Foto: DELFI Aculiecinieks

Kuldīga, kuras senais nosaukums veidojies no vārda "Gold" jeb vāciski - zelts, pašlaik tiešām krāsojas zeltā un sarkanā, tāpēc Tūrismagids.lv iesaka piecas lietas, ko tur apskatīt, savukārt DELFI Aculiecinieks lasītāja Kristīne Duļbinska iemūžinājusi Kuldīgas rudeni brīnišķīgās fotogrāfijās.

Pilsētas vārda izcelsme ir neskaidra, bet uzskata, ka senais kuršu pils nosaukums ir bijis Kuldinga. Tomēr vācu valdīšanas laikā, tas pārveidots, un hercoga Jēkaba dzimtā vieta līdz pat Pirmajam pasaules karam oficiāli saukta par Goldingen, jo kuršu valodas vārds "Kuld" bija pārtapis par vācu "Gold".

Ko tad apskatīt šajā "zelta" pilsētā Kuldīgā?

Foto: DELFI Aculiecinieks

1. Pati jaukākā Kuldīgā ir senās pilsētas omulīgā atmosfēra. Unikālais no 17. – 18. gadsimta vienīgais Baltijā saglabājies mazpilsētas ēku apbūves ansamblis tiek dēvēts arī par Baltijas Venēciju, jo vecpilsētai cauri tek straujā Alekšupīte ar augsto ūdenskritumu tieši starp mājām. Realizējot Alekšupītes promenādes ideju, Rātslaukumā izveidota strūklaka, restaurēti tiltiņi pār upīti, Baznīcas iela ieguvusi jaunu elpu. Tur atrodas arī vecākā ēka Kuldīgā, kas aizvien stāv pie tā saucamā Latvijas Venēcijas tiltiņa - Baznīcas ielā 7. Mājas greznums ir ieejas durvis ar virsgaismas lodziņu, kā arī viens no senākajiem vējrādītājiem ar mītiskā vienradža attēlu.

Šī būs īstā vieta, kur sākt Kuldīgas apskati.

2. Tālāk dodieties uz Pilsētas dārzu, kas atrodas senākajā Kuldīgas daļā, bijušās Livonijas ordeņa un vēlākās Kurzemes hercogu rezidences vietā. Pilī dzimis hercogs Jēkabs. Pilsētas dārzā atjaunota ūdenskrātuve ar strūklaku, izveidoti gājēju celiņi, izbūvēta lapene un skatu laukumu. Vasaras sezonā nedēļas nogalēs tur var skatīties brīvdabas kino. Parkā izvietotas arī 22 tēlnieces Līvijas Rezevskas skulptūras. Aktīvās atpūtas cienītāji noteikti var mēģināt atrast Pilsētas dārzā paslēptos slēpņus (Geocaching).

Foto: DELFI Aculiecinieks

3. Kad kājas izlocītas, var doties uz vīna degustāciju senājā Kuldīgas pils pagrabā. Pirms tam, gan vajadzētu pieteikties pa tālruni (+371) 26796182. Verot pils pagraba durvis, sajūtama vēstures elpa, bet nedaudz reibina aveņu, upeņu, kazeņu un smiltsērkšķu mājas vīnu smarža. Tie darīti z/s "Smilškalni" no pašu audzētām ogām. Vairāk informācijas: www.smilskalni.lv.

4. Kuldīgas simbols un lepnums ir viens no garākajiem ķieģeļu velvju tiltiem Eiropā, kas celts 1874. gadā, bet restaurēts 2008. gadā. Būvēts pēc cara laika ceļa kustības standartiem, 500 pēdu garš, 36 pēdu plats, lai varētu izmainīties pretimbraucošas karietes. No tā paveras lielisks skats uz platāko ūdenskritumu Eiropā (249 m) – Ventas rumbu. Tas ir dabisks ūdenskritums, ar kuru saistīta virkne leģendu un vēsturisku notikumu. Interesanti, ka hercoga Jēkaba izgudroto zivju ķeramo ierīču, kas ļāva tās noķert gaisā, dēļ Kuldīgu senatnē dēvēja arī par pilsētu, kur lašus ķer gaisā.

5. Kuldīgā iespējams baudīt arī mākslu. Pilsētas Mākslinieku rezidences galerija radusies kā rezonanse uz aizvien intensīvāk notiekošajiem mākslas procesiem Kuldīgā, kā nepieciešams atspēriena punkts, lai eksponētu Kuldīgas mākslinieku rezidences kūrētos radošos projektus. Izaugot no mākslas studentu izstādēm, šobrīd galerijas skatupunktā ir gan rezidencē tapuši darbi, gan Latvijas un ārvalstu laikmetīgās mākslas aktualitātes, kā arī nereti šeit mēdzam rīkot ar mūziku, dzeju un deju saistītas kultūras norises. Adrese: Pils iela 2, Kuldīga. Darba laiks: no ceturtdienas līdz svētdienai no pulksten 11.00 līdz 17.00.

Materiāla tapšanā izmantota informācija no Visit.kuldiga.lv.

Par citiem apskates objektiem un izklaides iespējām Kuldīgā, lasiet rakstā "Brīvdienu maršruts: Kuldīga - Latvijas Venēcija un Holivuda"
lice treatments

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!