Uz Ziemeļīriju ir vērts doties ne tikai peļņā. Turp jādodas baudīt krāšņos un pirmatnējos dabas skatus, bet, galvenokārt, iepazīt īru viskiju, kuru Pēteris I dēvējis par "dievu svētītu eliksīru". Viskija daudzumu, kas katru dienu izgaro gaisā, kamēr viskijs nogatavojas mucās sauc par "eņģeļu daļu", taču neviens īsti nezina, ko eņģeļi iesāk ar savu daļu. Varbūt ir vērts doties to uzzināt?

Īrija ir klinšaina sala, kas veidojusies vulkāniski. Tās klimatu mīlīgāku dara siltā Golfa straume, tādēļ arī ziemās termometra stabiņš turas virs nulles. Vasarās te bieži līst, ir migla, turklāt laiks mainās teju ik pa piecām minūtēm.

Ceļojumu pa Ziemeļīriju jāsāk tās galvaspilsētā Belfāstā. Pilsētas nosaukums atvasināts no īru valodas vārdiem "Béal Feirste", kas nozīmē "smilšains sēklis upes grīvā". Kaut arī Belfāstas apkārtnē cilvēki dzīvojuši gadu tūkstošiem, pilsēta radās 17. gadsimtā kā ieceļojošo angļu un skotu apmetne, vēlāk attīstījās kā tirdzniecības centrs, bet 18. un 19. gadsimtā kļuva par svarīgu rūpniecības centru.

Belfāstas iedzīvotāji gandrīz proporcionāli sadalās protestantos un katoļos un kopš 20. gadsimta sešdesmito gadu beigām, kad Ziemeļīrijā sākās nopietnas kopienu sadursmes, pilsēta ir sadalīta katoļu un protestantu rajonos, kuros ieeja pretējās puses pārstāvjiem bieži vien faktiski ir liegta vai vismaz neieteicama.

Belfāstā ir vērts doties uz katedrāli, kurā apskatāms lielākais ķeltu krusts Īrijā, izstaigāt parlamenta ēku Stormontu un doties uz "W5" (Whowhatwherewhenwhy) - interaktīvu zinātnes centru, kurā apmeklētājiem ļauts labāk izprast zinātni un tās pamatprincipus vairāk kā 160 dažādās atrakcijās un aktivitātēs. Noteikti jādodas uz "Exploris" - vienīgo akvāriju Īrijas ziemeļu daļā, kas kalpo arī kā roņu rezervāts, jāiepazīstas ar Īrijas aizbildņa Svētā Patrika dzīvi un idejām Sv. Patrika centrā. Jūs nenožēlosiet arī "Armaga" planetārija apmeklējumu un skata baudīšanu no 200 metru augstā Belfāstas panorāmas rata, kā arī ekskursijas Tomsona Titānika takā, kur iepazīstamas "Titānika" laika kuģu būvēšanas tehnoloģijas.

Pēc Belfāstas apmeklējuma ir vērts doties uz Marrable Arch Caves. Šajās alās iespējams iebraukt ar laivu un dodoties apmēram stundu garā pārgājienā, iepazīt brīnumaino pazemes pasauli. Der apskatīt arī Ulster American Folk Park - brīvdabas muzeju, kas vēsta par emigrantu dzīvi abos Atlantijas krastos.

Apmēram 5 kilometrus no Bushmills ciemata Atrim apgabalā (County Antrim) noteikti jāapskata "Milža bruģis" (Giant's Causeway), kas ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Eiropā. Savu nosaukumu tas ieguvis, pateicoties leģendai par milžu cīņām. Milža bruģis ir brīnumaina vieta, kur jūras piekrasti izrotā dīvainas klintis. Te iespējams lēkāt no akmens uz akmeni, klausoties kaiju klaigas un mēģinot izprast neparastā veidojuma izcelsmi (ja vien neticat, ka tas ir vulkāna izvirduma mantojums).

Pēc tik varenas ceļošanas ir laiks doties uz Bushmills ciematu iepazīt īru viskija darīšanu un izgaršot visas tā nianses viskija darītavā "Old Bushmills", kas atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā uz ziemeļiem no Belfāstas. Darītava dibināta 1608.gadā un tiek uzskatīta par vecāko zināmo viskija darītavu pasaulē, pie tam, tā joprojām ir atvērta apmeklētājiem. Darbdienās šeit valda trokšņaina gaisotne, un apmeklētājiem ir iespēja izpētīt visu viskija radīšanas procesu, sākot no destilēšanas un fermentācijas, līdz pat pildīšanai pudelēs.

Viskija destilēšanas tehnikas izgudrotāju gods piederot Īrijas mūkiem, taču šāds vēstures traktējums nav pa prātam skotiem, kuri sevi uzskata par īstenajiem viskija izgudrotājiem. Lai nu kā arī nebūtu, dodoties Īrijas viskija tūrē, ieteicams pieturēties vēstures traktējumam, kas izgudrotāja laurus piešķir Smaragda salas iedzīvotājiem.

Īru viskijs jau kopš pašiem pirmsākumiem valdzinājis ārzemniekus."Īru vīns ir labākais no visiem," teicis Krievijas cars Pēteris I, kurš viskiju dēvēja par "dievu svētīto eliksīru". Viskijs iepatikās arī anglosakšu iebrucējiem, kas pēc sava prāta pārveidoja ķeltu doto nosaukumu "uisce beatha" jeb "dzīvības ūdens" un nosauca gardo dzērienu par "viskiju".

Lai pagatavotu trīskārt destilētu iesala viskiju, Bushmills meistari izmanto 100% miežu iesalu un mieži, atšķirībā no skotu viskija darīšanas tradīcijām, nekad nenonāk tiešā saskarē ar dūmiem, jo tiek žāvēti slēgtās krāsnīs. Viens no Bushmills īpašajiem receptes noslēpumiem slēpjas tā uzglabāšanas veidā. Šī darītava lieto tikai ozolkoka mucas, kuras spēj noturēt īpašo viskija garšu.

Protams, apmeklētāju iecienītākā vieta ir degustācijas istaba. Katram apmeklētājam tiek izsniegts kausiņš ar ūdeni, jo ūdens piliens "atver" viskiju un uzlabo tā garšu. Te iespējams degustēt "maigo milzi ar glāsmainu un nobriedušu garšu" Bushmills Original, Black Bush,, kas ir iesala viskijs un tiek turēts līdz pat septiņiem gadiem spāņu Oloroso ozolkoka mucās, lai tas nobriestu un izveidotu savu īpašo garšu, desmitgadīgo Single Malt, kura garša sākumā atgādina izkusušu šokolādi, bet pēc mirkļa jau ieskauj medus burvībā un "uzstājīgo, bet jauko negantnieku" Black Bush.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!