Andreja Upīša memoriālmāja Skrīveros 16. maijā sāks jauno sezonu un apmeklētājiem būs atvērta līdz 31. oktobrim, pastāstīja Memoriālo muzeju apvienības zinātniskā sekretāre Sanita Kossoviča.

20. maijā no pulksten 18 līdz 1 naktī Andreja Upīša memoriālmājā un dārzā, tāpat kā citos Latvijas muzejos, norisināsies Muzeju nakts pasākumi ar devīzi "Mans laiks ir mana dzīve": tiks atklāta TLM studijas "Rota" tekstīliju izstāde "Zaļā zeme dzīparos" un senu fotogrāfiju izstāde "Skrīveri 140 gados", no pulksten 20 paredzēts Skrīveru mūzikas un mākslas skolas audzēkņu koncerts "Katra diena ir kā brīnums".

Muzeja speciāliste Inese Liepiņa stāsta: "Skrīveru vārds ir cieši saistīts ar rakstnieka Andreja Upīša vārdu. Pirms 140 gadiem, 1877. gada 4. decembrī, Skrīveru pagasta "Kalniņos" rentnieku Mārtiņa un Māres Upīšu ģimenē piedzima otrais dēls, kuram tika dots vārds Andrejs. Diez vai vecāki tajā brīdī spēja iedomāties, ka viņu dēls pēc dažiem gadu desmitiem ar saviem darbiem būs darījis pazīstamus savus dzimtos Skrīverus ne tikai Latvijā, bet arī tālu aiz tās robežām. Tāpēc šogad muzejā iekārtotās un vēl gaidāmās izstādes un pasākumi veltīti Andreja Upīša 140. jubilejai un viņa Skrīveriem."

Izstādē "Skrīveri 140 gados", kas būs skatāma līdz sezonas beigām, eksponētie attēli ir no skrīverieša Mārtiņa Sproģa pastkaršu un fotogrāfiju kolekcijas. Ar kolekcionēšanu viņš aizrāvies kopš skolas laika, un gadu gaitā izveidojis vairākus tūkstošus lielu pastkaršu un fotogrāfiju kolekciju no dažādiem Latvijas novadiem. Izstādē redzam Skrīverus 20. gadsimta pirmajā pusē – laikā, kad te dzīvoja un strādāja arī Andrejs Upīts.

TLM studijas "Rota" izstāde "Zaļā zeme dzīparos" ir veltīta rakstnieka jubilejai un romānam "Zaļā zeme". To varēs apmeklēt līdz 30. jūnijam.

1965. gadā dibinātajā Tautas lietišķās mākslas studijā "Rota" pašlaik strādā 50 dalībnieces. Lai gan visas "Rotas" dalībnieces ir audējas, viņu aizraušanās ir arī dažādi rokdarbi: adīšana, tamborēšana, izšūšana, knipelēšana, jostu darināšana u.c.

Studijas dalībniecēm ir plašas zināšanas par latviešu etnogrāfiju, kuras viņas iedzīvina mūsdienu tekstīlijās. Tajā pašā laikā viņas ar zinātkārām acīm skatās dabā un gūst iedvesmu radošiem jaundarbiem, kas nav saistīti ar etnogrāfiju.

Studijas vadītāja Aija Krūmiņa saka: "Kā jauka dāvana no Andreja Upīša memoriālmuzeja vadības gada sākumā nāca piedāvājums izveidot izstādi. Tās nosaukums radās likumsakarīgi. Ikviens skolas gados lasījis mūsu dižā latviešu dzīvesveida aprakstītāja Andreja Upīša romānu "Zaļā zeme". Mums, audējām, zaļā zeme ir dzīparos. Šeit mēs varējām ļaut vaļu iedvesmai un gadiem krātai pieredzei savīties krāsainos rakstos. Lai jums, saulaina un krāšņa, Latvijas zaļā zeme iekrīt sirdī!"

Muzejs piedāvā arī izglītojošu programmu "Pazīsti kokus Andreja Upīša dārzā" – orientēšanās spēli, kuras dalībnieki ne vien papildina savas zināšanas par dažādām koku sugām, tās tūdaļ pārbaudot praksē, uzzina Upīša dārza koku stāstus, bet arī sacenšas apķērībā un veiklībā.

Andreja Upīša memoriālmājā un rakstnieka stādītajā dārzā apmeklētāji gaidīti no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 17.

Informācijai: 65197221, 29165541 vai e-pastu skriveri@memorialiemuzeji.lv, kā arī www.memorialiemuzeji.lv un www.upisamuzejs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!