Foto: Publicitātes attēli

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) cikla "Piedzīvojums Ziemeļgaujā" ietvaros aicina jau uz trešo pasākumu, kas notiks 27. jūlijā un tā laikā dabas draugi varēs doties laivu braucienā pa Gauju un piedalīties straujteču tīrīšanā.

Pasākumu cikls "Piedzīvojums Ziemeļgaujā" aicina gan izzināt aizsargājamo ainavu apvidu "Ziemeļgauja" un tajā vērtīgos dabas objektus, gan piedalīties dabas vērtību saglabāšanā.

Zinošu gidu pavadībā 27. jūlijā interesentiem būs iespēja doties 13 kilometrus garā laivu braucienā pa Gaujas upi, iepazīstot tās straujteces un dolomītu atsegumus un uzzināt, kā attīrīt upi no pārāk biezi saaugušajiem ūdensaugiem, kas negatīvi ietekmē straujteces.

"Mēs esam pieraduši no dabas ņemt, dabu iepazīt un apbrīnot, dabā atpūsties. Bet mēs varam dabai arī palīdzēt. Tādēļ pasākumu ciklā aizsargājamo ainavu apvidū "Ziemeļgauja" tuvāk iepazīstam aizsargājamos biotopus, atpūtu apvienojot ar praktisku darbošanos," stāsta DAP Vidzemes reģionālās administrācijas vecākā valsts vides inspektore Rūta Zepa.

Praktiska informācija par 27. jūlija pasākumu

Pulcēšanās: 27. jūlijā no pulksten 9. Apes novada Virešu pagastā pie Tirziņas ietekas Gaujā, starts pulksten 10 (precīza karte atrodama te).

Pieteikšanās: rakstot uz e-pastu ruta.zepa@daba.gov.lv vai zvanot pa tālruni 26361362. Lai piedalītos pasākumā, dalībniekiem nepieciešams sava laiva, līdzi jāņem uzkodas pusdienām, bet darbam upē – kapļi, izkaptis un grābekļi.

Pasākuma vietā iespējams ierasties jau 26.jūlija vakarā no pulksten 20. Nakšņošana savās teltīs, ugunskurs un sarunas par piedzīvojumiem dabā.

Foto: Publicitātes attēli
Pasākumu cikla "Piedzīvojums Ziemeļgaujā" turpinājumā septembrī varēs doties pārgājienā pa iekšzemes kāpām, savukārt novembrī notiks Lašu nārsta vērošanas pārgājiens gar Vecpalsas upi.

Aizsargājamo ainavu apvidus "Ziemeļgauja" ietver teritoriju gar Gaujas upi apmēram 140 kilometru garumā no Apes novada līdz pat Valmierai. Ziemeļgaujas ielejai raksturīga ļoti liela ainavas dažādība ar ievērojamu biotopu un sugu daudzveidību. Šeit Gauja ir dabiska un neregulēta, ar plašu vecupju sistēmu, botāniski vērtīgām pļavām, veciem jauktiem un lapkoku mežiem. Visā šajā teritorijā sastopami unikāli, maz pārveidoti, vietām vēl arvien tradicionāli apsaimniekoti biotopi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!