Pievienojoties ikgadējai Zemes stundas akcijai, Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs "ZTornis" 26. martā aicina doties organizētā pastaigā ar spēles elementiem pa Zilākalna ciematu un kalnu, vēsta Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra vadītāja Elīna Sokolova-Luca.

Zemes stunda 26. martā notiek no plkst. 20.30 līdz 21.30. Tās laikā pasaulē, tostarp Latvijā, uz stundu tiek izslēgts apgaismojums, tādā veidā simbolizējot apņemšanos ikdienā rīkoties videi draudzīgāk.

""ZTornis" šajā laikā aicina uz pārgājienu cauri tumsai uz gaismu. Šeit tumsas un gaismas motīvi sasaucas gan ar ekoloģisko domāšanu, gan Zilākalna simboliku Latvijas kultūrā. Zilaiskalns jau izsenis bijis gaismas un brīvības simbols, un eposā Lāčplēsis tas attēlots kā visu tautu tikšanās vieta. 20. gadsimtā Zilaiskalns attīstījās kā ciemats, kas izveidots dabas bagātību – kūdras – ieguvei. Tādējādi Zilaiskalns ir cieši saistīts gan ar dabu cilvēka darbības kontekstā, gan ar mitoloģiskiem ideāliem un apslēptām zināšanām," skaidro Elīna Sokolova-Luca.

Arī gaišākajās dienās kaut kas no šīs Zilākalna daudzslāņainības allaž paliek noslēpuma ēnā. Pārgājiens Zemes stundā mudina zināšanām un pieredzēm piekļūt citādi – meklēt tumsā. Pārgājiena laikā tiks izzinātas vides tēmas un spēlētas spēles. Pārgājiena kopējais ilgums būs aptuveni divas stundas, garums - trīs kilometri.

Pieteikšanās, zvanot 28698121 vai rakstot uz ztornis@valmierasnovads.lv, iespējama uz šādiem pulksteņa laikiem: 20.00, 20.10, 20.20, 20.30, 20.40, 20.50.

Dalībnieku skaits ir ierobežots, katrā pārgājiena reizē var piedalīties līdz astoņiem cilvēkiem. Dalības maksa – seši eiro pieaugušajiem, četri eiro bērniem, skolēniem, studentiem un personām ar invaliditāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!