Šajā nedēļas nogalē, no 1. līdz 3. jūlijam, notiks tradicionālās "Vēsturisko parku un dārzu dienas", ko organizē "Latvijas Piļu un muižu asociācija" (LPMA). Šogad tēma ir veltīta muižu virtuves dārziem, jo tiem bijusi liela nozīme virtuves kultūras attīstībā – pārsvarā viss, kas ticis celts gan kungu, gan zemnieku galdā bijis pašu audzēts, informē LPMA izpilddirektors Armands Muižnieks.

"Vai zinājāt, ka muižu laikos esot bijis vienkāršs princips augļu, dārzeņu, garšvielu izmantošanai? Viss kas aug uz leju, bijis kalpu galdam, bet, kas uz augšu, kungu galdam. Protams, ka laiki mainās un bieži vien to, ko ēda kungi, gatavoja arī kalpi un strādnieki," stāsta Muižnieks.

Akcijā dalību pieteikušas šādas pilis un muižas:

  • Kazdangas pils. 1. un 2. jūlijā pils telpās notiks garšaugu tējas baudīšana "Tējas – spēka avots", savukārt muižas parkā notiks Lielo koku takas atklāšana.
  • Jaunauces pils. 2. jūlijā no pulksten 14 un 16 Jaunauces pils parkā notiks izzinoši radošas nodarbības lieliem un maziem ar bioloģi Ilutu Dauškani par Jaunauces pils parka bioloģisko daudzveidību un dabas procesu mijiedarbību. Mākslinieces Justīne Lūce un Dace Lūce vadīs radošu darbošanos, ierādot kā dabu attēlot krāsās, laukumos, līnijās. Būs iespēja nobaudīt Jaunauces parka liepu un jasmīnu tēju.
  • Alūksnes Jaunā pils. Tējas dzeršanas tradīcijas, pikniks, skicēšana, iespēja piedalīties Parka detektīvā (uzdevumi par muižas parku) notiks 1. jūlijā no pulksten 14 līdz 17 pie Aleksandra paviljona Alūksnes muižas parkā.
  • Popes muiža. Te norisināsies koncerts, tirdziņš un notiks ekskursijas.
  • Vecauces muiža. 2. jūlijā pulksten 11 notiks Vecauces pilī vēsturisko ēku eksperta, Tāšu muižas apsaimniekotāja Jura Zviedrāna priekšlasījums "Virtuves dārzi muižās un Vecauces muižas virtuves dārzs". Pieteikšanās norit līdz 30. jūlijam pa tālruni 29195959 vai e-pasta adresi vecaucespils@gmail.com. Akcijas laikā pils atvērta apskatei; ekskursijas iepriekš jāpiesaka.
  • Vilces muiža. 2. jūlijā no pulksten 11 līdz 18 notiks ekskursijas gida pavadībā muižas parkā, dārza spēles, radošā darbnīca bērniem, maksas keramikas darbnīca, vakarā izskanēs koncerts.
  • Strazdes muiža. 2. jūlijā visas dienas garumā iespēja apmeklēt Strazdes muižas parku un pēc pulksten 22 dodies naksnīgā pastaigā pa to, savukārt pulksten 19 parkā notiks Lailas Ilzes Purmalietes koncerts "Es tevi ļoti gaidīšu".
  • Padures muiža. Viesi, kas apmeklēs muižu šajā nedēļas nogalē, tiks cienāti ar tēju un cepumiem.
  • Jaunmoku pils. 3. jūlijā notiks ekskursija topošajā Mežaparka takā, kuras atklāšana plānota 10. jūlijā, varēs apskatīt laikmetīgās mākslas darbu izstādi parkā un tiks rīkota Ģimeņu diena "Zaļā doma".
  • Cesvaines pilsmuiža. Cesvaines pils parka labiekārtošanas plāna autoru grupa ainavu dizaineres Vinetas Radziņas vadībā 3. jūlijā pils semināru zālē prezentēs jauno plānu.
  • Ārendoles muiža. Akcijas laikā notiks muižas parka attīstības ideju apkopojums un apmeklētāju iesaiste darbos.
  • Ungurmuiža. Viesi tiks aicināti aplūkot virtuves garšaugu dārzu, kā arī padarīto, iesākot kopt muižas parku un dārzu.
  • Durbes pils. Pasākums norisināsies Durbes pils pagalmā un pilī esošais Tukuma muzejs būs atvērts līdz koncertam, kas norisināsies pulksten 19.
  • Lielplatones muiža. 2. jūlijā no pulksten 12 līdz 18 viesi aicināti doties pastaigā pa garšaugu dārzu gida pavadībā. Notiks izrāde "Kas labs vēderam, tas labs traipiem", kurā galvenās lomas atveidos vešerienes, un notiks enerģijas bumbiņu meistarklase. Pasākuma laikā parkā notiks radošās aktivitātes un tirdziņš, kā arī spēle drosmīgajiem "Uzmini, ko ēd!".
  • Dobeles pils. 3. jūlijā Dobeles pils dārzā no pulksten 12 līdz 16 tiks atzīmēti otrie dārza svētki "Nāc rotaļā, nāc rotāties!". Notiks koncerts "Mirklī ieklausies", rotu un kosmētikas tirdziņš, lūpu krāsu meistarklase, epoksīda rotu meistarklase, SPA ballīte mazajām jaunkundzēm, dārza spēles un citas aktivitātes.
  • Nēķena muiža. Muižas parkā 2. jūlijā no pulksten 10 Vinetas Radziņas vadībā bez maksas notiks topiārija veidošana.
  • Elejas muiža. 3. jūlijā pulksten 12 iespēja pievienoties maksas ekskursijā pa Elejas Muižas parku un Tējas namiņu; no pulksten 12 līdz 15 notiks Lailas Štutes dekupāžas darbnīca un tirdziņš; no pulksten 13 līdz 15 Sietspiedes darbnīca ar dabas motīviem (apdrukai jāpaņem līdzi gaiša auduma t-krekls vai auduma maisiņš). Pasākuma laikā notiks radošās aktivitātes Elejas Tējas namiņā.
  • Vircavas muiža. 2. jūlijā pulksten 12.30 un 14.30 viesi aicināti pastaigā gida pavadībā pa Vircavas muižas parka garšu un smaržu pasauli "Kas aug manā dārziņā, tas kundziņam".

"Šogad Vēsturisko parku un dārzu dienās muižu apmeklējumu var apvienot ar akcijas "Apceļosim Latvijas pilis un muižas" dalībnieku apmeklējumu. Akcija rit pilnā sparā, bet vēl nav par vēlu tajā iesaistīties, jo tā risināsies līdz 30. septembrim," ceļotājiem ierosina LMPA prezidents Jānis Lazdāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!