Foto: Shutterstock
Tūrisms pēc pandēmijas uzņem arvien lielākus apgriezienus, sasniedzot vēl nepieredzētu ceļotāju plūsmu. Rezultātā populārākie galamērķi piedzīvo virstūrismu, tādēļ pakāpeniski tiek ieviestas tūrisma nodevas. No Eiropas dienvidiem līdz Āzijas austrumiem – vietas, kur 2023. gadā būs jāmaksā tūrisma nodeva, vēsta "Euro News".

Daudzās vietās tūrisma nodevas ir ieviestas jau sen, bet dažās vēl tikai plāno ieviest. Taču visdrīzāk, ikvienam ceļotājam jau ir nācies maksāt tūrisma nodevu, dodoties uz ārzemēm. Bieži vien tās ir iekļautas aviobiļešu vai viesnīcu cenās, tāpēc tās nemaz nemanām. Taču daudzos galamērķos tūrisma nodevas jāmaksā vien iebraucot vai izbraucot. Lai arī kādā veidā tiktu iekasēta tūrisma nodeva, svarīgi ir zināt, kādas pārmaiņas ir notikušas pēdējā gada laikā un kas sagaida tūristus nākotnē.

Barselona, Spānija


2023. gadā Barselona paaugstināja tūrisma nodevu, kā arī turpinās to paaugstināt nākamo divu gadu laikā. Kopš 2012. gada Barselonas viesiem ir jāmaksā gan reģionālā tūrisma nodeva, gan papildu maksa par iebraukšanu pilsētā.

No 2023. gada 1. aprīļa pilsētas vietvara tūrisma nodevu paaugstināja līdz 2,75 eiro, savukārt nākamgad tā pieaugs līdz 3,25 eiro. Šī nodeva attiecas tikai uz tūristiem, kas uzturas oficiālajās tūrisma mītnēs.

Valensija, Spānija


Arī Valensija ir paziņojusi, ka 2023. gadā ieviesīs tūrisma nodevu ceļotājiem, kuri apmetīsies viesnīcās, hosteļos, dzīvokļos vai kempingos. Pilsētas viesiem būs jāmaksā no 50 centiem līdz 2 eiro par nakti atkarībā no izvēlētās naktsmītnes. Nodeva visdrīzāk stāsies spēkā 2023. gada beigās vai 2024. gada sākumā.

Arī citās Spānijas pilsētās ir jārēķinās ar tūrisma nodevu. Piemēram, Ivisā un Maljorkā vasaras sezonā nodeva var sasniegt pat 4 eiro par nakti.

Olhao, Portugāle


2023. gadā tūrisma nodevu ieviesīs arī iecienītajā zvejnieku pilsētiņa Olhao. Pilsētas viesiem no aprīļa līdz oktobrim būs jāmaksā 2 eiro par nakti. Savukārt no novembra nodeva tiks samazināta līdz 1 eiro par nakti. Tā neattieksies uz bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem, kā arī nodeva tiks iekasēta ne vairāk kā par piecām naktīm, tādējādi viena apmeklējuma laikā summa nepārsniegs 10 eiro.

Citur Portugālē tūrisma nodeva tiek iekasēta no visām personām, kas sasniegušas 13 gadu vecumu. Nodeva ir aptuveni 2 eiro, un pašlaik tā ir ieviesta 13 no 308 Portugāles pašvaldībām, tostarp Portu, Lisabonā un Faru.

Venēcija, Itālija


Par to, ka Venēcija plāno ieviest tūrisma nodevu, runā jau sen. Sākotnēji bija paredzēts maksu par pilsētas apmeklēšanu ieviest 2023. gada janvārī, vēlāk tas tika pārcelts uz vasaras sākumu, bet šobrīd izskatās, ka tūrisma nodeva visdrīzāk tiks ieviesta tikai 2024. gadā.

Itālijas laikraksts "La Stampa" 2022. gada augustā ziņoja, ka tūristu skaita ierobežošanai ir ierosināta maksa par iebraukšanu pilsētā. Šobrīd plānotā nodeva svārstās no 3 līdz 10 eiro, atkarībā no sezonas.

Tikmēr tūrisma nodeva Romā ir sākot no 3 līdz 7 eiro par nakti. Tas ir atkarīgs no viesnīcas popularitātes un kvalitātes.

Amsterdama, Nīderlande


Savukārt Amsterdamā tūrisma nodeva sastāda 7 procentus no viesnīcas numuriņa izmaksām. Vietējie iedzīvotāji to dēvē par "toeristenbelasting".

Austrija


Austrijā jau labu laiku ir tūrisma nodeva, kas tiek iekļauta viesnīcas numuriņa cenā. Nodevas apmērs ir atkarīgs no reģionā uz kuru ceļo. Piemēram, Vīnē un Zalcburgā vienai personai ir jāmaksā papildu 3,02 procenti pie viesnīcas rēķina.

Beļģija


Tāpat arī Beļģijā cenā par viesnīcu ir iekļauts tūrisma nodoklis. Tas var atšķirties, taču vidēji tiek piemēroti 7,50 eiro.

Bulgārija


Kaut arī pavisam neliela, tomēr arī Bulgārijā tiek iekasēta tūrisma nodeva. Tā ir atkarīga no apgabala un viesnīcas, taču aptuvenā summa ir 1,50 eiro.

