Foto: Shutterstock

Šogad pēc ilgāka pārtraukuma Ziemassvētku tirdziņi būs visās trijās Baltijas valstu galvaspilsētās: Tallinā, Rīgā un Viļņā. Pirmais darbu 25. novembrī sāks tirdziņš Tallinas Rātslaukumā, otrais sestdien, 26. novembrī, atvērs Ziemassvētku tirdziņu Viļņā un pēdējā, 27. novembrī, tiem pievienosies Rīga.

Ziemassvētku tirdziņš Tallinā

Foto: DELFI.EE/Ilmar Saabas

Igaunija var palielīties ar to, ka pašos skarbākajos pandēmijas laikos, 2020. gadā, kad praktiski visur Eiropā tika atceltas visas svinēšanas un pulcēšanās, Tallinā tomēr atvēra mazu, tikai ar deviņām tirdzniecības vietām, bet īstu Ziemassvētku tirdziņu.

Ziemassvētku tirdziņš Igaunijas galvaspilsētā darbojās arī pērn. Un arī šobrīd igauņi gatavojas tā atvēršanai.

Tirdziņš darbosies no 25. novembra līdz 8. janvārim, katru dienu no pl. 10.00 līdz 20.00, bet karstos dzērienus varēs iegādāties līdz pl. 22.00 (piektdienās un sestdienās līdz pl. 23.00).

Šogad Ziemassvētku tirdziņš Tallinā vakaros būs atvērts ilgāk, lai pilsētnieki noteikti pagūtu nobaudīt Ziemassvētku ēdienus un karstos dzērienus. Vēl viens pārsteigums apmeklētājiem – jauns skatuves noformējums, kur brīvdienās notiks daudz dažādu kultūras programmas pasākumu.

Atbilstoši tradīcijai, kas ir jau 580 gadus sena, Rātslaukumā tiks uzstādīta svētku egle – šogad valsts galvenās Ziemassvētku egles augstums būs 15 metri. To rotās zeltītas bumbas un gaismas virtenes, kas mirdzēs aukstos un siltos toņos.

Foto: Shutterstock

Tirdzniecība Rātslaukumā sāksies 25. novembrī – tirdziņš tiks svinīgi atklāts pl. 18, kad iedegsies arī egle un sāksies gaismas priekšnesums "Tempus fugit" (gaismas efektus projicēs uz rātsnama sienas). 10 minūtes ilgo audiovizuālo un horeogrāfisko šovu varēs noskatīties vien skaitāmas reizes – to rādīs trīs vakarus pēc kārtas, no piektdienas līdz svētdienai, ieskaitot Pirmās adventes svētdienu 27. novembrī, kad pl. 16 iedegs pirmo adventes sveci.

Pirmajā adventē tirdziņā ieradīsies Ziemassvētku vecītis – savā mājiņā Rātslaukumā līdz pat pēdējai Tallinas Ziemassvētku tirdziņa dienai viņš gaidīs bērnus, kas gribēs noskaitīt dzejolīti. Vēstules ar dāvanu vēlmēm kārotāji varēs iemest pastkastītē uz vecīša mājiņas sienas. Mazuļiem atkal būs iespēja vizināties karuseļos – šogad to būs pat veseli trīs!

Tallinas Ziemassvētku tirdziņa darba laiki:

  • No 25. novembra līdz 8. janvārim katru dienu no pulksten 10 līdz 20;
  • Karstos dzērienus varēs iegādāties līdz pl. 22.00 (piektdienās un sestdienās līdz pl. 23.00).


Papildu informāciju par tirdziņu un pasākumu programmu var atrast ŠEIT.

Ziemassvētku tirdziņš Viļņā

Foto: kaledossostineje.lt
Ziemas svētku festivāls Lietuvas galvaspilsētā sāksies 26. novembrī. Programmā – Ziemassvētku pilsētiņa, Ziemassvētku vilciens, slidotava "2.0" bijušā Lukišku cietuma sētā (darbu sāks 1. decembrī pl. 18.00), starptautisks labdarības Ziemassvētku tirdziņš (no 3. decembra), Ziemassvētku skrējiens un daudz citu pasākumu.

Ziemassvētku egle tiks iedegta 26. novembra vakarā, programmas sākums pl. 19.00. Viļņas galvenā egle, kas daudzus gadus tika uzskatīta par skaistāko Eiropā, šogad tiks veidota trīsstāvu tortes veidolā ar 700 svecēm.

Ziemassvētku pilsētiņa (tirdziņš) Viļņā šogad izkāps no Katedrāles laukuma – tas būs ne tikai pie egles, bet arī Vinca Kudirkas laukumā un Odminu svkērā. Ziemassvētku pilsētiņa būs atvērta no 26. novembra līdz 1. janvārim.

