Foto: Shutterstock

Polija ir viena no Eiropas lielākajām valstīm gan teritorijas, gan iedzīvotāju skaita ziņā. Tās vēsture bijusi raiba, un nereti liktenis metis kūleņus – pēc lielas varenības laikiem sekojusi pakļaušanās un tad atkal atdzimšana. Nemaz nerunājot par kara šausmām un nospiestību padomju laikos. Tomēr, skatoties no ceļotāja pozīcijām, šī raibā vēsture, protams, ir ieguvums, jo mūsdienās var apskatīt ļoti dažādu objektu plejādi un noklausīties gluži vai neticamus stāstus.

Jāpiebilst, ka arī pēdējā gada laikā Polija visai bieži parādījusies pasaules mediju redzeslokā saistībā ar konservatīvās un bieži par eiroskeptisku uzskatītās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS; "Prawo i Sprawiedliwość") uzvaru 2015. gada oktobrī notikušajās vēlēšanās. PiS veidotā valdība dažu mēnešu laikā izpelnījās "otras Ungārijas" reputāciju, kas vēlas pakļaut sev tiesas un medijus, un celt savu popularitāti ar "cīņu pret Eiropas Savienības (ES) diktātu". Polijas pilsētās notika ar PiS politiku neapmierināto ļaužu mītiņi demokrātijas atbalstam. Vairāk par šiem jautājumiem lasiet "Delfi" reportāžās no Polijas.

Ceļotājiem, protams, vairāk interesē apskates objekti, nevis politika, un Polijā netrūkst arī to. Valsts viena daļa atrodas kalnu rajonos, kur jau senos laikos ieguva dārgmetālus, ogles, sāli. Mūsdienās daži no šiem objektiem ir pārtaisīti par apskates vietām. Piemēram, slavenās Veļičkas sāls raktuves ar apakšzemes baznīcu no sāls kristāliem. Tāpat Polijā ir pietiekami daudz interesantu alu, kas ir atvērtas tūristu apmeklēšanai.

Polijā netrūkst ievērojamu bijušo militāro objektu, kas saglabājušies kā liecības par aktīvo karadarbību vai gatavošanos tai.

Nemaz nerunājot par brīnišķīgajām Polijas pilīm, cietokšņiem un aristokrātu mītnēm. Polijā ir izteikta katoļu zeme, kur ap 95 procentiem iedzīvotāju oficiāli ir katoļi. Šajā zemē ir daudz brīnumskaistu baznīcu, baziliku un klosteru, ko būtu vērts apmeklēt. Pašlaik arī Polija tērpusies krāšņā Ziemassvētku rotā, tādēļ apskatīt to būs sevišķi skaisti. Piemēram, Varšavā skatāmi krāšņi dekori, kas izmaksājuši 6,5 miljonus zlotu (1,46 miljoni eiro). Visā pilsētā izvietotas virtenes, kuru garums kopumā lēšams ap 20 kilometriem. Tāpat pilsētā uzstādīti vēl 1300 svētku dekori, kas esot divreiz vairāk nekā pagājušajā gadā. Vairāk lasiet šeit.

Arī Latvijas vēsture cieši savijusies ar Poliju, īpaši Latgalē, kas ilgu laiku bija Polijas karaļa pakļautībā. Tas jūtams arī, piemēram, Latgales muižu un piļu stāstos. Lai minam kaut vai Preiļu pili un Borhus vai Červonkas (Vecsalienas) muižu. Vairāk par tām lasiet šeit.

Dodoties uz salīdzinoši netālo Poliju, jāatceras arī, ka tur saglabājusies nacionālā valūta zlots. Viens eiro ir 4,46 zloti.

Lūk idejas, ko apskatīt Polijā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!