Čehija


Apmeklējot Čehijas galvaspilsētu Prāgu, arī jāmaksā tūrisma nodeva. Tā ir ļoti zema – zem viena eiro, un netiek piemērota nepilngadīgām personām.

Francija


Francijā ir jāmaksā tā saucamais "taxe de séjour". Tas tiek pievienots viesnīcas rēķinam, un ir atkarīgs no pilsētas. Cena var svārstīties no 20 centiem līdz 4 eiro vienai personai par nakti.

Grieķija


Tūrisma nodeva Grieķijā ir atkarīga no viesnīcas un īrējamo numuru skaita. Taču tā nevar pārsniegt 4 eiro par vienu istabu.

Horvātija


Horvātijā jau 2019. gadā tika paaugstināta tūrisma nodeva, nosakot, ka vasarā tā būs lielāka nekā nesezonā. Līdz ar to personai aktīvajā tūrisma sezonā par vienu nakti jāmaksā 1,33 eiro liela nodeva.

Lietuva

Kopš 2028. gada arī Viļņā ir ieviesta tūrisma nodeva. Katram pilsētas viesiem, kas uzturas kādā no oficiālajām naktsmītnēn, ir jāmaksā 1 eiro par nakti.

Malta

Par katru Maltā pavadīto nakti ir jāmaksā 50 centu nodevu neatkarīgi no tā, vai ceļotājs nakšņo viesnīcā, hostelī, viesu namā vai dzīvoklī. Vienlaikus nodeva nedrīkst pārsniegt 5 eiro par vienu uzturēšanās reizi.

Slovēnija


Tūrisma nodeva Slovēnijā atšķiras atkarībā no atrašanās vietas un viesnīcas novērtējuma. Tāpēc tā ir nedaudz augstāka lielākajās pilsētās un kūrortpilsētās, tostarp Ļubļanā un Bledā – aptuveni 3 eiro.

Šveice


Arī Šveicē tūrisma nodevas apmērs ir atkarīgs no reģiona uz kuru dodas. Nodeva par nakti vienai personai ir aptuveni 2,20 eiro. Parasti tā nav iekļauta viesnīcu piedāvājumu cenās, bet tiek norādīta atsevišķi rēķinā.

Ungārija


Tūrisma nodeva Ungārijā tiek piemērota tikai Budapeštā. Ceļotājiem ir jāpiemaksā papildus 4 procenti pie viesnīcas rēķina par katru tur pavadīto nakti.

Vācija


Vācijas pilsētās Frankfurtē, Hamburgā un Berlīnē ir ieviests tā saucamais "gultas nodoklis" (bettensteuer). Tā apmērs ir aptuveni 5 procenti no viesnīcas rēķina.

Eiropas Savienība (ES)


Savukārt ES savienība 2024. gadā ieviesīs tūrisma nodevu trešo valstu pilsoņiem, kā arī amerikāņiem, austrāliešiem, britiem un citiem tūristiem, kas ieceļos no ārpus Šengenas zonas. Attiecīgi personām, kas vecākas par 18 gadiem, būs jāmaksā 7 eiro nodeva par iebraukšanu ES.

Nodeva ir paredzēta gan lai ierobežotu tūristu skaitu, gan dažādu apskates objektu uzturēšanai un dabas resursu aizsardzībai.

Indonēzija


Tūrisma nodeva Indonēzijā tiek piemērota tikai Bali. Tur 2019. gadā tika ieviests nodoklis 9 eiro apmērā visiem ārzemju tūristiem.

Taizeme


Šobrīd Taizemē notiek diskusijas par tūrisma nodevas ieviešanu 8 eiro apmērā. Sākotnēji nodevu bija paredzēts ieviest 2022. gada beigās, taču tehnisku neskaidrību dēļ ieviešana arvien tiek pārcelta. Tomēr tiek lēsts, ka nodeva tiks ieviesta 2023. gada laikā.

Butāna


Pārsvarā tūrisma nodevas nav lielākas par 20 eiro, taču Butāna pārspēj visas valstis. Tajā ir ieviesta 228 eiro liela tūrisma nodeva par vienu dienu. Taču pirms šausmās noelsties, jāteic, ka šī nodeva sedz daudzas izmaksas, tostarp izmitināšanu, pārvietošanos pa visu valsti un gidu.

Karību jūras reģions


Lielākajā daļā no Karību jūras salām viesnīcu rēķiniem tiek pievienotas tūrisma nodevas. Maksa ir no 13 eiro Bahamu salās līdz 45 eiro Antigvā.

Japāna


Japānā tūrisma nodeva tiek iekasēta, kad tūrists pamet valsti, nevis pievienota viesnīcas rēķinam. Japānas apmeklētājiem, izbraucot no valsts, jāsamaksā aptuveni 8 eiro.

Malaizija


Malaizijā tūrisma nodeva ir vienota visā valstī, un tā ir aptuveni 4 eiro par vienu diennakti.

Jaunzēlande


Gan tūristiem, gan digitālajiem nomadiem Jaunzēlandē ir jāmaksā aptuveni 21 eiro liela tūrisma nodeva. Tā netiek piemērota tikai Austrālijas pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!