Ziemassvētku vilciens kursēs pa Viļņas vecpilsētu no 26. novembra līdz 8. janvārim. Brauciena cena 3 eiro. Bez maksas tajā varēs vizināties bērni, kas nepārsniedz 90 cm garumu. Vilciens aties ik pēc pusstundas no Švjanagres ielas.

Vilciena darba laiki:

  • Pirmdiena – ceturtdiena no pulksten 12 līdz 20
  • Piektdiena – sestdiena no pulksten 11 līdz 22


Kafejnīcā "Mano guru" Viļņas ielā atradīsies Ziemassvētku vecīša rezidence. No 26. novembra līdz 7. janvārim bērni ar rūķiem tur varēs cept un izrotāt cepumus, gatavot sveces un cienāties.

Viļņas Ziemassvētku pilsētiņas darba laiki:

  • Pirmdiena – trešdiena no pulksten 12 līdz 20
  • Ceturtdiena – piektdiena no pulksten 12 līdz 21
  • Sestdiena – svētdiena no pulksten 11 līdz 21.


Papildu informāciju par tirdziņu un pasākumu programmu var atrast ŠEIT.

Tā izskatās svētkiem sapostās Vilņas ielas:

Ziemassvētku tirdziņš Rīgā

Foto: Publicitātes foto

Rīga Covid-19 pandēmijas dēļ bez Ziemassvētku tirdziņa bija divus gadus. Ja 2020. gadā par tā atcelšanu tika izziņots uzreiz, tad pērn vairāk nekā 2500 amatnieku un mājražotāju vērsās pie valdības ar kolektīvu lūgumu atļaut tirdziņa norisi, taču viņi netika sadzirdēti.

Šogad paziņojumi par to, ka Ziemassvētku tirdziņš Rīgā būs, sāka parādīties jau septembrī. Oficiāli tirdziņš Vecrīgā atvērsies 27. novembrī pl. 17.00 (testa režīmā tas darbu sāks jau 26. novembrī pulksten 10).

Tirdziņš strādās līdz 1. janvārim. Tajā varēs iegādāties dāvanas, izbaudīt svētku atmosfēru un kultūras programmu. Doma laukumā strādās vārāk nekā 80 tirgotāju, amatnieku un rokdarbnieču. Rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iegādāties Ziemassvētku dāvanas un amatnieku gatavotus suvenīrus, te varēs nobaudīt dažādus kārumus un dzērienus.

Dāvanu izvēle tradicionāli būs plaša – rotaslietas, rotaļlietas, ādas, vaska un stikla izstrādājumi, trikotāža, gardumi, oriģināli dzērieni.

Ziemassvētku tirdziņa ēdienkarte – tradicionāli svētku cienasti un dzērieni: piparkūkas, grauzdētas mandeles, pelēkie zirņi, sautēti kāposti, karstvīns. Varēs cienāties arī ar plovu, boršču, beļģu vafelēm, pildītām pankūkām, vietējiem vīniem. Sarkanajā namiņā varēs atpūsties siltumā un nobaudīt karstus dzērienus.

Foto: DELFI
Kā allaž, tirdziņā īpaši tiek gaidītas ģimenes ar bērniem. Mazos rīdziniekus un viesus te sagaidīs Ziemassvētku vecītis ar rūķiem. Varēs izvizināies karuseļos, nosūtīt Ziemassvētku vecītim vēstuli, cept piparkūkas un satikt dzīvas aitiņas.

Piektdienās tirdziņā uzstāsies Latvijā pazīstami dīdžeji, bet sestdienās uz skatuves kāps vokālie ansambļi, kori un dažādas grupas.

11. decembrī pl. 10.30 visi interesenti varēs piedalīties Ziemassvētku vecīšu skrējienā. Tas sāksies Doma laukumā un skrējiena maršruts izlikts pa lielām un mazām Vecrīgas ieliņām.

31. decembrī Jaungada pasākumā pl. 20.00 uzstāsies Ivo Grīsniņš-Grīslis ar grupu, bet pēc tam dīdžejs Toms Grēviņš aicinās dejot līdz pat diviem naktī.

Ziemassvētku tirdziņa darba laiki Vecrīgā:

  • Pirmdiena – ceturtdiena no pulksten 11 līdz 21
  • Piektdienās un sestdienās no pulksten 10 līdz 22
  • Svētdienās no pulksten 10 līdz 20


Ziemassvētku vecīti varēs satikt:

  • Ceturtdienās un piektdienās no pulksten 16 līdz 21
  • Sestdienās no pulksten 12 līdz 20
  • Svētdienās no pulksten 12 līdz 18


Papildu informāciju par tirdziņu un pasākumu programmu var atrast ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!