Foto: LETA

Ikviens Latvijā zina, kā Latvijas vienotības un brīvības simbols Brīvības piemineklis izskatās no ārpuses, taču retais zina, kas atrodas tā iekšpusē. Kā var iekļūt Brīvības piemineklī un cik augstu tajā var uzkāpt.

Šogad Latvijai aprit 100 gadi, bet Brīvības piemineklis ir nedaudz jaunāks – šī gada 18. novembrī tam paliks 83 gadi.

Pieminekļa pakājē, ar skatu uz Raiņa bulvāri, ir koka durvis, kas ved uz telpu tā iekšienē un kāpnēm augšup līdz pat Brīvības tēlam. Telpa sākotnēji bija paredzēta tikai pieminekli apkalpojošajam personālam. Padomju laikā tā bijusi slēgta, bet atslēga pazaudēta. 1980. gadā, restaurācijas laikā, slēdzene uzmanīgi atdarīta un durvis atjaunotas. Savukārt 2011. gadā pēc arhitektu biroja "Vecumnieks un Bērziņi" projekta te izveidota tagadējā Goda telpa. Jāuzsver, ka tā parasti ir slēgta, tajā nenotiek ekskursijas, un to atver tikai īpašos gadījumos, kad tiek uzņemti kādi valstiski svarīgi viesi, kas pēc ziedu nolikšanas parasti parakstās arī šeit glabātajā lielajā viesu grāmatā. Vairāk par Brīvības pieminekļa vēstures līkločiem lasi te.

Video, kuru sagatavojuši "Mammamuntetiem.lv" bērnu un jauniešu izglītības kustības "Bērnu universitāte" audzēkņi, vairāk iespējams ielūkoties tur, kur parasti interesentiem nav iespējams ieskatīties. Video iespējams uzzināt, kā iekārtota Brīvības pieminekļa iekšiene, cik tajā pakāpienu, kāds skats paveras no tā un arī citas interesantas detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!