ir pazīstama kā "rožu sala", "bruņinieku sala", slavenā Rodas kolosa (viena no septiņiem pasaules brīnumiem) dzimtene un eksotisko taureņu ieleja. Tūrisma rokasgrāmatās Rodas sala tiek saukta par Vidusjūras apgabala bagātību, ievērojamu ne tikai ar skaistumu un dabas unikalitāti, bet arī ar arheoloģiskajām vērtībām. Sala atrodas UNESCO kultūras mantojuma pieminekļu sarakstā. Uz Rodu atpūsties var doties visu cauru gadu, baudot ļoti daudz vietējā kolorīta.

Rodā pieejamas dažādu zvaigžņu viesnīcas - izvēle ir liela. Var izvēlēties apmesties dzīvīgajās kūrorta pilsētās ar skaļu atpūtu vakaros vai klusākos nostūros, kur rodama harmonija ar dabu. Vindsērfinga mīļotājiem vairāk patiks rietumu piekraste, bet austrumu krasts ir ideāls nesatricināmi mierīgai pludmales atpūtai. Rodas pludmales regulāri saņem kvalitātes sertifikātus - Eiropas Savienības Zilo Karogu.

Roda ir ceturtā lielākā Grieķijas sala, kur harmoniski saskan senatnīgums un mūsdienu dzīve. Tas ir viens no skaistākajiem Grieķijas kūrortiem, kur saulaino dienu skaits (par salas aizbildni tika uzskatīts Saules dievs) pārsniedz 310 gadā.

Krētas sala

Foto: Vida Press

Krēta tiek dēvēta par šedevru grieķu salu vidū. Krēta ir īpaša sala, jo saglabājusi savu unikālo savdabību un vairāk nekā 8000 gadu seno vēsturi. Krētas klimats ir tīrākā bauda ķermenim un dvēselei. Arī Hipokrāts savulaik atzina, ka pat gaiss Krētā ir ārstējošs. Te ir vairāk nekā 300 saulainu dienu gadā, tāpēc pacilāts noskaņojums un miers te ir garantēts.

Krētas sala sastāv no Lasiti apgabala, kas atrodas salas austrumu daļā - tas ir mūsdienīgs apvidus ar apbrīnojamām pludmalēm, Heraklionas, kas ir salas lielākais administratīvais centrs un arī ievērojamāko apskates vietu centrs, Retimnas - tūrisma citadeles, kur koncentrētas baznīcas, venēciešu mājiņas piemīlīgās ieliņās un Hanijas, ko mēdz saukt par "Venēciju bez upēm". Šī kolorītā Krētas polise senatnē bija Krētas galvaspilsēta. Tāpēc tā glabā ne mazumu spožās pagātnes zīmju, kuras tā tīk atklāt šejienes atpūtniekiem.

Kos sala

Foto: Shutterstock

Kos sala ir viena no apmeklētākajām Dodekanesas salām. Tā slīgst zaļumos, saule šeit spīd nedaudz ilgāk nekā citās Grieķijas salās. Kos ir trešā lielākā Dodekanesas arhipelāga sala (aiz Rodas un Karpafosas), tā saglabājusi īpašu kolorītu un Grieķijas provinces atmosfēru. Sala atrodas netālu no Turcijas, iepretī senajai Halikarnasai (Bodrumai).

Kos ir slavena kā Hiokrāta dzimtene, salas iedzīvotāji ar lepnumu parādīs platānu, zem kuras viņš esot mācījis skolniekus. Mūsdienās šeit katru gadu notiek teatralizēts festivāls "Hipokrāta zvērests".

Atpūta Kosā ieteicama dabas un nesteidzīgas salas dzīves mīlētājiem. Te pieņemts pārvietoties ar velosipēdu vai daudz staigāt ar kājām. Salas veiskmīgais novietojums ir lieliskie viļņi pievilina sērferus no visas Eiropas. Šeit ir viss jauniešu atpūtai un sporta aktivitātēm. Lieliskas smilšu pludmales, tīra jūra un satriecoši labs gaiss.

Korfu sala

Foto: Vida Press

Korfu ir viena no zaļākajām Grieķijas salām. Salas vēsture ir leģendu un vēsturisku notikumu pārpilna, ar milzīgu ietekmi uz kultūru. Korfu slavena ar savu skaisto dabu un vietējo iedzīvotāju viesmīlību - tas viss padara Korfu par īpaši populāru tūristu galamērķi. Tas ir mūsdienīgs Eiropas nozīmes kūrorts, ar attīstītu infrastruktūru un augstu apkalpošanas līmeni.

Atpūta šeit ir īpaši pievilcīga cilvēkiem, kas interesējas par vēsturi. Korfu arheoloģiskie pieminekļi, muzeji un baznīcas ir bagātākais valsts vēsturiskais un kultūras mantojums. Korfu ir kā viduslaiku piemineklis zem klājas debess, harmoniski apvienojot sevī dažādu kultūru arhitektūras pieminekļus.

Siltajos vakaros sala piedāvā milzum daudz izklaides iespēju - tavernās var izbaudīt "kerkiriāņu" virtuvi un iestāžu saimnieku sirsnību. Pēc tā var doties uz vasaras kinoteātri zem klājas debess vai pastaigāties pa ieliņām, kas naktī liekas tik mistiskas. Modernos naktsklubiem te var dejot un priecāties līdz rītam. Salas īpašo kolorītu var sajust izklaides centros, kur spēlē dzīvo mūziku - itur spēlē grieķu un starptautiskos hitus.

Vecā osta atrodas salas austrumu pusē. Tā ir veca pilsētas daļa, pastaiga pa kuru sagādās daudz prieka un būs noderīga no vēsturiskā skatpunkta. Nepalaidiet garām iespēju iepazīties ar naksnīgo Korfu- tas ir kas īpašs. Nakts salas pilsētā un nakts ciemu apvidū dāvā pavisam savādākas sajūtas. Krāšņa daba, iespaidīgi saulrieti un saullēkti, zāles un ziedošu dārzu aromāti, savienojumā ar nevainojami skaistajām pludmalēm, Korfu ir brīnumskaista jebkurā tās veidolā.

Pēc interneta materiāliem, īpaši Mouzenidis.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!