Foto: Shutterstock
Lielākoties ceļošanai uz tālākām zemēm cilvēki izmanto iespēju lidot ar gaisa kuģiem. Par labsajūtu lidmašīnā pavadīto stundu laikā rūpējas profesionāla komanda, sākot ar pilotiem un beidzot ar stjuartiem, taču, kāda īsti ir viņu ikdiena un ko viņi domā par pasažieriem? Par apkalpes locekļu izjūtām, kā arī neparastiem lidmašīnu noslēpumiem lasi turpmākajās rindās.

Pat vispieredzējušākajiem ceļotājiem reizēm nav ne jausmas, ko īsti nozīmē dažādas zīmes lidmašīnā, piemēram, melnais trijstūris, slepenais fiksators vai spārnu āķīši. Neskatoties uz to, ka lidmašīnās smēķēt ir kategoriski aizliegts, pelnu trauku esamība tajās ir obligāta prasība lielākajā daļā valstu. Tas paredzēts gadījumos, ja kāds tomēr pārkāpj noteikumus, lai būtu kur izsmēķi izmest, jo sliktākajā variantā tas tiek iemests papīrgrozā un var izraisīt ugunsgrēku. Plašāk par vēl citiem lidmašīnu noslēpumiem lasi te.

Tāpat gaisa kuģi ik dienu piedzīvo uzlabojumus, lai pasažieriem pārvietoties būtu vēl ērtāk. Pagājušā gada nogalē aviokompānija "Emirates" izziņoja jaunumus gaisa kuģu iekārtojumā, piedāvājot klientiem lidojuma laiku pavadīt pašam savā istabiņā, kas aprīkota ar dažādām ekstrām.

Būt par stjuartu ir viena no visinteresantākajām, taču arī grūtākajām profesijām pasaulē, jo teju puse dzīves tiek pavadīta gaisā. Stjuarti stāsta, ka reizēm cilvēki pārprot viņu laipnību (kas patiesībā ir obligāts noteikums, lai arī kāds tev konkrētajā dienā būtu garastāvoklis), uztverot to kā flirtēšanu.

Pie garajiem pārlidojumiem nav viegli pierast jebkuram, tāpēc arī stjuartiem ir nepieciešama atelpa. Jā, lielajos laineros patiesi ir mazas kabīnītes, kurās stjuarti var atvilkt elpu jeb atpūsties uz maiņām! Cik lielas tās īsti ir, apskati šajā rakstā.

Šajā kolekcijā atradīsi vēl citus dažādus skaidrojumus par lidmašīnu iekārtojumiem un personāla ikdienu, piemēram, kura ir netīrākā vieta lidmašīnā, kāds īsti ir ūdens gaisa kuģos, kā arī materiālus par pilotu viedokļiem svarīgos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!