Noteikti daudzi piekritīs, ka jūrā slēpjas neraksturojams spēks, kas kārdina kaut uz mirkli uzkavēties piekrastē un pabaudīt bangojošos viļņus un svaigo gaisu. Tieši tāpēc "Tūrisma Gids" šajā reizē izceļ sešas pastaigu vietas, kas aizvedīs līdz Rīgas jūras līcim, ļaujot atpūsties no ikdienas raizēm.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Garciema pastaigu taka

Garciemā atrodama skaista pastaigu taka, kas ved līdz pat jūrai. Gājēju taka no Aizvēju ielas līdz jūrai Garciemā ir 650 metrus gara. Tā ved cauri dabas parkam "Piejūra" un mežainajām piejūras kāpām, kas ir Eiropas Savienības aizsargājams biotops.

Taka, kura ved gar Eimuru kanālu, sākas pie Eimuru sūkņu stacijas, un tā iekļaujas dabas parka reljefā un gleznainajā ainavā.

Takas kreisajā pusē vērojamas augstas kāpas, dažviet sasniedzot pat 15,6 metrus virs jūras
līmeņa.

Foto: Ilze Cerbule

Nedaudz tālāk uz rietumiem atrodas arī Brēdes kalns, kas slejas 28,8 metrus virs jūras līmeņa. Tas pārsniedz pat citiem vairāk pazīstamās Garciema paraboliskās kāpas, kuru augstums virs jūras līmeņa sasniedz vien 22,2 metrus.

Lasīt vairāk

Ragakāpas dabas taka


Foto: Sanita Muceniece

Ragakāpas dabas parks Jūrmalā ir klusa pastaigu vieta ar izkoptu ekotaku un skatu platformām. Dabas parka teritorijā sastopamas ap 340 gadu vecas priežu audzes, retas augu sugas un četras aizsargājamas putnu sugas. Parks iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo teritoriju tīklā "Natura 2000".

Priežu mežā izbūvētas garas koka laipas ar skatu laukumiem. Pa tām ērti var izstaigāt gan priežu kāpas, gan nokļūt līdz patīkamai pludmalei. Turpat tur meklējams arī Jūrmalas brīvdabas muzejs, kur apskatāmi seni zvejas rīki, kuģi un daudzas citas interesantas lietas.

Lasīt vairāk


Divus kilometrus garā promenāde Carnikavā

Foto: Gints Mucenieks

Šajā sarakstā vērts iekļaut arī promenādi Carnikavā. Taka ir 1800 metrus gara un caur skaisto dabas parku "Piejūra" stiepjas līdz pašai jūrai – tieši tas vislabāk raksturo nesteidzīgu pastaigu šajā pusē. Promenāde ir vienīgā Carnikavas novadā, turklāt Latvijas mērogā tā ir vienīgā ar cieto segumu, kas stiepjas teju divu kilometru garumā.

Carnikavas promenādes betona plātņu segumā ietverts Līvu ceļa raksta koncepts, attēlojot trīs krāsu – melna, balta, sarkana – vilni kā Gaujas un piekrastes simbolu. Savukārt apmeklētāju ērtībām šajā posmā izveidotas arī vairākas atpūtas vietas ar soliņiem un velostatīviem. Carnikavas promenādē papildus izvietota veselības takas informācija ar aicinājumu vingrot dabā.

Foto: Gints Mucenieks

Cieto segumu kāpu zonā nomaina koka laipas, savukārt pirms noejas uz jūru ir izveidota koka skatu platforma, no kuras pārredzēt horizontu. Ja ziemas laikā nemaz tik bieži nav sanācis paviesoties pie jūras, iespējams, būsi pārsteigts, cik skaisti daba izgreznojusi piekrasti.

Lasīt vairāk

Labiekārtotā dabas taka Mangaļsalā

Foto: Linda Lielauza

Dabas parkā "Piejūra" meklējama veselības taka, kas aprīkota ar vingrošanas elementiem. Veselības takas galā, proti, pludmalē, ir atpūtas laukums, kurā apmeklētājiem ir iespējams nodoties vingrošanai, savukārt, ejot līdz pludmalei, gandarījumu sagādās mierpilnā gaisotne.

