Foto: Publicitātes foto
Saule, vējš, ūdens un neprātīgs adrenalīns – tas ir tas, kas liek arvien vairāk cilvēkiem aizrauties ar ekstrēmajiem ūdens sporta veidiem un atrast arvien jaunas iespējas izpildīt neprātīgus trikus. Viens no populārākajiem pašlaik ir veikbords - braukšana un triki ar dēli aiz motorlaivas. Pašlaik arī tiem, kas nekad nav braukuši ar veikbordu, tepat Latvijā ir pietiekami daudz iespēju to izmēģināt.

Veikparki

Foto: Publicitātes foto

Pašlaik Latvijā ir 11 veikparki, kamēr Lietuvā un Igaunijā attiecīgi tika trīs katrā. Pierīgā un galvaspilsētā vien ir četri veikparki, vēl divi vēju pilsēts Liepājas apkaimē un pa vienam Ventspilī, Milzkalnē, Kocēnos, Vecpiebalgas apkaimē un Jēkabpilī.

Veikotāji jau kļuvuši par īstu subkultūru, un azartiskajiem braucējiem ir gan savas sacensības un festivāli, gan portāli, kur apmainīties idejām

Īpašu popularitāti pie mums ieguvuši kabeļparki – tajos iespējams braukt ar veikbordu, turoties pie kabeļa, un pa ceļam lēkt pāri rampām – līdzīgi kā uz sauszemes to dara skeitbordisti. To var pamēģināt ikviens, pat bez īpašas sagatavotības, jo parkos piedāvā visu inventāru arī iznomāt. Pēdējo gadu laikā šos parkus iecienījuši arī ārvalstnieki, lai pilnveidotu savu braukšanas tehniku.

Cenas šādai izklaidei ir ap 30 eiro stundā.

Kas jāzina, gatavojoties pirmajam braucienam?

Pirmkārt, nevajag novērtēt savus spēkus par augstu un būt pārgalvīgiem - tas īpaši attiecoties uz puišiem. Pirmajā reizē noteikti jāieklausās instruktora teiktajā, uzsver Juris Poļakovs, "Rigas Veikparks" vadītājs. Instruktora padomi esot iekļauti cenā, un instruktāža aizņemot aptuveni 10 minūtes. 

Pēc tam jau var izmēģināt dažus braucienus, un, ja veicas labi, iemācīties galā apgriezties, negāžoties ūdenī. Pirmajai reizei pietikšot ar 30 minūtēm, jo fiziski šis sports nav viegls. "Tiem, kam ir snovborda iemaņas, veicas labāk," skaidro J. Poļakovs.

Runājot par inventāru, būs nepieciešama ķivere, peldveste, un dēlis, bet aukstākā laikā arī hidrotērps. Vairāki veikparki Latvijā piedāvā apmācības arī bērniem.

Tuvākie pasākumi

Foto: Publicitātes foto

Jau šo svētdien, 10. augustā, Ventspilī Ghetto Games festivālā būs iespējams redzēt veikborda sacensības un paraugdemonstrējumus, bet pēc nedēļas, 16. augustā, veikborda pasākums notiks Milzkalnē.

Savukārt 30. un 31. augustā daudzi veikborda cienītāji brauks uz kaimiņzemi Igauniju, kur Rahinge Ekstreempark notiks divu dienu pasākums. 

Arī 6.septembrī veikbordisti negulēs, jo Sporta kompleksā 333 esošajā veikparkā notiks nakts brauciens. Tajā būs iespēja braukāties izgaismotā parkā, bet pēc tam paredzēta balle līdz nākamās dienas sacensībām.

Pasaules veikparki

Foto: Publicitātes foto

Ar veikbordu var nodarboties gandrīz jebkādos laika apstākļos, ja vien nav vētra vai aizsalis ūdens. Tomēr vislabāk, protams, veikot siltā un saulainā laikā, tāpēc likumsakarīgi, ka labākie veikparki un sportisti meklējami Taizemē un Filipīnu salās. Ziemas mēnešos turp dodas arī sportisti no Latvijas.

Parasti šie ūdens atpūtas centri piedāvā arī dažādas citas izklaides un inventāru nomu, piemēram, ūdensriteņus, laivas un vējadēļus. Veikparki Taizemē ir vienas no apmeklētākajām tūristu atpūtas vietām Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!