Taizemē ir ne tikai brīnišķīga un neatkārtojama daba, bet arī interesanta vēsture un bagāta kultūra. Budistu tempļi, kuru arhitektūra ir ļoti smalka un simbolu pārpilna, atrodami visos valsts reģionos. Tādēļ brauciens uz Taizemi nebūs pilnīgs, ja neapskatīsiet vismaz vienu templi. Iespējams, slavenākais un neparastākais ir Baltais templis valsts ziemeļos.

Pasaules slavenākais budistu templis nepārprotami ir greznais un senais Ankorvats, kas atrodas Kambodžā. Tomēr, lai arī mazāks izmēros, izskata ziņā ļoti iespaidīgs un interesants ir arī Taizemes Wat Rong Khun jeb Baltais templis. To ieskauj aizsarggrāvis, no kura stiepjas baltas cilvēku rokas, apkārtējos kokos karājas nedaudz spokainas maskas, bet iekšā apskatāms ne vien tradicionālais Buda, bet arī Supermens un Spaidermens, kā arī citi modernas rietumu pasaules popkultūras objekti. Tie ietverti tradicionālos budistu mākslas motīvos. Templī redzēsiet gleznojumus arī par tradicionālām budistu mācību tēmām. Visapkārt izvietotas fantastiskas skulptūras un tēli.

Baltais templis, lai arī vizuāli izskatās pēc tradicionālā stilā celta budistu tempļa, ir savā ziņā mūsdienīgs, netradicionāls, un privāts mākslas muzejs vai izstāde Čiangrajas (Chiang Rai) provincē. Šis, iespējams, ir viens no neparastākajiem, eksotiskākajiem un arī jaunākajiem tempļiem, jo tā būvniecība sākta tikai 1996. gadā, bet tas atklāts pēc gada. Drīz vien templi gandrīz iznīcināja zemestrīce, bet ar ziedotāju atbalstu to atkal izdevies atjaunot. Tempļa īpašnieks un autors, slavens taizemiešu mākslinieks Čalermčai Kositpipats (Chalermchai Kositpipat), gan uzskata, ka templis vēl ne tuvu nav pabeigts, un plāno, ka tā celtniecība turpināsies līdz pat 2070. gadam.

Wat Rong Khun ir budistu templis, kurā tradīcijas ir apvienotas ar moderno mākslu. Ikviena no neskaitāmajām tempļa detaļām ir nokrāsota baltā krāsā, kas ir kā simbols Budas šķīstumam. Templī ikviens var ieiet bez maksas, tomēr dažas ēkas apmeklētājiem ir slēgtas, jo to sienās ir plaisas no zemestrīcēm, un kamēr tās netiks salabotas, celtnēs nav droši. Tomēr visu var aplūkot un fotografēt no ārpuses.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no: Thailandforchildren.com, Placestoseeinyourlifetime.com un Boredpanda.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!