Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) uzsācis vērienīgu torņa rekonstrukcijas projektu, kura mērķis ir panākt, lai TV tornis un pieguļošā teritorija kļūtu par mūsdienīgu pilsētvides sastāvdaļu, kas ir gan tehnoloģiski, gan funkcionāli moderna. Šī iemesla dēļ plānots radīt vienu no iespaidīgākajiem tūrisma objektiem Baltijā un visā Ziemeļeiropā, prezentējot jaunās ieceres, stāstīja centra valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Pārbūves projekts ietver gan torņa tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo TV torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes, gan tornim pieguļošo un pašlaik visai nolaisto teritoriju, kas pārtaps estētiski baudāmā parkā, kura centrālais elements būs miniatūra Latvija. Tās projekta un idejas izstrādi konsultējis Likteņdārza projekta autors, japāņu vides arhitekts Šunmjo Masuno. Savukārt torņa rekonstrukcijas projektu izstrādājis arhitektu birojs SIA "Nams". Arhitekts Sergejs Ņikiforovs no SIA "Nams", prezentējot vīzijas, kā izskatīsies tornī pēc trīs gadus ilgas rekonstrukcijas, uzsvēra, ka šis būs objekts, kura dēļ tūristiem būs vērts braukt uz Latviju.

Jaunās ieceres paredz gan izbūvēt trīs līmeņu skatu laukumus, no kuriem augstākais būs vaļējs un atradīsies pie torņa cilindriskās antenas daļas pamatnes, savukārt zemākajā skatu laukumā tiks izbūvēti seši stikla kubi, kas ļaus iziet ārpus torņa un palūkoties zem kājām gandrīz 100 metru augstumā.

Daudzi vēl tagad atceras slaveno kafejnīcu "Vēja roze", kas kādreiz atradās tornī. Pēc rekonstrukcijas tornī paredzēts atklāt arī restorānu, kas noteikti būs viens no augstākajiem, ja ne pats augstākais Rīgā. Tāpat šeit tiks izveidota konferenču zāle ar 300 vietām, stāstīja Bokta.

Savukārt torņa apakšējā daļā paredzēts izvietot birojus, "LVRTC" telpas un izveidot inovāciju un zinātnes centru. Tikšot saglabāta un apmeklētājiem atvērta arī vēsturiskā bumbu patvertne, kas pašlaik atrodas torņa apmeklētājiem slēgtajā daļā.

Starp torņa kājām plānots iekārt Fuko svārstu, ko pēc uzstādīšanas paredzēts pieteikt Pasaules Ginesa rekordam kā lielāko un arī smagāko šāda veida svārstu. Svārsts tiks iekārts vairāk nekā 70 metru augstumā un svērs 500 kilogramus. Interesanti, ka rekonstrukcijas gaitā arī torņa augstums tiks nedaudz palielināts.

Televīzijas tornis apmeklētājiem vēl būs pieejams līdz 2019. gada 4. maijam, bet jau nākamā gada otrajā pusē plānots sākt rekonstrukciju, kas varētu ilgt trīs gadus. Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem torņa pārbūves laikā būšot nodrošināt tornī esošo iekārtu un klientu aparatūras darbības nepārtrauktību, skaidroja Bokta.

Plānots, ka rekonstrukcijas darbi izmaksās aptuveni 50 miljonus eiro.

Zaķu salas TV tornis pašlaik ir augstākais tornis Eiropas Savienībā, tā augstums ir 368 metri. Šobrīd skatu laukums atrodas 97 metrus virs zemes, bet pēc rekonstrukcijas tas būs zemākais no trim skatu laukumiem. TV tornis atklāts 1989. gadā.

Pašlaik tas nodrošina TV un radio apraidi pusei Latvijas teritorijas, turklāt pēdējo desmit gadu laikā torņa tehniskās funkcijas būtiski paplašinājušās. Šobrīd tornis nodrošina arī datu centra darbību, kolokāciju un citus pakalpojumus vairāk nekā 90 iestādēm un organizācijām, tostarp vairāk nekā 40 pašmāju un virknei starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!