Foto: Shutterstock
Ceļošana daudziem ir hobijs, taču diemžēl šāds prieks prasa ievērojamus finansiālos līdzekļus. Lai domas par atpūtas vai piedzīvojumu braucienu nepaliktu tikai sapņu līmenī, jāsteidz plānot, kā ceļojumam nepieciešamo naudu sakrāt. Lūk, pāris noderīgi ieteikumi, kā saplānot savu budžetu, lai ceļot būtu soli tuvāk braucienam!

Protams, tas, cik ilgi nauda būs jākrāj un cik daudz to īsti vajadzēs, nosaka konkrēta ceļojuma galamērķa izmaksas. Ja gribas doties uz kādām tālajām salām gulēt zem palmas vai iepazīties ar eksotisko Āfriku vai Austrāliju, jārēķinās, ka līdzekļu krāšana var prasīt ilgāku laiku. Taču interesantas vietas var apskatīt pilsētās tepat netālu no Latvijas – ja ceļo kopā ar ģimeni, šajā rakstā atradīsi objektus, kurus vērts iekļaut brauciena plānā.

Izveido tēriņu tabulu

"Ordinary traveler" raksta, ka šis noteikums ir pirmais un patiesībā arī vissvarīgākais – saprast, kur tiek tērēti ikmēneša ienākumi. Tas palīdzēs konstatēt, cik daudz naudas iztērē pārtikā, tekošajos telefona, īres vai līzinga maksājumos, arī izklaidei un citām privilēģijām.

Vienkāršākais variants ir izveidot tabulu kādā no datorā pieejamajām programmām (Word, Excel u.c.), jo tādējādi izvairīsies no nepatīkamām situācijām, kad svarīgā lapiņa starp citām kaut kur pazudusi. Aptuveni pēc diviem mēnešiem tev būs uzskatāmi redzams, kur nauda tiek tērēta, tāpēc sapratīsi, kurai "pozīcijai" nepieciešams pievilkt grožus, lai parādītos papildu līdzekļi ceļojumam.

  • Te atradīsi pagājušā gada nogalē izziņotos izdevīgākos galamērķus tieši 2018. gadam.

Aicini draugus pie sevis

Kad būsi visus savus tēriņus kārtīgi pārskatījis, iespējams, pamanīsi, ka daudz tiek tērēts dažādiem pasākumiem ārpus mājās – tikšanās reizēm ar draugiem, pusdienām, kino apmeklējumiem u.c. Atceries, ka naudas krāšana nenozīmē, ka jāsēž vienam mājās un jāskatās griestos, tāpēc aicini draugus pie sevis!

Foto: Shutterstock

Spēļu vai filmu vakari mājās patīkamā atmosfērā būs laba alternatīvā citām izklaides iespējām ārpus tās. Lai tev kā namatēvam/namamātei nebūtu jāuzņemas visas rūpes par kādām uzkodām, rīko populāros groziņu vakarus – tavs uzdevums pateikt katram, kādu našķi vai dzērienu atnest.

Ieradumi mainās pakāpeniski

"Travel and leisure" min, ka cilvēki vēlas savus naudas tērēšanas paradumus mainīt ļoti strauji, vienā dienā, taču parasti šāda rīcība rada vairāk problēmu nekā labuma. Ja darbā saņem kādus bonusus, esi par papildus darbiņu saņēmis atalgojumu vai svētkos saņēmis dāvanu naudas izteiksmē, apdomā divreiz, ko ar šiem līdzekļiem darīt.

Parasti cilvēkiem šķiet, ka šī ir tā nauda, kuru iztērēt dažādos niekos, daudz nedomājot. Taču tieši finansiālie līdzekļi, kurus saņem papildus ikmēneša ierastajiem, var tikt krāti kādam braucienam. Protams, uz Fidži tūlīt braukt nevarēs, taču pirmais solītis ieradumu maiņai būs sperts.

Pārdod lieko un nepērc nevajadzīgo

Ja izrevidēsi sava drēbju skapja tālākos kaktus, garāžu, atvilktnes un vēl citas vietas, kurās ieskaties pa retam, iespējams, atradīsi apģērba gabalus un lietas, kuras tikai krāj putekļus un netiek izmantotas/vilktas. No tām jātiek vaļā – pārdod drēbes vai citus sadzīves priekšmetus, kurus vairs neizmanto, kādā andelē.

Atceries, ka ir jāizvērtē prioritātes. Ja ikmēneša ienākumi nav tik lieli, lai varētu apmierināt visas vēlmes, jāsaprot, kuras no tām ir svarīgākas tieši tev. Piemēram, viens izvēlēsies staigāt jaunāko zīmolu drēbēs vai nopirkt jaunāko telefona modeli, bet cits šo pašu naudu atliks ilgi kārotajam braucienam.

Foto: Shutterstock

Vieta naudas krāšanai

Būtu nepieciešams atrast drošu vietiņu, kurā krāt naudu ceļojumam. Protams, ja raksturs ir tik stiprs, lai katru mēnesi prātā atliktu konkrētu summu un neiztērētu kādā vājuma brīdī, noteikti var krāt naudu vienā kontā (vienā ar ikdienā tērējamo naudu). Ja nē, krāj ceļojumam naudu citā, un katru mēnesi pārskaiti uz to tik daudz, cik konkrētajā brīdī vari atļauties.

Ir cilvēki, kuri vēl joprojām krāj mājās aploksnē jeb "skaidrā naudā" – katrs var izvēlēties sev ērtāko variantu. Iespējams, tavam plānotajam ceļa biedram ir stiprāks raksturs nekā tev, tāpēc brauciena naudas glabāšanu vari atstāt viņa ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!