Takas sākumā ir informatīvais stends, kurā aprakstīts, ko, staigājot pa taku, var uzzināt, redzēt, iegūt. Protams, tur izcelts arī aicinājums pārvietoties tikai pa tam paredzētajām takām, lai saudzētu dabas vērtības. Taka ir labiekārtota, tās malās ir dažādi āra trenažieri, soliņi, atkritumu tvertnes.

Foto: Linda Lielauza

Koka laipa ved līdz pludmalei, kura ir labiekārtota – tur atrodami trenažieri, šūpoles, soliņi, kā arī krēsli ar atzveltnēm, uz kuriem saulainajās dienās ķert iedegumu. Arī liels informatīvais stends, kurā klāstīts par dabas parku "Piejūra" un dažādo, aizsargājamo floru, kura šeit atrodas.

Lasīt vairāk

Ēvažu dabas taka, kas ved līdz varenam stāvkrastam


Vērts doties arī uz Ēvažu dabas taku, kas meklējama Dundagas novadā. Taka sākas no stāvlaukuma šosejas Rīga-Kolka (P131) malas pie Slīteres nacionālā parka robežas, aptuveni sešus kilometrus no Kolkas.

Labiekārtotā taka 0,3 kilometru garumā ved cauri sausam priežu mežam līdz vienam no retajiem Rīgas jūras līča stāvkrastiem, kas ir 8–15 metrus augsts. No kraujas augšmalas paveras skaists skats uz līci un piekrasti.

Pa kāpnēm iespējams nokāpt līdz šaurai pludmalei, kas spēcīgu vētru laikā pazūd viļņos. Pateicoties Bažu purva ūdeņiem, kas infiltrējas zemes virskārtā un virspusē izplūst tieši Ēvažu pludmalē, smiltis šeit ir mitras. Tieši dēļ šiem mitruma apstākļiem te ir mājvieta retiem augiem un dzīvniekiem, tostarp Latvijā retam abiniekam – smilšu krupim.

Lasīt vairāk

Pastaigu vieta Ainažos

Foto: Salacgrīvas TIC arhīvs

Ziemeļu mols ir vienīgais saglabājies liecinieks par kādreizējo Ainažu ostu. Tas būvēts 1912. gadā, lai pasargātu ostu no postošajiem ziemeļu vējiem, un lai savienotu to ar dzelzceļu. Tagad tas kalpo par skaistu pastaigu vietu. Mols, kas stiepjas 596 metru garumā, atrodas pie pašas Igaunijas robežas. Ejot pa Valdemāra ielu līdz Igaunijai, to ir viegli atrast. Uz molu, pa kuru agrāk vijās dzelzceļa sliedes, ved droša koka taka, kā arī izveidotas kāpnītes.

Sākumposms ir labi izejams, bet uz jūras pusi mols vairākās vietās ir izjaukts, akmeņi kustīgi, turklāt mitrā laikā arī slideni, tāpēc lai pastaigātos pa molu, nepieciešami piemēroti apavi.

Pašā mola galā skalojas līča ūdeņi. Ja negribas iet atpakaļ pa akmeņaino celiņu, var doties atpakaļ gar jūras krastu. Jūrā vēl ir redzami daži pāļi no kādreizējās ostas piestātnes. Krastā ir dzelzs bākas karkass, kura augšā ir tāds kā beņķītis, uz kura atradās bākas ugunis. Sausā laikā, kad pūš austrumu vēji, apmēram 800 metrus no krasta var redzēt viļņlauža zemūdens daļu (lieli akmeņu krāvumi jūrā). Ja jūrā ūdens līmenis ir zems, proti, nav bijušas vētras, tad gar krastu var aiziet arī līdz Baltajai saulei, kas ir veltījums Krišjānim Valdemāram. Tur ir labiekārtota atpūtas vieta jūras krastā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!