Foto: Publicitātes foto
Vasara ir laiks, kad varam piepildīt tos sapņus, par kuriem esam vienmēr domājuši, bet nekad nav pienācis īstais brīdis, lai tos īstenotu. Daudziem liels sapnis ir doties ceļojumā ar motociklu tepat pa Latviju, vai pat pa Eiropu. Šis ceļošanas veids dod iespēju izjust patiesu brīvības sajūtu, kad matos iepūš vējš un ceļš tiek izjusts pavisam citādi, kā tas ir pie mašīnas stūres. Taču kā saplānot ceļojumu tā, lai tas ir ne vien elpu aizraujošiem skatiem pilns, bet arī gana komfortabls un drošs? Padomus, ko ņemt vērā, plānojot ceļojumu ar motociklu, sniedz "DFDS" pārstāve Liene Torstere.

Izvērtē galamērķa attālumu un mērojamo ceļu


Ir ļoti svarīgi apzināties, ka ceļojuma galamērķis ir atkarīgs no tā, cik dienas ir atvēlētas braucienam. Ja tās ir vien dažas dienas, tad ceļam nav ieteicams veltīt vairāk kā pusi dienas. Citādi var nepagūt izbaudīt ceļojuma galamērķi. Šādā gadījumā lielisks galamērķis ir Lietuva un Igaunija, kur katrs atradīs sev piemērotu atpūtu vien pāris stundu braucienā no Rīgas.

Taču, ja ceļojumam atvēlēts ilgāks laiks, tad lielisks galamērķis būs Skandināvija, ko iespējams
sasniegt no Klaipēdas ar prāmi. Tādējādi iespējams samazināt slodzi, mērojot garo ceļu līdz galamērķim ar motociklu. Ja plāno doties izbraucienā pa Zviedrijas ezeru krastiem vai traukties garām klinšainām salām, tad prāmis būs ne vien ērtākais veids, kā ātri sasniegt galamērķi, bet arī lielisks veids, kā ietaupīt laiku un ļaut sev uzņemt spēkus gaidāmajam piedzīvojumam.

Iegādājies pareizo inventāru


Dodoties ceļojumā ar motociklu, ir svarīgi sagādāt visu nepieciešamo drošam un ērtam braucienam. Pirmkārt, svarīgi izvēlēties un iegādāties kvalitatīvu ķiveri. Kopumā tas ir pirmais
priekšnoteikums tam, lai ceļā justos droši un komfortabli. Kvalitatīva ķivere ne vien pasargās, bet arī būs ērtāka nēsāšanai garajos pārbraucienos.

Otrkārt, ceļojot ar motociklu ir svarīgs atbilstošs apģērbs. Motocikla jaka, cimdi, zābaki un bikses, kas ne tikai palīdzēs pasargāt sevi no savainojumiem, bet arī pasargās no karstuma un organisma atūdeņošanās. Ja plānots braukt pa nelīdzeniem ceļiem, tad labāk izvēlēties arī elkoņu un ceļgalu aizsargus, lai nodrošinātu lielāku aizsardzību. Nevar aizmirst arī par paša motocikla tehnisko sagatavotību ceļam. Pirms došanās ceļā, ieteicams pārbaudīt motociklu specializētā servisā, lai laicīgi novērst iespējamos defektus, kas varētu rasties ceļā.

Ņem līdzi tikai nepieciešamo


Ir vairāki veidi kā pakot bagāžu, ceļojot ar motociklu. Ērtākais bagāžas pārvadāšanas veids ir izmantot sēdekļa somas, kuras var viegli piestiprināt pie motocikla sāniem vai aizmugurējā sēdekļa. Rūpīgi jāpārdomā arī mantas, kuras jāņem līdzi. Braukt ar motociklu nozīmē būt pilnībā pakļautam dabas stihijām. Brauciena laikā var sajust katru vēja brāzmu, lietus pilienu un temperatūras maiņu, tomēr ir jāsaprot, ka visu paņemt līdzi nav iespējams.

Dodoties ceļojumā ar motociklu, nevajag ņemt līdzi pārlieku daudz mantas. Tas var apgrūtināt braucienu. Lielisks veids kā saprast, ko ņemt līdzi ir saraksta izveidošana. Sakārtojot prioritāri visas nepieciešamās lietas, būs iespēja skaidri pārredzēt bagāžas lielumu un, ja nepieciešams, tad būs vieglāk izvēlēties, ko atstāt mājās.

Ieplāno pauzes un atpūtu


Pavadot ilgas stundas uz motocikla, dienas beigās pavisam noteikti būs jūtams nogurums. Brauciena laikā ir ļoti svarīgi ieplānot pārtraukumus, lai atpūstos un paēstu.

Viens no veidiem, kā cīnīties ar muskuļu sāpēm, ko rada ilgstošā sēdēšana, ir regulāras pauzes, kurās atpūsties, padzerties un paēst. Īpaši, ja sanāk braukt karstā laikā, ir ļoti svarīgi ņemt līdzi daudz ūdens un uzkodas, lai novērstu atūdeņošanās risku vai cukura līmeņa pazemināšanos asinīs. Arī ātras uzkodas starp ēdienreizēm var palīdzēt saglabāt modrību un enerģiju, tomēr nedrīkst aizmirst par ilgāku pārtraukumu, kurā tiek ieturēta arī pilnvērtīga maltīte. Piemēram, Zviedrijas skaistā daba piedāvā pasakainus dabas skatus, kur var nesteidzīgi organizēt piknika pauzes un atvilkt elpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!