Uguns nakts ir noskaņu un gaismas pasākums ar nolūku padarīt vienu īso rudens dienu garāku, sasildīt sevi ar sveču siltumu un gaismu, uzlādēt sevi ziemas tumšajam periodam, lai vieglāk būtu sagaidīt pavasari. Šogad 7. oktobrī Uguns nakts Vienkoču parkā Līgatnes pusē notiks jau 14. reizi.

Oktobris, rudens, vēl nav pārāk auksts, bet satumst jau diezgan ātri. Tuvojas ziemas tumšais periods. Lai būtu vieglāk sagaidīt silto pavasara saulīti un nākamo vasaru, Uguns naktī viss Vienkoču parka Gaismu mežs tiek izlikts ar svecēm. Meža pudurī ir izvietoti vienkoču gaismas ķermeņi, kas arī tiks izgaismoti ar svecēm, iegūstot savdabīgu āra apgaismojumu, stāsta Vienkoču parka idejas autors un veidotājs Rihards Vidzickis.

Pasākums un gaismas meža iedegšana sāksies pulksten 18.30.

No pulksten 18.30 līdz 21 darbosies dažādas amatnieku darbnīcas un citas aktivitātes, kur katram būs iespēja iesaistīties un līdzdarboties. Būs iespēja izdejoties senos latvju dančus, fotografēties senā dzīves stila teltī viduslaiku bruņās, vērot kalēja un kaula apstrādes meistaru amata prasmi, Kokamatniecības muzejā Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina tehnoloģiju institūta studenti pastāstīs par kokamatniecību un demonstrēs rokas instrumentu izmantošanu. Dzīvo masku darbnīcā tiks dota iespēja pārvērsties par meža spoku, bet Zāļu sievas namiņā notiks nākotnes izzināšana pēc rūnu zīmēm. Lāpu un sveču darbnīcā varēs izgatavot pats savu lāpu vai vaska sveci. Naksnīgajā mežā māksliniece Ieva Šulca projicēs "Nakts meža pasakas", bet vienā no gravām projekciju un skaņu mijiedarbībā pirmo gadu radīs "Veļu vārtus".

Pulksten 21 notiks tradicionālais lāpu gājiens pa Vienkoču parka takām, veidojot šķietami nebeidzamo uguns čūsku. Lāpu gājiena noslēgumā "Soul of flames" uguns žonglieru šovs ar "Pulsa efekts" perkusijām un flautisti Ievu Rūtentāli, uguns rituāls ar folkloras kopu "Delve" un ugunskura iedegšana. Lai piedalītos lāpu gājienā, interesenti aicināti līdzi paņemt savas lāpas.

Par apmeklētāju vēdera labsajūtu parūpēsies "Lustīgie meistari", "Restorāns 3" un "3 pavāru restorāns", "Valmiermuiža", Ilze Valge ar malkas krāsnī ceptām picām, "3 kūkas", Līgatnes vīna darītava un Ledus vīni, "Smart Coffe" un "City Coffe".

Uguns Nakts 2016. Lāpu gājiens / Fire night 2016. Torchlight procession from Northmen on Vimeo.

Uguns nakts tradīcija sākusies pirms 14 gadiem, kad amatnieku plenērā tika izveidoti pirmie vienkoču gaismas ķermeņi, un rudenī, draugiem un amatniekiem sanākot kopā, tie tika iedegti. Pamazām tas viss papildinājās ar dažādām aktivitātēm un nu jau kļuvis par stabilu tradīciju. Publisks šis gaismu vakars kļuva pirms desmit gadiem, kad Vienkoču parks tika atklāts plašākai apskatei.

Visi ienākumi no šī vakara tiks novirzīti Vienkoču parkā esošā Kokamatniecības muzeja tālākai attīstībai.

Ieejas maksa Uguns nakts vakarā: pieaugušajiem – 6 eiro, skolniekiem un pensionāriem – 4 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – bezmaksas. Lai Uguns nakts vakarā nav jāstāv rindā, biļetes ir iespējams iegādāties iepriekš šeit.

Svarīgs nosacījums – ieeja tikai pozitīvi noskaņotiem un dabu mīlošiem apmeklētājiem.

Papildu informācija: www.vienkoci.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!