Foto: Publicitātes attēli
Ar pavisam pozitīvu videoklipu šonedēļ klajā nākusi Valmiera, piedāvājot jaunu skanējumu un vizuālu baudījumu neoficiālajai pilsētas himnai "Dziesma par Valmieru".
"Dziesmu par Valmieru" godā un dažādās norisēs izpilda liela daļa pilsētas iedzīvotāju. Dziesma pat iekļauta skolas programmā mūzikas stundās, to par savējo sauc dažāda vecuma iedzīvotāji un labprāt izpilda, izrādot cieņu līdzcilvēkiem un pilsētai arī svinīgos brīžos. Videoklips ir aicinājums Valmieras 735. jubilejas gadā un Latvijas simtgadē saskatīt, cik īpašs ir viens no Valmieras skaļākajiem simboliem – "Dziesma par Valmieru", skaidro Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Zane Bulmeistare.

"Dziesma par Valmieru" radās deviņdesmito gadu sākumā, kad Pāvila Rozīša romāns "Valmieras puikas" iedvesmoja režisoru Ģirtu Nagaini uzņemt tāda paša nosaukuma televīzijas iestudējumu. Mūzikas autors ir Georgs Dovgjallo, bet vārdu – Hermanis Paukšs. "Rakstīju savā tā laika dzīvesvietā Rīgā, bet Valmierā biju bijis un to izstaigājis pietiekami daudz, lai nevajadzētu simbolus ilgi meklēt. Kad sāku domāt par dziesmu, vārdi radās uzreiz. Kad pēc kāda laika uzzināju, ka dziesma kļuvusi par neoficiālu Valmieras himnu, biju pamatīgi pārsteigts. Izskaidrojums, protams, ir vienkāršs: dziesma ir tikai par Valmieru, otras tādas, šķiet, nav. Valmieru uztveru kā mierīgu, gudru un ļoti latvisku pilsētu, kas attīstās bez lieliem satricinājumiem. Valmierieši ir laipni, draudzīgi un radoši," stāsta Hermanis Paukšs.

"Tā kā Valmieras neoficiālo himnu iedzīvotāji ļoti ciena, bija skaidrs, ka arī videoklipa tapšanā ir jāiesaista valmierieši," stāsta Bulmeistare. Šajā vasarā 13 brīvprātīgie valmierieši kopā ar grupu "Age of Stones" piedalījās dziesmas ieraksta un videoklipa tapšanā. Video plānošana ilga vairākus mēnešus, bet filmēšana notika piecas dienas. Pirms tam vēl trīs dienas tika veltītas dziesmas ierakstīšanai studijā, jo visi klipā redzamie cilvēki katrs iedziedāja vienu rindiņu.

Videoklipā piedalījās makšķernieks Maksis Alhasovs, airētājs Ritvars Celmiņš, Gaujas tramvaja kapteinis Rihards Blaubergs, pensionāre Ruta Brīvule, dejotāja Ieva Miķīte-Plusniņa, skolniece Lauma Bieziņa, students Jānis Bērziņš, surdotulks Beāte Tetere, friziere Evita Kokina, autobusa vadītājs Edgars Zaķis, zemessargs Ivars Vēvers, vecmāte Ilze Šmite un aktīvs jaunietis Artis Krists Mednis.

Interesanta profesionālā pieredze bija arī videoklipa režisorei un scenārija autorei, valmierietei Lienei Laviņai-Kalnaellai, kā arī grupai "Age of Stones". "Tas bija ne tikai liels izaicinājums, bet arī gods radīt Valmierai šo videoklipu tik nozīmīgajā Latvijas simtgades laikā. Daudz filmēšanu vietu un daudz iesaistīto cilvēku. Kopdarbā radījām ne tikai videoklipu, bet arī jaunu Valmieras himnas kaverversiju. Ieguldītais darbs apliecina valmieriešu patriotismu pret savu pilsētu," stāsta Liene Laviņa-Kalnaella. "Domājot par klipa ideju, svarīgi bija, ka galvenajā lomā ir valmierieši. Šo līdzcilvēku attieksme un cieņa vienam pret otru, izpalīdzēšana manī radīja drošības sajūtu. Valmieras bagātība ir tās iedzīvotāji," rezumē Laviņa-Kalnaella.

Foto: Publicitātes attēli

Dažāda vecuma un dažādas jomas pārstāvošie valmierieši tika uzrunāti brīvprātīgai dalībai klipā, vadoties pēc dziesmas vārdiem, piemēram, vecmāte izpildīja rindiņu "spēj puikas, kas dzimst Valmierā".

"Tas ir brīnumaini, ka filmēšanas komandai bija ienācis prātā uzaicināt vecmāti, jo parasti vecmātes klusi dara savu darbu. Tomēr tieši vecmātes rokas palīdz šajā pasaulē ienākt cilvēkam, jaunai dzīvībai. Tāpēc man bija patiess prieks un gods pārstāvēt savu arodu, savas kolēģes. Tas bija kā filmā "Krusttēvs" – man tika izteikts piedāvājums, no kura nevarēju atteikties. Turklāt dziedāšana ir mana sirdslieta. Un vēl to darīt studijā! Visa filmēšana bija aizraujošs piedzīvojums. Visvairāk atmiņā paliks režisores teiktais, ka vēl tikai pēdējo reizi filmējam konkrēto ainu, bet tad seko vēl vismaz desmit mēģinājumi," atceras vecmāte Ilze Šmite.

Savukārt grupas "Age of Stones" dalībnieks Niks Jaunzems teic tā: "Kad saņēmām uzaicinājumu piedalīties Valmieras himnas tapšanā, bijām ļoti priecīgi, bet tajā pašā laikā sajutām lielu atbildību, jo, uzsākot darbu pie šī projekta, sapratām, ka uzdevums ir pietiekami sarežģīts. Lielāko darbu pie kopējā skanējuma paveica Reinis Kārkliņš. Paldies Valmieras pilsētai par iespēju un uzticību!"

Videoklipā redzamas arī vairākas zīmīgas pilsētas vietas. Tās tika piemeklētas atbilstoši dziesmas vārdiem, vienlaikus atainojot Valmieras skaisto dabu. Filmēšana notika Gaujas Kazu krācēs, kur ir airēšanas trase šī sporta veida pārstāvjiem, kā arī Gaujas tramvajā, kas vasaras sezonā vizina tūristus un valmieriešus. Filmēšana notika arī Pāvila Rozīša romānā krāšņi aprakstītajā tirgū, kas ir dziesmas pamatā. Neizpalika arī kadru uzņemšana Gaujas krastā pie vēl viena Valmieras simbola – ziedu uzraksta "Valmiera", kā arī uz Dzelzs tilta, ko valmierieši sauc par "Dzelzīti". Video ir saredzama Valmieras 5.vidusskolā, kā arī aina pie Vidzemes Augstskolas, kur novietots piemineklis Pāvila Rozīša romānā atainotajiem Valmieras puikām. Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā, Vecpuišu parkā, kā arī daudzās citās zīmīgās pilsētas vietās.

Videoklipa tapšanā piedalījušies režisore Liene Laviņa-Kalnaella, operators Gatis Priednieks-Melnacis, skaņu meistars Reinis Kārkliņš, grupa "Age of Stones": Niks Jaunzems, Artis Ābele, Jurģis Priedītis, Valts Jakubovičs, filmētāji: Raivo Sarelainens un Emīls Spuņģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!