No 24. līdz 26. martam Vienkoču parka Kokamatniecības muzejā notiks Pasaules koksnes dienu (World Wood Day) reģionālais pasākums, kas tiek rīkots sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūtu, pastāstīja RTU komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Gundega Preisa.

Trīs dienas Līgatnē interesenti varēs iepazīt senos un mūsdienu kokamatniecības rokas instrumentus, paši tos izmēģināt, uzzināt no kokapstrādes speciālistiem informāciju par kokapstrādes jautājumiem. Pasākuma laikā norisināsies arī seminārs, kurā izskanēs ar kokamatniecības jomu saistīti referāti.

Vienkoču parka Kokamatniecības muzeja apmeklētājiem sagatavota daudzveidīga programma – būs iespēja iepazīties ar vienkoču laivas izgatavošanas tehnoloģijām, virpot uz senajām kājminamajām virpām, piedalīties vienkoču maizes abru meistardarbnīcā, iepazīt dažādus kokapstrādes instrumentus. Pasākuma laikā muzeja speciālisti, domubiedri un RTU speciālisti dalīsies pieredzē ar savām zināšanām par kokamatniecības attīstību un rokas instrumentu pielietojumu masīvkoka apstrādē. Muzeja kolekcijā atrodas ne tikai tradicionāli amatniecības instrumenti, bet arī rīki, kas paredzēti ļoti specifisku darbu veikšanai un plašākai sabiedrības daļai ir mazāk zināmi.

Sestdien, 25. martā, notiks zinātnieku vakars, kurā RTU Dizaina tehnoloģiju institūta pārstāvji un citi kokapstrādes eksperti referēs par kokapstrādes jautājumiem – varēs uzzināt par kokapstrādes rokas instrumentu strukturēšanu, jaunāko pieredzi izvērsto vienkoču laivu izgatavošanā, kā arī par koka sakņu izmantošanu amatniecībā un dizainā. Ņemot vērā to, ka vietu skaits ir ierobežots, lūgums savu dalību zinātniskajā vakarā iepriekš pieteikt, rakstot uz e-pastu info@vienkoci.lv.

Pasaules koksnes dienu reģionālais pasākums Latvijā norisinās jau trešo gadu, un tā organizēšanā un norisē aktīvi iesaistās RTU studiju programma "Materiālu dizains un tehnoloģijas", ko īsteno Dizaina tehnoloģiju institūts. Šogad studenti gan referēs zinātnieku vakarā, gan arī sniegs izglītojošu informāciju pasākuma apmeklētājiem un demonstrēs kokapstrādes rīkus. Dizaina tehnoloģiju institūtā ir kokapstrādes laboratorija, kurā studenti studiju laikā apgūst rokas instrumentu izmantošanu un amatnieciskos un tehnoloģiskos apstrādes procesus. Studenti izstrādā kursa un noslēguma studiju darbus, kur pēta ar kokamatniecības prasmju saglabāšanu un nodošanu saistītas tēmas.

Pasākuma programma pieejama www.vienkoci.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!