Foto: instagram.com/ludwig.moeller/joits
Daudzas apskates vietas pasaulē veidotas, iedvesmojoties no cilvēku labajiem darbiem, taču, ja runa ir par indivīdu saimniekošanas ēnas pusi, priekšplānā izvirzās atkritumu jautājums. Lai vērstu uzmanību uz cilvēku nepārdomātajām rīcībām, kā arī parādītu, ka mākslas pamatā var būt arī atkritumi, dažādās pasaules vietā tapuši interesanti tūrisma objekti, kas piesaista ļaudis no malu malām.

Ja, piemēram, valim līdzīgo veidojumu Beļģijā un truša izskatā ietērpto būtni Portugālē iespējams pamanīt ātri vien, tad ar miniatūrajiem mākslas darbiem Lielbritānijā stāsts ir pavisam cits. Jau gadiem Londonā darbojas vīrs Bens Vilsons, kurš veido interesantus zīmējumus uz izmestām košļājamajām gumijām. Šis darbiņš prasa koncentrēšanos un rūpību, tāpēc, ja veicas, interesentiem ir iespēja redzēt mākslinieku vaigā, kurš izgūlies uz zemes ļaujas zīmēšanas priekam.

Lielākoties šādu veidojumu mērķis ir gan piešķirt šķietami nevajadzīgām lietām otro dzīvi, tās savā veidā pārstrādājot, gan arī uzskatāmi parādīt, cik daudz atkritumu ik dienas tiek izmesti tiem neparedzētās vietās un kur tie beigās nonāk.

Valis – konstrukcija no okeānā atrastiem atkritumiem

Foto: instagram.com/peng_mrslee

Māksla no atkritumiem – tā varētu saukt šo milzu konstrukciju, kas pēc skata atgādina gigantisku vali četrstāvu mājas augstumā. Tā tiek saukta par "Debesskrāpi" ("Skyscraper") un "Briges vali" ("Bruges Whale"), lai sabiedrībai atgādinātu, cik daudz plastmasas atkritumu no pašu rokām patiesi nonāk okeānā.

Lai uzbūvētu gigantisko veidojumu, izmantotas piecas tonnas plastmasas atkritumu, tie vākti četru mēnešu garumā. Idejas autori ir arhitektūras un dizaina kompānija "StudioKCA" no Ņujorkas. Viņus uzrunāja 2018. gada Briges triennāles organizatori, lūdzot izveidot mākslas darbu par tēmu – "plūstošā pilsēta" (liquid city), attīstot domu par globalizāciju, mūžīgo mainīgumu u.c. Viņu mājaslapā norādīts, ka tieši šī iemesla dēļ uzņēmums sāka domāt par okeānu – lielāko "šķidrumu" pasaulē. Viņi centās saprast, kā okeāns vieno cilvēkus un pilsētas un kā plastmasas atkritumi, kas tiek ražoti pilsētās, nokļūst plašajos ūdeņos.

Varētu rasties jautājums, kāpēc viņi nolēma izveidot tieši vali un kāpēc tā viens no nosaukumiem ir "Debesskrāpis". Tas saistāms ar to, ka, neskatoties uz vaļa lielo izmēru, plastmasas atkritumu ūdenī svara ziņā tāpat ir vairāk. Valis ir arī "pirmais debesskrāpis", kas parasti parādās virs ūdens.

Lasīt vairāk

Savdabīgs vides objekts no izmestām mantām

Foto: instagram.com/why_not_portugal

"Half Rabitt" jeb "Pustrusis" – tā sauc objektu, kas izveidots uz vienas no "Vila Nova de Gaia" ēku sienām Porto, Portugālē. No attāluma varētu šķist, ka tas ir iespaidīgs ielu zīmējums, taču patiesībā neparastais objekts ir speciāli veidots no pārstrādātiem un apkārtnē atrastiem atkritumiem, raksta "Atlas Obscura".

Izmestajiem gružiem un nevajadzīgajām mantām otro dzīvi piešķīra portugāļu mākslinieks Bordalo II, kurš arī iepriekš no atkritumiem veidojis objektus dzīvnieku līdzībā. Lai gan veidojums pats par sevi ir patiesi interesants, tā galvenais mērķis ir vērst uzmanību gan uz cilvēku izšķērdību un nepārdomātajām rīcībām, gan arī vidi un ilgtspējību kopumā.

Objekts truša veidolā izveidots tā, lai izskatītos – tas salocīts tieši uz pusēm. Kamēr atkritumi vienā pusē rotājas visās varavīksnes krāsās, otrā pusē izmestie priekšmeti un ierīces atstātās neskartas, īpaši uzsverot to oriģinālās krāsās. Tieši šī iemesla dēļ mākslinieks devis objektam nosaukumu "Half Rabbit".

Taču, kā minēts iepriekš, šis nav vienīgais mākslinieka veidotais objekts no atkritumiem. Staigājot pa Lisabonu, iespējams savām acīm redzēt arī citu dzīvnieku figūras no vecām mašīnu detaļām un plastmasas traukiem.

View this post on Instagram

A post shared by 🌞 Your Lisbon Holiday 🌞 (@yourlisbonholiday) on Feb 25, 2019 at 11:52am PST

Lasīt vairāk

Zīmējumi uz košļājamajām gumijām

Foto: instagram.com/ans.vaessen/benwilsonchewinggumman

Londonas Milēniuma jeb Tūkstošgades tilts, kas savieno Temzas krastus, ir viena no populārākajām vietām pilsētā, kuru dienu no dienas šķērso liels cilvēku skaits. Taču tikai retais tik rūpīgi skatās zem kājām, lai pamanītu dažādus miniatūrus mākslas darbus, kas uzzīmēti uz tur iepriekš nomestām košļājamajām gumijām.

Loģisks varētu šķist jautājums – kurš tad iedomājies atkritumiem piešķirt jaunu dzīvi šādā veidā? Atbilde – Bens Vilsons (Ben Wilson), kurš plašāk pazīstams kā Košļājamo gumiju vīrs, raksta "Atlas Obscura". Ja citiem māksliniekiem ir nepieciešamas mākslas galerijas, viņš savām radošajām izpausmēm jau 10 gadus izmanto uz zemes nomestās košļājamās gumijas, kas kalpo kā kanvas dažādiem interesantiem zīmējumiem.

Miniatūro mākslas darbu radīšanā Vilsons izmanto akrila krāsu un laku. Zīmējumi ir ļoti dažādi, sākot no dabas skatiem, objektiem un īpašiem vēstījumiem, beidzot ar abstraktiem veidojumiem. Šķērsojot tiltu, iespējams redzēt cilvēkus, kas mērķtiecīgi paši meklē šos zīmējumus, taču, ja paveicas, iespējams arī vaigu vaigā sastapties ar mākslinieku, kurš, brīvi apgūlies uz zemes, ļaujas radošajai izpausmei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!