Milforda fjords (Milford Sound) atrodas Fjordlendas nacionālajā parkā, Jaunzēlandes Dienvidu salā. Šis brīnišķīgais fjords ir tūristu iecienīta apskates un aktīvās atpūtas vieta. To reiz apbrīnojis arī slavenais rakstnieks, "Džungļu grāmatas" autors Radjerds Kiplings, saucot skaistos kalnus un līčus ar tajos krītošajiem ūdenskritumiem par astoto pasaules brīnumu.

Ap 16 kilometrus garais Milforda fjords ir viena no pārsteidzošākajām vietām pasaulē. Līdzīgi kā Norvēģijā, arī tālajā Jaunzēlandē ledāji kalnos ir izveidojušas grandiozas, kilometriem dziļas vagas, ko applūdinājusi jūra, veidojot gleznainus fjordus. Stāvās klintis un kalnus klāj lietusmežs ar lekniem, brīnumaini dažādiem augiem. Šeit visai faunai, kam nepieciešams mitrums un siltums, ir īpaši labvēlīgi apstākļi, jo līst aptuveni 300 dienas gadā, tādēļ kalnus un līčus bieži klāj miglas vāli. Jāpiebilst, ka maoru valodā Jaunzēlandi sauc par Garā Baltā Mākoņa Zemi, kas šeit šķiet īpaši piemērots nosaukums.

Tomēr miglainais miers ir mānīgs, jo vētras šeit ir ikdienišķa parādība. Dziļāk fjordā vētra nespēj iekļūt, taču jūrai tuvākajā daļā fjorda krāšņajiem ūdenskritumiem virsū metas spēcīgas vēja brāzmas. Interesanta parādība ir stiprā vēja saskaršanās ar ūdeni, kas krīt no klints – ja vējš to "uzķer", tam var izdoties ūdenskritumu pagriezt pat "otrādi" vai vienkārši pamest gaisā, jo vējš ar milzu spēku atsitas pret klints sienu un triecas augšup, bet līdz ar to arī ūdens. Līdzīga parādība tiek novērota arī Havaju salās. Fjordā ir divi vislabāk pazīstamie ūdenskritumi – Lēdijas Bovenas ūdenskritums (Lady Bowen Falls) un Stirlinga ūdenskritums (Stirling Falls), ko papildina tūkstošiem jaunu "brāļu un māsu" ikreiz, kad šajā vietā spēcīgi līst.

Šīs vietas ir iekļautas Pasaules mantojuma sarakstā un ir īpaši aizsargājama dabas teritorija.

Tā kā fjords atrodas nacionālajā parkā, tur ir labi attīstīta tūrisma pakalpojumu nozare – tiek piedāvātas dažādas ekskursijas gan motorlaivās, gan kajakos vai kanoe laivās, gan nelielos kuģīšos, tāpat šeit var doties pārgājienos pa kalniem un izbaudīt arī relaksējošu atpūtu kādā no gleznainajā vietā esošajām viesu mājām. Šī ir arī populāra vieta, kurp doties kruīzu braucienos, izbaudot skaistos un gleznainos dabas skatus, vai braucot luksusa autobusā.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no mapx.map.vgd.gov.lv, placestoseeinyourlifetime.com, nationalgeographic.com.

themecircle

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!