Foto: Shutterstock



Vīne ir viena no skaistākajām Eiropas pilsētām, turklāt, tā kā Austrija ir arī viena no iecienītākajām vietām slēpošanai, tās galvaspilsētas apmeklējums ziemā ir ļoti ieteicams un viegli apvienojams ar ziemas prieku baudīšanu. Ziemā Vīnē ir mazāk tūristu nekā vasarā, un iespējams bez steigas apskatīt gan pasaulslavenos muzejus un pilis, gan ērti iekārtoties kādā no mājīgajām kafejnīcām, baudot garšīgu kafiju un lieliskas kūkas.

Foto: Shutterstock

Klimats ziemā Vīnē ir maigāks nekā valsts austrumos, tādēļ tur retāk redzēsiet tik daudz sniega kā kalnos, bet baltu segu Vīne ziemā tomēr mēdz iegūt. Termometra stabiņš gada aukstākajos mēnešos – decembrī, janvārī un februārī var noslīdēt līdz mīnus trim līdz pieciem grādiem. Diemžēl, līdzīgi kā Latvijā, uz sauli ziemā nav daudz ko cerēt, drīzāk sniegu vai lietu. Tomēr, lai tas nebaida, jo ir ļoti daudz izklaižu arī telpās.

Mākslas baudīšana


Pašlaik vēl var paspēt apskatīt slavenā impresionista Anrī Tulūza-Lotreka 150 jubilejai veltīto izstādi “Taka uz modernismu” Austrijas Bankas Kunstforumā (Das Bank Austria Kunstforum Wien). Tā būs apskatāma līdz 25. janvārim. 

Tāpat mākslas mīļotājiem noteikti vērts iegriezties skaistajā Belvederas pilī un savām acīm redzēt norvēģa Gustava Klimta slavenos darbus, kas reti kuru var atstāt vienaldzīgu.

Vīnē ir vairāki simti muzeju un galeriju un tu ko noderīgu var atrast katrai gaumei, problēma, drīzāk var būt tā, ka to ir tik daudz, ka diez vai kāds spētu apskatīt visas. Vairām informācijas par Vīnes muzejiem lasiet šeit.

Tauriņi un eksotisks siltums


Karaliskajā tauriņu mājā (Das Schmetterlinghaus), kas atrodas pašā Vīnes centrā, tikai dažus simtus metru no pilsētas operas, arī ziemas spelgonī var izjust patīkamu vasaras siltumu. Tiem, kas bijuši Rīgas Tauriņu mājā, būs interesanti apskatīti arī Vīnes lidoņus – tie iekārtojušies skaista jūgendstila ēkā, kurā radīti džungļiem līdzīgi apstākļi. Tajā visu gadu apskatāmi vairāk nekā 500 tauriņi, kas brīvi lido visapkārt. 

Tāpat ziemas spelgonī ikviena ziemeļnieka sirdi iepriecina zaļie, eksotiskie augi un čalojošie ūdenskritumi. 

Tauriņu māja atvērta katru dienu.

Kafija un kūkas

Vēsā laikā nav nekā labāka par karstu un gardu Vīnes kafiju, piemēram, jaunajā Stadtkind – Vīnes jaunajā modīgākajā kafejnīcā un restorānā. Tajā brokastis, par Vīnei ļoti draudzīgām cenām tiek servētas visu dienu. Protams, tur iespējams ieturēt arī pusdienas. (stadtkind.at/fruhstuck).

Patiesībā jau Vīnē mājīgas un jaukas kafejnīcas jeb "Wiener Kaffeehaus" ar gardu kafiju vai karsto šokolādi un kūciņām ir vai uz katra stūra, tomēr jābrīdina, ka cenas gan šajā pilsētā nav diez ko zemas.

Saģērbies silti un dodies pastaigā

Foto: Shutterstock

Pastaiga pa Ringštrāsi (Ringstrasse) līdz izgaismotajam Rātsnamam, kur pašlaik mirdz svētku uguntiņas un darbojas pasakai līdzīgais Ziemassvētku tirdziņš ar milzīgu egli iepriecinās ikvienu. Jāpiebilst, ka Vīnē ir šajā laikā atrodami vēl daudzi citi tradicionāli un interesanti Ziemassvētku tirdziņi.

