Vējdzirnavas ir tipiska Igaunijas salu un piekrastes ainavas sastāvdaļa. Lai gan graudu malšanai tās vairs izmanto reti kur, ne vienas vien kļuvušas par labiekārtotu, ērtu naktsmītni, tūrisma objektu vai restorānu.

Nakti autentiskās vējdzirnavās iespējams pārlaist, piemēram, Ennu ciema vējdzirnavās Sāremā salā. Savukārt Puraviku Vējdzirnavās ierīkota kalēja smēde, kur ikviens var izmēģināt roku smagā kalēja āmura cilāšanā.

Interesantas ir ēmu dzirnavas Muhu salā, kas apmeklētājiem tika atvērtas 1980. gada 17. maijā. Rietumigaunijas un salu mazās lauku māju dzirnavas ir īpaša parādība zemnieku arhitektūrā, kurai paralēles var atrast tikai Skandināvijā un Rietumsomijā.

Līgavu aizgādne

Savukārt Sāremā salā ir ļoti daudz interesantu vējdzirnavu. Gandrīz visi cilvēki, kas apmeklē Sāremā salu, atrod ceļu arī uz Mustjala ciematu, kas ir skaista un viesmīlīga vieta. Visi vēlās apmeklēt arī Panga klinti - Sāremā salas visaugstāko krastu, kā arī iespējams, neparastākās vējdzirnavas pasaulē - Ninases ciema tautastērpos ģērbtās dzirnavas "Tells un Pireta", kas tautā dēvēti par "Veci un Veceni". Igauņu līgavas pirms kāzām nereti ne tikai rīko vecmeitu ballīti, bet mēro ceļu uz Sāremā, lai zem Piretas svārkiem paliktu akmeni ar savu uzvārdu, jo tas nesot laimi laulībā.

Vējdzirnavu kalns

Foto: Shutterstock

Četras no Anglas vējdzirnavām ir Sāremā tipiskās staba vējdzirnavas, kas būvētas divdesmitā gadsimta sākumā. Tur atrodas arī Anglas Kultūras mantojuma centrs. 

Vējdzirnavu grupa pēdējo reizi tikusi restaurēta 2009. - 2011. gadā. Visas vējdzirnavas ir atvērtas apmeklētājiem. Vienās no tām var vērot arī miltu malšanu un meldera darbu. Šis ir vienīgais savu izskatu saglabājušais vējdzirnavu kalns Sāremā.

Muižas dzirnavas

Tāpat kā Latvijā, arī Igaunijā pie daudzām muižām bijušas savas dzirnavas. Atšķirībā no Latvijas, kur tās parasti darbināja ūdens, Igaunijas piekrastes rajonos tās darbojās ar vēja energīju un labi saglabājušās līdz mūsdienām.

Piemēram, 18. gadsimta Seidlas muižas vējdzirnavas ir vienas no nedaudzajām holandiešu tipa vējdzirnavām Igaunijā, kas kopā ar iekārtu saglabājušas savas sākotnējās funkcijas. Vējdzirnavas ir unikālas, jo otru līdzīgu ar visu iekārtu saglabājušos autentiska izskata vējdzirnavu kontinentālajā Igaunijā nav. Tās atrodas nedaudz atstatu no muižas centra nelielā pakalnā. Igaunijas teritorijā muižu ansambļos ir saglabājušies tikai pieci šādi dzirnavu eksemplāri.

Materiāla tapšanā iznmantota informācija no muhumuuseum.ee, visitestonia.com un saaremaa.ee.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!