Foto: Shutterstock

Viens no skaistākajiem skatiem Vīnē ziemā ir pie pilsētas Rātsnama, kur tradicionāli, janvāra otrajā pusē tiek ierīkota milzīga slidotava. Līdz ko no laukuma pazūd Ziemassvētku tirdziņš, tā slidotāji bariem vien dodas turp. Gluži kā senā pastkartē, milzu slidotava pildās ar bērniem un pieaugušajiem. Ne velti šo vietu sauc „Eistraum” jeb „Sapnis uz ledus”. Šogad slidotava darbosies no 23. janvāra līdz 8. martam. Vairāk informācijas: wienereistraum.com.

Izbaudi jautru un labsajūtas pilnu vakaru

Piemēram „Salmbräu” – vienā no Vīnes poularākajiem alus krodziniem. Tas populārs ne tikai ar izcilu alus piedāvājumu, bet arī ar lieliskajiem un lielajām cūkas stilbiņu porcijām, ar kurām parasti pietiek diviem cilvēkiem. Krodziņš atrodas netālu no Belvederas un ir atvērts katru dienu.

Jābrīdina gan, ka Vīnē apkalpošana nav visai laipna, un paši austrieši sūdzas par savas galvaspilsētas servisa kvalitāti, tāpēc ieteikums, ja viesmīlis pie jums pienācis, neteikt, lai atnāk vēlreiz, kad būsiet izdomājuši, ko pasūtīt, jo citādi var nākties gaidīt ilgi, bet pasūtīt uzreiz.

Slēpošana pilsetā

Foto: Publicitātes foto

Ikvienam, kas lasījis slaveno Ēriha Marijas Remarka romānu (šķiet tā latviskais nosaukums ir "Mīli savu tuvāko"), Prātera rajons palicis atmiņā ar izklaides parku un lielo, mežam līdzīgo parku ap to. Ziemā tur iespējams ne vien izbraukt ar milzīgo panorāmas ratu, bet arī slēpot ar distanču slēpēm.

Vēl viena distanču slēpošanas trase ir Donavasalā jeb Donauinsel, kā arī Wienerberg and Schwarzenberg parkos.

Savukārt Vīnes nomalē iespējams nodarboties arī ar kalnu slēpošanu, jo Vīnes mežu teritorijā, pilsētas rietumos ir divas nelielas slēpošanas trases. Lielākā ir Hohe Wand ar aptuveni 400 metrus garu nobraucienu. Šī ir vecākā Austrijas mākslīgā sniega trase.

Otra, mazāka trase ar vienu 120 metrus garu nobrauciena iespēju ir vēl nedaudz tālāk uz rietumiem, un tā droši vien piemērota tiaki bērniem un slēpotājiem iesācējiem. Tomēr neliela brauciena attālumā ir ieejamas tiešām labas slēpošanas trases.

Jaungada sagaidīšana

Foto: Shutterstock

Vīnē Jaunais gads un svinības tam par godu ir kas īpašs. Viss sākas ar slaveno Vīnes Filharmonijas orķestra koncertu "Neujahrskonzert" ,ko apmeklē simtiem turīgu cilvēku un diplomātu. To raida arī televīzijas visā pasaulē, jo Vīne slavena ar savām mūzikas tradīcijām, nemaz nerunājot par Jaunā gada ballēm. Piemēram, "Ball der Philharmoniker" organizē Vīnes Filharmonijas orķestris, bet "Kaffeesiederball" organizē Vīnes tradicionālo kafejnīcu asociācija. Arī dažādas ģildes, apvienības, universitātes un skolas organizē krāšņas balles 31. janvārī. 

Bet, ja neesat ielūgts vai iegādājies ieejas karti uz kādu no šiem pasākumiem, labākā vieta, kurp doties, ir Rātslaukums, kur notiek kopīga Jaunā gada sagaidīšana, vai kādu no klubiņiem, lai gan jābrīdina, ka Vīnē naktsdzīve nav diez ko aktīva.

Informācijai

Foto: Shutterstock

Jāpiebilst, ka Vīne ir ļoti tīra un droša pilsēta. Tajā ir ērta transporta sistēma. Vērts nopirkt dienas biļeti vai divu dienu biļeti, un apskatīt pilsētu, vienkārši iekāpjot veclaicīgajā tramvajā vai autobusā, nevis traucoties tikai ar metro, kas gan ir ātrākais pārvietošanās veids..

Vairāk par apskates vietām Vīnē.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!